Seimas po pateikimo pritarė siūlymui, kad gyventojai gautų kompensacijas visam šildymo sezonui
Lietuva ir Baltijos šalys 15 09 2022 545 peržiūros

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui, kad gyventojai gautų kompensacijas visam šildymo sezonui

Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė, kad gyventojams, kurie kreipiasi dėl kompensacijų, skirti jas ne 3 mėnesiams, o visam šildymo sezonui. Įstatymo projektu siekiama sumažinti administracinę naštą nepasiturintiems gyventojams bei savivaldybių administracijoms, išaugus besikreipiančiųjų skaičiui. 

Už įstatymo projektą balsavo visi 117 Seimo narių, dalyvavusių balsavime. Įstatymo projektas, skubos tvarka, į Seimą svarstymo stadijoje grįš rugsėjo 22 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikino, kad įstatymo projektas siūlomas drauge su kitomis Vyriausybės priemonėmis, susijusiomis su energijos išteklių kainos amortizavimu Lietuvos gyventojams. Pasak jos, įstatymo projektas palengvina situaciją dirbantiems žmonėms, kurie kreipiasi dėl šildymo kompensacijų. Taip pat, ministrė tvirtino, kad labai svarbu yra tai, jog kompensaciją gali gauti ne tik centrinio šildymo būdu besišildantys savo namus gyventojai, tačiau ir tie, kurie šildosi savo namus elektra, taip pat malkomis, anglimi ar kita forma.

„Šis įstatymo projektas palengvina situaciją dirbantiems žmonėms kreiptis dėl kompensacijų, nes iki šiol kompensaciją galima buvo užsitikrinti tik trims mėnesiams, o po to reikėdavo iš naujo kreiptis į savivaldybę ir pervertinti savo pajamas bei tada gauti kompensaciją dar trims mėnesiams“, – ketvirtadienį pristatydama įstatymo projektą Seime teigė M. Navickienė.

„Šiuo įstatymo projektu siūlome, kad dirbantys asmenys galėtų gauti šildymo kompensaciją šešiems mėnesiams, t.y. visam šildymo sezonui, o kreiptis dėl kompensacijos būtų galima dar šildymo sezonui neprasidėjus“, – pridūrė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siekia, kad vieno prašymo pakaktų ir sunkiau besiverčiantys ar net vidutines pajamas uždirbantys šalies gyventojai visą šaltąjį laikotarpį galėtų pasinaudoti būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas šildomas. Iki šiol paskirtas kompensacijas žmonės paprastai gaudavo 3 mėnesius ir vėl turėdavo kreiptis iš naujo, jeigu jų finansinė situacija nepagerėdavo.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Įstatymo projektu numatoma nustatyti, kad, jeigu dėl kompensacijų kreiptasi likus 1 mėnesiui iki šildymo sezono pradžios mėnesio arba šildymo sezono metu, visiems asmenims, turintiems teisę į kompensacijas, jos skiriamos visam šildymo sezonui. 

Taip pat, norima nustatyti, kad priimtas įstatymas taikomas skiriant kompensacijas nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. bei įtvirtinti laikino galiojimo nuostatą, pagal kurią priimtas įstatymas galiotų iki 2024 m. balandžio 30 d., t. y. 2022–2023 m. ir 2023–2024 m. šildymo sezonais.

Įstatymo projektu siūlomas pakeitimas leistų sumažinti administracinę naštą nepasiturintiems gyventojams (nereikėtų kelis kartus per šildymo sezoną kreiptis dėl kompensacijų skyrimo (pratęsimo)) ir savivaldybių administracijoms (sumažėtų pakartotinai besikreipiančių gyventojų srautas, didėjant piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams gavėjų skaičiui).


ELTA

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта