Prasidėjo neeilinis EVT posėdis dėl krizės Baltarusijoje
Pasaulyje 19 08 2020 588 peržiūros

Prasidėjo neeilinis EVT posėdis dėl krizės Baltarusijoje

Trečiadienį prasidėjo neeilinė Europos Vadovų Tarybos (EVT) vaizdo konferencija, kurios metu ES šalių lyderiai aptars krizę Baltarusijoje, po to, kai Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paragino ES lyderius nepripažinti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų.

Prancūzija, Vokietija ir EVT pirmininkas Charles'is Michelis paragino Aliaksandro Lukašenkos sąjungininkę Rusiją skatinti dialogą, kad krizė būtų išspręsta taikiai, po to, kai saugumo pajėgos brutaliai susidorojo su taikiais protestuotojais, raginančiais A. Lukašenką palikti postą.

ES jau rengia naują sankcijų paketą Baltarusijai, į kurį bus įtraukti rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimų rezultatus klastoję ir su protestuotojais susidoroję pareigūnai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad jo vadovaujama šalis gali įsikišti į krizę ir šią savaitę perspėjo prieštaraujantis „nepriimtinam“ užsienio šalių kišimuisi į Baltarusijos reikalus arba spaudimui.

EVT posėdžio pradžioje Nyderlandų premjeras Markas Rutte tikino, kad ES „negali pripažinti šių rinkimų rezultatų“, ir paragino imtis „tvirtų ir darnių“ veiksmų.

„Mūsų žinia režimui yra aiški: smurtas yra nepriimtinas, politiniai kaliniai turi būti paleisti, o žmogaus teisės turi būti gerbiamos. Dialogas turi lemti sprendimą, kuris atspindėtų žmonių balsus“, – tviteryje rašė M. Rutte.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

A. Lukašenkos „pergalė“ nedemokratiškuose rinkimuose, kuriuose jis surinko neva net 80 proc. rinkėjų balsų, sukėlė didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo 1991-ųjų, kai žlugo SSRS.

Opozicijos lyderė S. Cichanouskaja, 37-erių politikos naujokė, pabėgusi į Lietuvą, ragino ES lyderius „nepripažinti šių suklastotų rinkimų rezultatų“.

EVT posėdyje taip pat ketinama aptarti besikeičiančią padėtį Malyje, kur buvo surengtas karinis perversmas, atsistatydino prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita, o valdžią perėmę karininkai pažadėjo skubiai surengti rinkimus.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis antradienį pasmerkė karinį perversmą ir atmetė „bet kokius nekonstitucinius pokyčius“, nes jie esą negali padėti rasti ilgalaikio sprendimo Malio ekonominėms, politinėms ir saugumo problemoms.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта