Seimas nusprendė: piliečiai galės tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą
Lietuva ir Baltijos šalys 21 03 2019 676 peržiūros

Seimas nusprendė: piliečiai galės tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą

Seimas ketvirtadienį pritarė Konstitucijos pataisoms, kuriomis įteisinama individualaus konstitucinio skundo galimybė. Parlamente pakeitus Konstituciją, kiekvienas asmuo, įsigaliojus šioms pataisoms, galės kreiptis į Konstitucinį Teismą. 

Diskusijas Seime keliolika metų kėlusiai iniciatyvai pritarė 106 Seimo nariai, prieš balsavo vienas, susilaikė taip pat vienas parlamentaras. 

Prieš balsuojant dėl šio įstatymo projekto, parlamentarai tvirtino, kad Lietuva viena iš nedaugelio valstybių Europoje, negarantuojanti Lietuvos piliečiams kreiptis į Konstitucinį Teismą. 

„Žmonės turi turėti teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą, turi turėti teisę ginti savo konstitucines teises Konstituciniame Teisme, jeigu jie yra išnaudoję visas kitas teisines priemones“, - balsuoti už agitavo Seimo narė Aušrinė Armonaitė. 

Parlamentarams pritarus, pakeitimas įsigalios rugsėjo mėnesį. 

Svarstomu projektu siūloma nustatyti, kad kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo ar kito Seimo akto, prezidento ar Vyriausybės akto, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė šio asmens konstitucines teises ir laisves. 

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, šio kreipimosi sąlyga - asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą tik pasinaudojęs visomis teisinės gynybos priemonėmis. 

Teikiamo dokumento aiškinamajame rašte teigiama, kad daugelyje Europos Sąjungos valstybių (pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vokietijoje), kuriose veikia konstituciniai teismai ar jiems prilygintos institucijos, asmenys turi teisę dėl savo pagrindinių (konstitucinių) teisių ir laisvių pažeidimų kreiptis į šiuos teismus tiesiogiai. 

Dabar Konstitucija numato, kad kreiptis į šį teismą dėl teisės aktų atitikimo Pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas, Seimo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė ir teismai. 

Dėl Konstitucijos keitimo balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Konstitucijos keitimai laikomi Seimo priimtais, jeigu kiekvieno balsavimo metu už projektą balsuoja ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių. 

Praeitų metų lapkritį per pirmąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisų priėmimą už balsavo 105 Seimo nariai, 2 parlamentarai buvo prieš ir 7 - susilaikė.

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта