Prezidentės patarėjas: Registrų centro duomenys gali pasidaryti šantažo ir žiniasklaidos valdymo įrankiu
Lietuva ir Baltijos šalys 13 11 2018 901 peržiūros

Prezidentės patarėjas: Registrų centro duomenys gali pasidaryti šantažo ir žiniasklaidos valdymo įrankiu

Vyriausybės sprendimą, kad Registrų centro duomenis galės gauti tik, Vyriausybės vertinimu, skaidrios žiniasklaidos priemonės ir žurnalistai, prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė vertina kaip ydingą. M. Lingė sako, kad Registrų centro duomenys gali pasidaryti šantažo ir žiniasklaidos valdymo įrankiu, kai vieniems informacija yra duodama, o kitiems - ne. 

,,Registrų duomenys vienu momentu pasidarė žurnalistams neprieinami, Vyriausybė sukūrė aštuonių įstatymų projektų paketą, kaip juos atverti žurnalistams. Tačiau po šiuo ketinimu mes matome, kad Registrų centro duomenys gali pasidaryti šantažo ir žiniasklaidos valdymo įrankiu, jeigu tokie projektai būtų realizuoti ir priimti Seime. Tai pasirinktas kelias yra tikrai ydingas, juo norima kontroliuoti žurnalistus. Kuriamas tam tikras apynasris aktyviems, tiems žurnalistams, kurie neįtiko politikams“, - antradienį ,,Žinių radijui“ teigė prezidentės patarėjas. 

Pasak M. Lingės, Konstitucija jokios diskriminacijos netoleruoja. Valdžia neturėtų eiti žiniasklaidos laisvių varžymo keliu.

,,Prezidentės manymu, yra vienintelis kelias - ne kurti kažkokius papildomus saugiklius ar barjerus, o (...) atverti duomenis, padaryti prieinamus ne tik žiniasklaidai, bet ir visuomenei. (...) Viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcinių veiksnių. Šioje vietoje tikrai norėtųsi daugiau politinės valios ir numatyti atskirą eilutę biudžete reikiamiems trūkumams padengti, tie atviri duomenys būtų ateityje prieinami visiems“, - teigė M. Lingė. 

Seimas šiuo metu svarsto Vyriausybės parengtas pataisas dėl nemokamo Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams.

Tiesa, duomenis gauti galės tik, Vyriausybės vertinimu, skaidrios žiniasklaidos priemonės ir žurnalistai. 

,,Siekiama užtikrinti, kad duomenis neatlygintinai iš registrų ar valstybės informacinių sistemų gautų tik etiškos žiniasklaidos priemonės, kurios nėra padariusios rimtų profesinių pažeidimų per paskutinius 12 mėnesių ir nėra priskirta profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų kategorijai“, - teigia Vyriausybė.

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта