R. Lingienė: visi Lietuvos Lietuvos oro uostai imasi reikalingų saugos priemonių dėl koronaviruso
Lietuva ir Baltijos šalys 27 01 2020 698 peržiūros

R. Lingienė: visi Lietuvos Lietuvos oro uostai imasi reikalingų saugos priemonių dėl koronaviruso

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė patikino, kad, Kinijoje plintant koronavirusui, visuose Lietuvos oro uostuose imamasi saugos priemonių, kad būtų patikrinta Kinijoje besilankiusių ir su asmenimis iš Kinijos kontaktavusių žmonių sveikata. R. Lingienės teigimu, panikos kelti tikrai nereikia, tačiau budrumas turi būti padidintas.

„Tikriname keliavusių į Kinijos Respubliką dviejų savaičių laikotarpyje, klausiame apie jų sveikatos būklę. Šių darbų tikslas yra siekti visomis išgalėmis, kad į šalį nebūtų įvežtas koronavirusas, o jeigu jis būtų įvežtas, kad jis būtų sustabdytas pačiuose patekimo į šalį vartuose – Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose“, – sakė R. Lingienė.

„Antrasis tikslas yra – kuriam skiriame daug dėmesio – teikti informaciją žmonėms. Ką daryti, jei buvo keliauta po Kiniją, kaip sumažinti riziką užsikrėsti“, – teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė.

R. Lingienės teigimu, neseniai Kinijoje viešėjusiam žmogui bematant reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, jei tik būtų jaučiami gripo simptomai.

„Jeigu grįžusiam iš Kinijos pablogėtų sveikata, žmogus turėtų kreiptis ne į šeimos gydytoją, bet kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą“, – sakė ji.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė pabrėžė, kad NVSC įsteigė karštąją liniją, kuria visi piliečiai ir keliautojai gali konsultuotis ištisą parą.

„Labai svarbu ir tai, kad kiekvieną dieną keičiamės informacija su visais oro uostais“, – sakė ji, pridurdama, kad jau antradienį planuojami visų Lietuvoje veikiančių oro uostų darbuotojų mokymai.

R. Lingienė atkreipė dėmesį, kad panikos dėl koronaviruso kelti nereikia, tačiau, pasak jos, atitinkamos institucijos turi būti budresnės nei įprasta.

„Be abejo, informuojame ir tas tarnybas, kurias turime informuoti: susisiekėme su universitetais (kadangi Lietuvoje yra nemažai iš Kinijos Liaudies Respublikos studentų), susisiekta su greitosios pagalbos stotimis, su Bendruoju pagalbos centru, su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis – paprašyta visų jų padidinti budrumą. Nereikia kelti panikos, bet budrumas turi būti padidintas“, – teigė R. Lingienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovės nuomone, koronavirusas bent jau kol kas neturi daug prielaidų sparčiai bei plačiai išplisti Europoje.

„Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, įvežimo į Europą rizika buvo vertinama iki šiol kaip vidutinė. Tačiau geroji žinia, kad išplitimo rizika yra žema, nes susirgęs žmogus, šiuo metu yra paskaičiuota, kad jis gali užkrėsti apie 2,5 žmonių“, – sakė R. Lingienė, pridurdama, kad, lyginant koronavirusą su kitomis užkrečiamomis ligomis, pats užkrečiamumas nėra didelis.

Vilniaus oro uosto direktorius Dainius Čiuplys teigia, kad Vilniaus oro uostas nuo kitų Lietuvos oro uostų skiriasi tuo, kad jame galima užfiksavus infekciją nutupdyti praskrendančius lėktuvus.

„Vilniaus oro uostas iš kitų oro uostų išsiskiria tuo, kad, jeigu lėktuve būtų užfiksuota tokia infekcija, toks protrūkis arba tokia rizika, tai yra vienintelis oro uostas Lietuvoje, kuriame galima nuleisti lėktuvą“, – patvirtino D. Čiuplys. Visgi Vilniaus oro uosto direktorius patvirtino, kad per koronaviruso išplitimo laikotarpį prašymo nusileisti kol kas nebuvo sulaukta.

D. Čiuplio teigimu, prireikus priverstinai tupdyti lėktuvą, oro uostas turi parengtą planą, kaip reaguoti tokioje situacijoje.

„Kai orlaivis nusileidžia, jam skiriama atskira aikštelė. Ta aikštelė, priklausomai, kas tai per virusas, atskiriama į tam tikrą perono kraštą ir, jeigu manoma, kad yra kažkokia ūmi infekcija, yra išskiriamos atitinkamos patalpos ir visi keleiviai yra tikrinami, ne tik tas pacientas, kuriam pasidarė bloga. Ir (...) Nacionalinis visuomenės sveikatos centras sprendžia, kas yra toliau daroma ir kokie yra veiksmai“, – patikino D. Čiuplys.

Vilniaus oro uosto direktorius taip pat patvirtino, kad oro uostas turi už ekstremalias situacijas atsakingą asmenį, kuris ir koordinuoja tokias situacijas.

„Turime žmogų, atsakingą už ekstremalias situacijas, kuris iš karto koordinuoja veiksmus, seka informaciją, kreipiasi konsultacijos į tą patį visuomenės sveikatos centrą, kuris tokią informaciją teikia ir bendradarbiavimo būdu vyksta pasekmės, kurias matome šiandien – oro uoste dirba Nacionalinio visuomenės sveikatos centro žmonės“, – sakė Vilniaus oro uosto direktorius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją.

Ministerijos duomenimis, Kinijoje yra apie 300 Lietuvos piliečių. Visus šalyje esančius piliečius ministerija kviečia užsiregistruoti URM kelionių registracijos sistemoje https://keliauk.urm.lt/lt/keliones-registracijos-forma.  

Ministerija konsultuojasi su kitomis Europos Sąjungos šalimis dėl rekomendacijų keliaujantiems į Kiniją ir nuolat atnaujina rekomendacijas keliauk.urm.lt tinklapyje.


ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта