Rašytojo meilės istoriją atkūrė iš laiškų
Kultūros ir sporto renginiai 10 01 2012 680 peržiūros

Rašytojo meilės istoriją atkūrė iš laiškų

Valstybiniame jaunimo teatre Vilniuje – premjera, kurioje pasakojama rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos meilės istorija.:::Aktoriai Birutė Mar ir Aleksas Kazanavičius iš laiškų atkūrė paskutiniuosius dvejus rašytojo gyvenimo metus, praneša LTV „Panorama“.
Mono spektaklių kūrėja B. Mar sako, kad su rašytojo J. Biliūno ir jo žmonos J. Janulaitytės-Biliūnienės meilės istorija susipažino dar prieš gerą dešimtį metų. Pagaliau šią vasarą apie tai parašė pjesę „Jis ir ji“.
Lietuvos gyvenimas, jautrūs dviejų žmonių santykiai atskleidžiami per laiškus, kuriuos J. Biliūnas ir jo žmona Julija rašė vienas kitam. Atvirlaiškiai keliavo iš Charkovo, Anykščių, Leipcigo, Berlyno, Ciuricho, Zakopanės – vietų, kuriose dėl ligos ar mokslų lankėsi rašytojas ir jo mylimoji. „Mes tos istorijos nežinome, kas nesidomime. Žinome J. Biliūno „Kliudžiau“, „Laimės žiburį“ iš mokyklinių programų, o tie laiškai tiesiog atskleidžia tokią nuostabią trumpą Romeo ir Džiuljetos istoriją“, – teigė aktorė B. Mar.
Spektaklyje J. Biliūno vaidmenį atlieka Jaunimo teatro aktorius A. Kazanavičius. Abu aktoriai iki šio spektaklio jau keletą kartų buvo susitikę J. Biliūnui skirtuose renginiuose, skaitė J. Biliūno laiškus, kūrybą. B. Mar sako, kad geras partneris scenoje – laimė. „Kai mes pradėjome, aš net nesitikėjau, kad tokio J. Biliūno, kokį pamatys spektaklyje, žmonės ir nebeįsivaizduos. Su Aleksu gali tylėti tose pauzėse. Taip tyli, žiūri viens į kitą ir net žiūrovai sako: „Ir įdomu į jus žiūrėti“. Tai yra didžiausia laimė“, – tvirtina aktorė.
Rašytojas J. Biliūnas mirė labai jaunas, sulaukęs vos 28-erių. Tragiška ir jo meilės istorija: praėjus trims savaitėms po vestuvių, rašytojas išvyko gydytis nuo diagnozuotos ligos – tuberkuliozės.
Tais laikais ši liga prilygo mirties nuosprendžiui. Spektaklio „Jis ir ji“ aktoriai sako norėję, kad žiūrovai ir juoktųsi, ir verktų. Sekmadienį Valstybiniame jaunimo teatre įvykusios premjeros dailininkė – Indrė Pačėsaitė. Spektaklyje groja smuikininkas Sigitas Rubis.
 
LTV „Panorama“
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта