Prezidentūra: pataisos dėl draudžiamos informacijos gali nuvesti į neregėtas pievas
Lietuva ir Baltijos šalys 08 01 2019 656 peržiūros

Prezidentūra: pataisos dėl draudžiamos informacijos gali nuvesti į neregėtas pievas

Sunku neįžiūrėti tendencijų, kuriomis politikai siekia riboti žiniasklaidą, tvirtina Prezidentūra. Komentuodamas kritikos sulaukusias Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) inicijuotas ir Seimo Kultūros komiteto įgyvendinti siūlomas pataisas dėl draudžiamos skelbti informacijos, prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė teigia, kad kuriamas precedentas gali nuvesti į „neregėtas pievas“.

„Tendencijų būtų sunku neįžiūrėti, susidaro nebe pirmas atvejis, kai siekiama vienaip ar kitaip, vienomis ar kitomis priemonėmis riboti žiniasklaidos teises (...). Žiūrint į visumą, norisi tiesiog prisiminti tai, nuo ko viskas prasidėjo. Pats pirmasis prezidentės vetuotas įstatymas šios Seimo daugumos taip pat buvo susijęs su žiniasklaida. Buvo vetuotos Civilinio kodekso pataisos 2016 metų pabaigoje, kuriomis siekta palengvinti persekiojimą už politikų įžeidimą“, - „Žinių radijui“ kalbėjo prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė.

Komentuojant penkių Seimo Kultūros komiteto narių įregistruotas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis žiniasklaidoje būtų draudžiama skelbti informaciją, skatinančią nepasitikėjimą ir nepasitenkinimą Lietuvos valstybe bei jos institucijomis, M. Lingė teigė, kad vėl grįžtama prie to paties.

„Mes girdime panašius atvejus. Apsisuko ratas, praėjo porą metų ir grįžtame prie to paties klausimo, tik pasiimame kitus įrankius“, - teigė jis. Prezidentės patarėjo nuomone, prisidengiant Europos teisės normomis tiesiog siekiama per plačiai apibrėžti veiksmus, dėl kurių vėliau būtų taikomos sankcijos.

„Žinote, kai nevaržoma fantazija ir interpretacijos, įsijungusi laisvė gali tikrai nuvesti į neregėtas pievas“, - pabrėžė M. Lingė. Jo nuomone, siūlomos pataisos kiekvieną pareikštą nepasitenkinimą, nepasitikėjimą ar kritiką valdžiai leis traktuoti kaip įstatymo pažeidimą.

Į tai atsižvelgdamas M. Lingė ragino Seimo narius daugiau konsultuotis su žiniasklaida ir ekspertais bei nepriimti įstatymų, kurie varžytų visuomenės saviraiškos laisvę.

Sausio 2 dieną konservatorius Vytautas Kernagis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, „valstietis“ Stasys Tumėnas, socialdemokratė Raminta Popovienė ir „tvarkietė“ Ona Valiukevičiūtė įregistravo Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma išplėsti draudžiamos skelbti informacijos sąrašą.

Įstatymo pakeitimo projekte nurodoma, kad bus baudžiama dezinformacija ar kitos nacionaliniam saugumui grėsmę keliančios informacijos sklaida viešojoje erdvėje.

Projekto tekste teigiama, kad visuomenės informavimo priemonėse draudžiama skelbti informaciją, kurioje: „Raginama prievarta pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą - pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, skleidžiama dezinformacija, karo propaganda, kurstomas karas, bandoma iškraipyti Lietuvos Respublikos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта