Prieš sezoną policija dviračių ir paspirtukų vairuotojams primena dar kartą atsiversti KET: pažeidus taisykles, gresia baudos iki 230 eurų
Lietuva ir Baltijos šalys 20 03 2023 636 peržiūros

Prieš sezoną policija dviračių ir paspirtukų vairuotojams primena dar kartą atsiversti KET: pažeidus taisykles, gresia baudos iki 230 eurų

Prasidedant elektrinių paspirtukų ir dviračių sezonui, Lietuvos kelių policijos tarnyba šių transporto priemonių vairuotojams primena, kad jie yra viešojo judėjimo dalyviai. Jiems galioja nustatytos taisyklės, o už jų nesilaikymą skiriamos baudos, skelbiama policijos pranešime žiniasklaidai.

Atkreipiamas dėmesys, kad elektrinių paspirtukų vairuotojams, ypač tiems, kurie tik ruošiasi pradėti savo keliones elektriniais paspirtukais, reikia žinoti, kad Kelių eismo taisyklėse (KET) elektrinių paspirtukų vairuotojai priskiriami prie dviračių vairuotojų, jiems taikomos tos pačios taisyklės.

„Prieš sezoną dar kartą atsiverskite KET ir į gatves judėkite tik jas puikiai išmanydami, kad patys išvengtumėte nelaimių ir užtikrintumėte kitų eismo dalyvių saugumą“, – ragina pareigūnai.

Pranešama, kad kai nustatomi asmenys, pažeidę KET, jiems gresia baudos nuo 10 iki 230 eurų.

Ką būtina žinoti vairuojant dviratį ar elektrinį paspirtuką

Policija primena, kad savarankiškai važiuoti dviračiu ir elektriniu paspirtuku važiuojamąja kelio dalimi leidžiama ne jaunesniam kaip 14 metų asmeniui. Gyvenamojoje zonoje elektrinių paspirtukų, kaip ir dviračių vairuotojų, amžius neribojamas. Visgi, nepilnametis vairuotojas, kuriam nėra 18 metų, važiuodamas keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą.

Taip pat svarbu – dviratis ir elektrinis paspirtukas būtinai turi turėti tvarkingą stabdį ir garso signalą. Gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Jeigu važiuojate važiuojamąja kelio dalimi, privalote dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio ir elektrinio paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos. Tamsiuoju paros metu dviračio ir elektrinio paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, dviračio ir elektrinio paspirtuko gale – raudonos šviesos. Šių transporto priemonių vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais“, – atkreipia dėmesį policijos atstovai.

Taip pat dviračio ar elektrinio paspirtuko vairuotojas, judėdamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, privalo duoti kelią pėstiesiems ir neturi jiems niekaip trukdyti ar juo labiau kelti pavojaus. Pro pėsčiąjį važiuojant reikia pristabdyti ir važiuoti 3–7 km/val. greičiu, kuris yra artimas pėsčiojo judėjimo greičiui, ir palikti saugų tarpą iš šono.

„Visada pasirinkite saugų greitį ir atstumą ir iki pėsčiojo, ir iki kitos transporto priemonės“, – akcentuoja pareigūnai.

„Atsiminkite, kad elektrinių paspirtukų vairuotojams griežtai draudžiama kirsti važiuojamąją kelio dalį važiuojant pėsčiųjų perėja ir vežti kitą asmenį, o dviračiu gatvėje draudžiama važiuoti didesniu kaip 30 km/val. greičiu ir lenkti. Privažiavę pėsčiųjų perėją, privalote sustoti, nulipti nuo elektrinio paspirtuko ar dviračio ir per perėją jį vestis. Taip pat sustodami, sukdami į kairiąją ar dešiniąją pusę, turite parodyti įspėjamąjį signalą ranka“, – apie atsakomybę keliuose primena pareigūnai. 

ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта