Prezidentūra: prezidentas ir ministrė sutaria, kad paramos priemones verslui būtina numatyti dar šiemet
Lietuva ir Baltijos šalys 30 09 2022 285 peržiūros

Prezidentūra: prezidentas ir ministrė sutaria, kad paramos priemones verslui būtina numatyti dar šiemet

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sutaria, kad pagalbos priemones verslui būtina numatyti dar šiems metams, sako prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius. Pasak jo, penktadienį susitikę politikai sutarė, jog verslo konkurencingumui palaikyti reikėtų numatyti apie 1 mlrd. eurų.

„Prezidentas su ministre sutarė, kad šiemet taip pat svarbu pradėti verslo tam tikras subsidijas, paramos schemas, kurios padėtų amortizuoti kainų šoką ir, be abejo, su ministre sutarta, kad būtina kitiems metams suplanuoti tokį paramos paketą, kad šalies ekonomika išliktų augimo kelyje“, – penktadienį žurnalistams po prezidento ir ministrės susitikimo sakė G. Nausėdos ekonominės ir socialinės grupės patarėjas V. Augustinavičius.

Anot jo, G. Nausėdos ir A. Armonaitės nuomonės dėl to, kokios tos paramos schemos turėtų būti, „daugeliu atvejų sutampa“.

V. Augustinavičiaus teigimu, prezidentas mano, kad verslui reikia leisti lengvesnėmis sąlygomis atidėti mokesčius, taip pat amortizuoti energijos kainų augimą „ar per subsidijų schemas, ar per labiau horizontalias priemones, kurios paliestų ir mažą verslą, ir labai energijos kaštų pažeistą gamybos sektorių, dirbančius individualiai, ir kitus“.

Taip pat, G. Nausėdos patarėjas atskleidė, jog prezidentas ir ministrė sutiko, kad apie 1 mlrd. eurų paketas kainų amortizavimui verslui būtų pakankamo dydžio, siekiant išsaugoti lietuviškų įmonių konkurencingumą tarptautiniu mastu.

Vis tik patarėjas sukritikavo Vyriausybę, esą ši nesinaudoja galimybėmis pigiai pasiskolinti iš Europos Sąjungos fondų verslo gyvybingumui palaikyti. Pasak jo, Europos Vadovų Taryboje jau anksčiau sutartas Atgaivinimo fondas, iš kurio Lietuva galėtų pigiai pasiskolinti apie 3 mlrd. eurų ir už perskolinti juos verslui.

„Lietuva kol kas iš Atgaivinimo fondo nepasiskolino nei vieno pigaus euro“, – pabrėžė jis. Iš jo pasiskolinus, palūkanos, pasak V. Augustinavičiaus, siekia nuo 0,5 proc., kai dabar, anot jo, verslas Lietuvoje skolinasi už 4 proc. palūkanas.

V. Augustinavičius sukritikavo Vyriausybę ir dėl to, kad verslas vis dar neinformuojamas, kokių pagalbos priemonių galėtų tikėtis nuo kitų metų, remiantis argumentu, esą vis dar rengiamas 2023 m. biudžetas.

„Pasirinktas kelias pririšti visą paramos paketą gyventojams ir verslui prie biudžeto ir nieko iki tol neinformuoti, buvo prastas kelias. Nes juk pačiame biudžete verslas savęs neras“, – kalbėjo jis.

Anot V. Augustinavičiaus, mažiausiai 15 ES šalių paskelbė ir vykdo nacionalinius verslo gelbėjimo paketus, tad Lietuva labai stipriai atsilieka.

„Sugrįžus į birželį, kai buvo patvirtintas antiinfliacinis paketas, jame verslui dujų ir elektros kainų kompensavimui verslui buvo pažadėta apie 120 mln. eurų. Deja, būtent kompensavimui verslui atsverti kainų šoką, kol kas nei vienas euras neskirtas“, – pastebėjo V. Augustinavičius.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

A. Armonaitė prezidentui pristatė pagalbos verslui priemones

A. Armonaitė, penktadienį susitikusi su Lietuvos Respublikos prezidentu Gitanu Nausėda, aptarė šiandieninę verslo padėtį ir pristatė esamas ir galimas papildomas pagalbos priemones, kurios palengvintų įmonių darbą pabrangus dujoms ir elektrai, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime.

 „Kartu su verslu ieškome būdų, kaip išspręsti kilusius sunkumus. Artimiausiu metu startuos naujos pagalbos priemonės. Diskutuojame ir dėl kitų sprendimų, kurie darytų greitą poveikį“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Spalio pradžioje planuojama paskelbti kvietimą dar vienai pagalbos priemonei nuo karo Ukrainoje pasekmių nukentėjusiems Lietuvos verslams. Tiesioginės „Invega“ paskolos apyvartinėms lėšoms ir investicijoms finansuoti bus teikiamos smulkiojo ir vidutinio verslo bei didelėms įmonėms. Tam numatyta skirti 50 mln. eurų. Ši pagalbos priemonė aktuali ir įmonėms, kurių išlaidos energetikai viršija 8 proc. sąnaudų.

„Invega“ šiuo metu verslui siūlo ir daugiau lengvatinių paskolų bei garantijų paskoloms priemonių. Jomis šiais metais jau pasinaudojo beveik 4 tūkst. šalies įmonių. 

Ministrė taip pat pakartojo įsitikinimą, kad Seimas turėtų susilaikyti nuo pridėtinės vertės mokesčio tarifo didinimo viešbučiams ir maitinimo įstaigoms šiuo sunkiu metu. Verslui ir didžiajai daliai gyventojų būtų naudingiau, jei kitais metais jų pajamos būtų didinamos, reikšmingiau keliant neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), o ne MMA.

A. Armonaitė yra išsakiusi pasiūlymą automatiškai atidėti mokesčius įmonėms, jei jų sąnaudos energetikai viršija 10 proc. Dėl šio pasiūlymo laukiama Finansų ministerijos vertinimo ir sprendimo.

Ministrė taip pat kviečia verslo įmones aktyviai naudotis investicinėmis paramos priemonėmis, kurias jau siūlo arba artimiausiu metu parengs Ekonomikos ir inovacijų, Aplinkos bei Energetikos ministerijos. Tai yra ilgalaikė investicija į veiklos sąnaudų mažinimą, gamybos modernizavimą, iškastinio kuro atsisakymą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš 1 mlrd. eurų plano dar šį rudenį skelbs kvietimus verslui gauti ES fondų investicijas, beveik 50 mln. eurų bus investuojama į atsinaujinančius energijos išteklius arba energiją taupančias technologijas. Smulkiajam ir vidutiniam verslui numatoma 13 mln. eurų, kuriuos jis galės panaudoti tvariai pramonės transformacijai, aplinkai palankiems produktams ir technologijoms kurti. Pramonės įmonėms energijos vartojimo efektyvumo sprendimams diegti bus paskirstyta 35 mln. eurų.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта