Pradedamas naujas Visagino AE projekto etapas
Energetika 02 04 2012 750 peržiūros

Pradedamas naujas Visagino AE projekto etapas

Sėkmingai užbaigus derybas, kovo 30 d. LR Vyriausybės rūmuose parafuota Visagino atominės elektrinės statybos Koncesijos sutartis.:::Koncesijos sutartis nusako pagrindinius Visagino AE projekto vystymo principus – projekto bendrovei suteikiama teisė projektuoti, statyti, eksploatuoti ir atėjus laikui uždaryti atominę elektrinę, apibrėžiamos šalies šeimininkės ir investuotojo teisės bei įsipareigojimai.
Sutartis užbaigia formalų „Hitachi“ investicijos ir „Hitachi-GE“ technologijos pasirinkimą ir įvardina sutartą Visagino AE projekto įgyvendinimo grafiką. Koncesijos sutartį parafavo Koncesijos konkurso komisijos pirmininkas, energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas ir „Hitachi“ viceprezidentas Masaharu Hanyu. Šiandien parafuotą Koncesijos sutartį artimiausiu metu svarstys Vyriausybė ir teiks Seimo pritarimui.
Suteikus koncesiją prasidės pasirengimo statybai etapas, kurio metu Strateginiam investuotojui ir kitiems investuotojams investavus į projektą bus atliekami projektavimo, licencijavimo ir statybos aikštelės parengimo darbai. „Sveikiname šį svarbų Visagino atominės elektrinės projekto etapą. Esame dėkingi už bendradarbiavimą bei pagalbą vykdant projektą iki šiol. Iki Koncesijos suteikimo toliau bus rengiami projekto dokumentai. Tikimės ir toliau glaudžiai dirbti su Visagino atominės elektrinės komanda bei regioniniais partneriais, kurių parama yra labai svarbi pereinant į kitą – projekto įgyvendinimo etapą,” – sakė „Hitachi“ viceprezidentas Masaharu Hanyu.
„Džiaugiamės galėdami pranešti, kad yra susitarta dėl Visagino atominės elektrinės Koncesijos sutarties. Tai yra didelis žingsnis vystant šį svarbų regioninį projektą. Visagino atominė elektrinė suteiks Lietuvai ir Baltijos šalims galimybę diversifikuoti energijos gamybos šaltinius, sustiprins energetinį saugumą ir nepriklausomybę bei padės integruotis į Europos energetinę sistemą. Susitarimas atveria kelią didžiausiai užsienio investicijai Lietuvos istorijoje. Didžiuojamės pasiekę svarbų susitarimą, galime teigti, kad mūsų projektas yra toliausiai šiuo metu pažengęs naujai plėtojamas atominės energetikos projektas Europoje“, – komentuodamas koncesijos sutarties parafavimą pareiškė LR Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius.
Š. m. kovo 7-8 dienomis įvykusiame Baltijos Ministrų Tarybos susitikime Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybių vadovai išreiškė savo paramą Visagino AE projektui. Derybos dėl Koncesijos sutarties vyko nuo 2011 m. liepos 14 d., kai strateginiu Visagino AE investuotoju buvo pasirinkta Japonijos kompanija „Hitachi Ltd.“, pateikusi ekonomiškai patraukliausią pasiūlymą.
Kompanija pasiūlė investuoti į projekto bendrovę bei pateikti Hitachi-GE technologiją – pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR. Padidinto saugumo ABWR yra vienintelė šiuo metu pasaulyje eksploatuojama trečiosios kartos reaktorių technologija. Atrinkus strateginį investuotoją, vystant Visagino AE projektą pasiektas ženklus progresas – „Hitachi“ ir „Visagino atominės elektrinės“ specialistai atliko Koncesijos sutarties parengimo darbus; atlikta veiklos branduolinės energetikos srityje reglamentavimo reforma; projekto inžinieriumi pasirinkta didžiausia JAV elektros energetikos infrastruktūros kompanija Exelon Nuclear Partners; pagal EURATOM sutarties 41 straipsnio reikalavimus Europos Komisijai oficialiai pateiktas pranešimas apie Visagino AE projektą.
Vykdomos derybos dėl projekto sutarčių su regioniniais investuotojais (Latvenergo ir Eesti Energia) bei projekto rangovais.
enmin.lt
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта