Prezidentūra palaiko Vyriausybės priemones energijos kainoms valdyti
Lietuva ir Baltijos šalys 15 10 2021 443 peržiūros

Prezidentūra palaiko Vyriausybės priemones energijos kainoms valdyti

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sakė, kad Gitanas Nausėda remia Ministrų Kabineto trečiadienį priimtą priemonių paketą stabdyti kylančių energijos kainų augimą vartotojams. Pasak jo, prezidentas siūlytų jį papildyti įpareigojant Valstybinę energijos reguliavimo tarnybą (VERT) informuoti, kaip energijos rinkoje vykdoma diversifikacija.

„Prezidentas jį (įstatymų pakeitimo projektų paketą – ELTA) remia. Išsakytas buvo pasiūlymas sustiprinti jį dar labiau, numatant pareigą tam tikrų dominuojančių tiekėjų dujų rinkoje pateikti išsamią informaciją apie tai, kaip dujų tiekimo portfelis yra diversifikuojamas, kaip yra valdomos kainų rizikos, ir tokį vertinimą turėtų ir galėtų vertinti mūsų reguliatorius“, – sakė Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės vyriausiasis patarėjas.

Pasak jo, įstatymų pakeitimai turėtų numatyti tam tikrą energijos tiekėjų kontrolę.

„Matome poreikį ne tik „vienas prie vieno“ perkelti visas rizikas iš tiekėjų vartotojams, bet taip pat tam tikras profesionalumo kriterijus šiuo atveju būtų pateikti reguliuotojui matymą dominuojančio tiekėjo, kaip jie tą portfelį diversifikuoja, kaip valdo rizikas“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė skubos tvarka teikiamoms Elektros energetikos, Gamtinių dujų ir Energijos išteklių rinkos įstatymų pataisoms.

Už pakeitimus balsavo 87 parlamentarai, susilaikė 25 Seimo nariai, o prieš nebalsavo niekas. Taip pat pritarta įstatymų pakeitimus svarstyti skubos tvarka. 

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Elektros energetikos įstatymo pakeitimai leis VERT paskirstyti išaugusią elektros kainą vartotojams iki 2027 m. pabaigos, ją pakeliant tik iki 20 proc.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais ketinama sustabdyti gamtinių dujų kainų augimą šildymui ties 30 proc., o viryklėms – 20 proc. Kainų padidėjimas būtų išdėstomas per penkerius metus, o tikslias „lubas“, pasak D. Kreivio, nurodys VERT. Taip pat pataisos leis šilumos gamintojams daugiau nei 50 proc. dujų įsigyti dvišalėmis sutartimis, o ne gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“. Šiuo metu biržoje privaloma pirkti bent 50 proc. dujų.

Pataisos kitą savaitę bus svarstomos Seimo komitetuose ir į plenarinių posėdžių salę grįžti spalio 19 d.

 

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта