Sausį pasieks padidėjusios pensijos, skelbiama, kada ir kas sulauks pirmieji
Lietuva ir Baltijos šalys 05 01 2024 585 peržiūros

Sausį pasieks padidėjusios pensijos, skelbiama, kada ir kas sulauks pirmieji

Jau sausį „Sodra“ mokės po indeksavimo padidintas pensijas – pirmiausia didesnių sumų sulauks senatvės pensijų, netekto darbingumo pensijų, našlių ir našlaičių pensijų gavėjai. Negalią turintiems senjorams šiais metais bus skirtos didesnės senatvės pensijos – jos bus išmokėtos ne vėliau kaip iki šių metų liepos, informuojama išplatintame pranešime.

Kiek padidėjo pensijos?

Visų rūšių pensijos, kaip ir kasmet, padidėjo dėl indeksavimo. 2024 metais vidutinis vidutinės pensijos augimas siekia 65 eurus. Tai reiškia, kad žmogus, kuris 2023 metais gavo vidutinę pensiją – 540 eurų, nuo naujųjų metų gaus 605 eurų dydžio pensiją. Vidutinė pensija tiems, kurie turi būtinąjį stažą, didėja 70 eurų ir nuo šiol sieks 644 eurus.

Kiekvieno gavėjo pensija skaičiuojama individualiai ir padidėjimas taip pat yra individualus. Du žmonės, gaunantys tokio pat dydžio pensiją ir sukaupę tiek pat metų stažo, gali sulaukti skirtingo pensijų padidėjimo dėl to, kad turi sukaupę skirtingą skaičių apskaitos vienetų (taškų) – tai yra, jų darbo užmokestis buvo skirtingas ir jie mokėjo skirtingo dydžio pensijų socialinio draudimo įmokas. Todėl dažniausiai nurodomas vidutinis pensijos padidėjimas.

Savo pensijos dydį galima sužinoti prisijungus prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui arba paskambinus telefonu (+370) 5 250 0883.

Žmonėms su negalia senatvės pensijos didės papildomai

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo pensijų skaičiavimo pokyčiai senatvės pensijų gavėjams, turintiems negalią. Pagal juos, sunkiausią negalią turintys senjorai galės gauti didesnes socialinio draudimo senatvės pensijas asmenims su negalia, jeigu jiems bus nustatytas 70-100 proc. netektas dalyvumas.

Nuo sausio žmonėms, sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus, gali būti nustatomas dalyvumo lygis. Jeigu Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra žmogui, kuris gauna senatvės pensiją, nustatys sunkią negalią (70-100 proc. netekto dalyvumo), jam bus pradėta mokėti senatvės pensija asmeniui su negalia. Jei žmogus jau turi nustatytą didelių specialių poreikių lygį, jo prašymu šis lygis gali būti prilygintas 15 proc. dalyvumo lygiui. Kuo didesnis netektas dalyvumas nustatomas, tuo didesnę senatvės pensiją žmogus gaus..

Dėl didesnių pensijų mokėjimo nereikia kreiptis į „Sodrą“. Jos bus perskaičiuotos be asmens prašymo, remiantis Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros perduotais duomenimis. Padidintos pensijos bus išmokėtos ne vėliau kaip iki šių metų liepos pabaigos. Kartu bus išmokėta nuo dalyvumo lygio nustatymo datos (po šių metų sausio 1 d.) susidariusi nepriemoka.

Pavyzdžiui, negalią turinčiam pensininkui dalyvumo lygis bus nustatytas šių metų sausį. Liepą jis gaus priklausomai nuo jo dalyvumo lygio padidintą senatvės pensiją, kartu su nepriemoka už 6 mėnesius (nuo sausio iki birželio).

Išmokos vienišiems

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Šiemet našlių pensijos bazinis dydis padidėjo daugiau nei trimis eurais iki 38,23 euro. Tokio pat dydžio bus ir vienišo asmens išmoka.

„Sodra“ vienišo asmens išmoką skiria automatiškai. Šią išmoką gauna apie 240 tūkst. gyventojų.

Vienišo asmens išmoka mokama už einamąjį kalendorinį mėnesį.

Ji pristatoma tokia pačia tvarka, kuria gavėjui yra pristatoma socialinio draudimo pensija ar šalpos išmoka.

Kada bus mokamos pensijos?

Sausį didesnių sumų sulauks senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių (maitintojo netekimo) pensijų gavėjai.

Gyventojai, gaunantys išankstines senatvės pensijas, padidėjimą pajus nuo vasario, kadangi šios išmokos mokamos už praėjusį, o ne už einamąjį mėnesį.

Vasarį taip pat bus mokamos didesnės pensinės išmokos, kurios mokamos iš valstybės biudžeto: šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijos, šalpos kompensacijos, kompensacinės išmokos profesionaliojo scenos meno įstaigų kūrybiniams darbuotojams. Priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir pasirinkto mokėjimo būdo, pensijos pasieks gavėjus iki sausio 26 d.

Pensijų gavėjai, kurie iki šiol pensijas į savo banko sąskaitas gaudavo mėnesio 20-22 dienomis, sausį gaus pensijas 17-18 dienomis.

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта