Saugus elgesys prie vandens ir vandenyje
Visagine 05 06 2023 271 peržiūros

Saugus elgesys prie vandens ir vandenyje

Vasara – pats smagiausias metų laikas, kai laukia atostogos, draugai, gamta ir pramogos. Kiekvienais metais, atšilus orams, žmonės traukia prie atvirų vandens telkinių atsigaivinti nuo karštų saulės spindulių. O, kad atostogauti būtų smagu ir svarbiausia, saugu, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, primena, kokia svarbi žmogaus gyvybė ir pataria, kaip elgtis prie vandens ir vandenyje bei ką daryti jei žmogus skęsta. Norint apsaugoti save ir kitus, būtina įsidėmėti paprastas taisykles.

Saugus elgesys prie vandens:

  • Niekada neikite į vandenį apsvaigę nuo alkoholio ar psichoaktyviųjų medžiagų. Apsvaigęs žmogus neadekvačiai reaguoja į aplinką, pervertina savo galimybes. Didžioji dalis Lietuvoje nuskendusių suaugusiųjų buvo neblaivūs.
  • Stenkitės maudytis ne vieni, o mažamečiai vaikai gali maudytis tik suaugusiųjų prižiūrimi. Panėrę į vandenį jie nesuvokia, kas vyksta, todėl nesišaukia pagalbos ir nuskęsta tyliai. Vaikams nuskęsti užtenka vos kelių sekundžių.
  • Nešokite į vandenį nežinomose vietose ir nesimaudykite tam neskirtose vietose. Nesaugu maudytis nežinomuose vandens telkiniuose, kai nežinomas dugno gylis. Prie kranto gali būti seklu, bet vos už kelių žingsnių jau galite nesiekti kojomis dugno. Arba priešingai – šokdami nuo tiltelio į vandenį, galite susitrenkti, jei ten bus seklu. Susižaloti atsitrenkus į aštrius daiktus, akmenis ar kelmus.
  • Jeigu yra įrengti plūdurai, neplaukite ir nebriskite už vietų pažymėtų plūdurais. Plaukiokite tik gelbėtojų prižiūrimose vietose. Šalia budintys gelbėtojai nelaimės atveju greičiau suteiks profesionalią pagalbą.
  • Jei kaitinotės saulėje, niekuomet staiga nešokite į vandenį. Pirmiau apsišlakstykite juo. Įkaitusį kūną staiga panardinus į vandenį, raumenis gali sutraukti mėšlungis.
  • Nesimaudykite tamsiuoju paros metu. Maudydamasis vienas tamsiuoju paros metu, pradėjus skęsti nesulauksite pagalbos.
  • Nesimaudykite žaibuojant, perkūnijos ar škvalo metu. Jeigu artėja audros debesys – lipkite iš vandens. Žaibuojant labai pavojinga būti ne tik vandenyje, bet ir krante. Vanduo yra labai geras laidininkas, todėl drėgnas pakrantės smėlis labai gerai praleidžia elektrą.

Kaip elgtis skęstant ar gelbėjant skęstantįjį?

  • Ištikus nelaimei/pamačius skęstantįjį – pirmiausia reikia skambinti skubios pagalbos telefono numeriu 112 ir tik po to stengtis padėti metant įvairius plūduriuojančius daiktus.
  • Gelbėti skęstantįjį vandenyje be pagalbinių priemonių gali tik geras plaukikas, kuris moka profesionaliai įvertinti pavojaus lygį, išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.
  • Laukdami gelbėtojų pasitelkite į pagalbą kuo daugiau žmonių, pasidalykite pareigomis, bandykite padėti skęstančiajam saugiais būdais: nuo kranto, iš valties, nuo tilto meskite plūdurą, tieskite lazdą ir t.t. Nerizikuokite savo gyvybe.
  • Pradėję skęsti pasistenkite nepanikuoti, šaukite arba mojuokite rankomis, įkvėpkite kuo daugiau oro, atsigulkite ant nugaros.
  • Parplukdžius skendusį žmogų į krantą, jei jo gyvybinės funkcijos yra sutrikusios, teikite pirmąją pagalbą, jei reikia gaivinkite kol atvyks gelbėjimo tarnybos.

Elkimės atsakingai ir saugokite vieni kitus leisdami laiką prie vandens telkinių ir vandenyje!

Visagino savivaldybės administracijos informacija

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта