Renginių ciklas „Jonui Mekui – 100“
Visagine 03 06 2022 465 peržiūros

Renginių ciklas „Jonui Mekui – 100“

„Mane dažnai pavadina kasdienybės poetu. Gyvenimas pilnas poezijos. Aš tik užfiksuoju tuos gabaliukus, kurie praeina nepastebėti, ir juose atrandu stebuklų. Kažkam reikia dramų, rimtų sukrėtimų ir įvykių. Tačiau gražiausi momentai mūsų gyvenimuose dažniausiai yra labai subtilūs ir nepastebimi.

 

2022-aisiais minimos išeivijos meninko Jono Meko (1922-2019) – vieno žymiausių avangardinio kino kūrėjų, poeto ir kino kritiko – šimtosios gimimo metinės. Išeivis iš Lietuvos, karo nusiaubtos Europos, atsidūręs Amerikoje tapo viso pasaulio kultūros dalimi.Jonas Mekas dirbo su Yoko Ono, Johnu Lennonu, Andy Warholu, Patti Smith, Salvadoru Dali ir net įrašė pirmąjį „The Velvet Underground“ koncertą. Kviečiame pažinti nepakartojamą lietuvių kūrėją renginių cikle „Jonui Mekui –100“.

 

Birželio 8 d.

VKC „Sedulinakonferencijų salė, Vilties g. 5

 

9.00-11.00

Susitikimas su Kęstučiu Pikūnu, knygos Gyvenimo lai(š)kai. Jonas ir Adolfas Mekaiautoriumi

Daugiau nei šimtas Jono ir Adolfo Mekų laiškųartimiesiems Lietuvoje sugulė į 2019 m. leidyklos „Post scriptum. Littera“ išleistą knygą „Gyvenimo lai(š)kai“.Laiškų ir vokų faksimiles papildo gausios nuotraukos, kadrai iš filmų, ištraukos iš kitų Jono ir Adolfo Mekų kūrinių, šeimos narių atsiminimai.Kultūros ministerijos organizuojamame Knygos meno konkurse ši knyga pelnė meninės ir dokumentinės fotografijos leidinių kategorijos premiją, o Baltijos knygos meno konkurse buvo išrinkta gražiausia Lietuvos knyga.

 

11.00-11.30

Parodos „Semeniškių idilėsatidarymas su parodos kuratoriumi menotyrininku Tomu Ivanausku

Parodoje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei J. Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais. Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centru. 

 

12.00-12.30

Visagino moksleivių trumpų filmų konkurso Jono Meko pėdomisapdovanojimai

 

12.30

Jono Meko filmo „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972) peržiūra

Trijų dalių dienoraštinis filmas – jautrus bandymas užčiuopti prarastojo rojaus detales, leidžiančias Mekui nusikelti į vaikystę, tėvų namus ir gimtąją žemę. Pirmoji dalis pasakoja apie brolių Mekų ankstyvuosius metus Amerikoje, santykį su vietine imigrantų bendruomene ir nelengvą prisitaikymą užsienyje. Antroji filmo dalis perteikia prisiminimus apie kelionę į Lietuvą, motiną, giminaičius ir gimtojo Semeniškių kaimo gyventojus. Trečioje dalyje Mekas lankosi vietose, kuriose praleido kelerius metus kaip karo belaisvis, o filmą vainikuoja simboliškas vizitas Vienoje – mieste, dėl kurio broliai Mekai paliko Lietuvą, bet jame taip ir neatsidūrė.

 

Birželio 8-15 d.

Fotografijų paroda „Semeniškių idilės

VKC „Sedulina, Vilties g. 5

 

Birželio 8-10 d. 18.00

Jono Meko filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972)

VKC „Draugystė, Parko g. 7 

Renginiai nemokami.

 

Rengėjai:

Visagino kultūros centras,

VKC Amerikietiška erdvė,

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus,

Jono Meko vizualiųjų menų centras

 

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта