R. Karbauskis apie Lukiškių aikštę: pliažas turės būti panaikintas
Lietuva ir Baltijos šalys 25 06 2020 1391 peržiūros

R. Karbauskis apie Lukiškių aikštę: pliažas turės būti panaikintas

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad dar šioje Seimo sesijoje planuojama priimti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą, o ten įrengtas paplūdimys turės būti panaikintas.

„Bet kuriuo atveju likimas pliažo yra aiškus, jis turės būti sutvarkytas ir panaikintas. Tai čia jau ne tik tuo remiantis, bet yra ir paveldosaugos klausimai. Šnekant iš principo apie šitos aikštės reikšmę valstybei – tai yra reprezentacinė Lietuvos aikštė, toje aikštėje yra nužudyti sukilimo dalyviai, yra daug dalykų, kurie neleidžia imtis tokių, sakykime, reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė, įrengdama kažkokį pliažą, kuris pažeidžia bet kokius moralės ir pagarbos mūsų istorijai principus“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, tie vaikai, kurie juo džiaugiasi, tiesiog to nežino, nes galbūt tėvai nepapasakojo jiems, kad šitoje vietoje prieš tam tikrą laiką buvo žudomi žmonės, o šalia tos aikštės yra pastatas, kuriame buvo kankinami ir žudomi tūkstančiai žmonių.

„Yra mūsų atmintis, istorinė atmintis, tai šitoje vietoje, ką padarė Vilniaus savivaldybė, tai yra pasityčiojo iš šitos atminties. Vilniuje yra labai daug vietų, kur galėtų būti pliažai, (...) bet pasirenkama aikštė, kur to daryti tiesiog negalima“, – sakė R. Karbauskis.

2017 m. Seimui buvo pateiktas Lukiškių aikštės įstatymo projektas, kuriam Seimas yra pritaręs po pateikimo.  Tačiau, anot R. Karbauskio, jo negalima priiminėti dėl vykstančių teisminių procesų.

„Jeigu nebūtų teisminio proceso, tai tokiu atveju būtų galima ir šį įstatymą priiminėti, bet yra teisminis procesas. Aš suprantu, kad konservatoriai tikriausia jaučiasi gyvendami ne teisinėje valstybėje. Mes iš tikrųjų laikomės principo, kad turi pasibaigti teismai, tada bus galima įstatymą priiminėti. Jeigu teismo sprendimas leis įgyvendinti tą projektą, kuris laimėjo konkursą, tai tokiu atveju taip ir atsitiks. Mes negalėtume priiminėti įstatymo anksčiau, negu teismas pasibaigs“, – sakė R. Karbauskis.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Ketvirtadienį Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir kiti valdančiųjų frakcijų atstovai įregistravo naują įstatymo projektą, kuriuo Seimui siūloma reglamentuoti Lukiškių aikštės Vilniuje statusą, numatant, kad tai yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė ir formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

Pagal Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą, Lukiškių aikštė, kaip istoriškai susiformavusi vientisa urbanistinė erdvė, turi atlikti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas. Projektiniai sprendimai turėtų apimti ir suderinti šias tris funkcijas.

Įstatymo projektas dėl Lukiškių aikštės įtrauktas į ketvirtadienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта