Seimas pritarė V. Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisiją
Lietuva ir Baltijos šalys 22 08 2019 3623 peržiūros

Seimas pritarė V. Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisiją

Ketvirtadienį Seime pritarta ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisijos (EK) narius.

Už kandidatūrą balsavo 90 Seimo narių, prieš – 10, susilaikė – 6.

V. Sinkevičiaus kandidatūrai pritarė Europos reikalų komitetas.

Opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen prieš balsavimą Seime teigė, kad opozicija palaiko V. Sinkevičiaus kandidatūrą į EK.

„Liberalų sąjūdžio frakcija palankiai vertina V. Sinkevičių kaip labai perspektyvų politiką, bene diždiausią liberalą „valstiečių“ gretose, bet svarbu, kad paskirtas jis atstovaus ne jį pasirinkusiai „valstiečių“ partijai, ne valdantiesiems, bet visai Lietuvai. (...) Mano galva, šiandien keli klausimai išlieka atviri – ar rekordiškai jaunas eurokomisaras turės politinį svorį tarp kitų Europos lyderių, ar nepakenks tai, kad kai kurie europarlamentarai yra atvirai išsakę itin kritišką nuomonę kandidato atžvilgiu. (...) Vienam iš veikliausių ministrų išvažiavus, kas liks iš pakankamai susilpnėjusios Vyriausybės? Todėl negalime balsuoti laisva ranka – Liberalų sąjūdžio frakcija priėmė sprendimą balsuoti laisvai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen

„Valstiečių“ atstovas Stasys Tumėnas teigė, kad opozicijos akcentuojami kandidato minusai yra tik menami.

„V. Sinkevičiaus oponentų akcentuojami tariami minusai – neva ir politiko, ir ekonomisto patirties, žinių stoka, ir jaunas amžius. Mano manymu, tai menamos nuodėmės, nes šių dienų pasaulis – jaunųjų politikų, ekonomistų, kūrėjų amžius. Milžiniškais tempais žengia skaitmeninė ekonomika, vyksta inovacijų reformos, susiduriama su dirbtinio intelekto iššūkiais. (...) Pasaulio istorija mena šimtus jaunesnių asmenybių nei V. Sinkevičius“, – sakė S. Tumėnas.

Socialdemokratų atstovas Julius Sabatauskas teigė, kad V. Sinkevičiui trūksta bazinių žinių, todėl socialdemokratai jo kandidatūros nepalaiko.

„Žinių tai bazinių trūksta apie Europos institucijų veikimą. Klausdami apie jo politines pažiūras, o EP, kai bus egzaminuojamas kandidatas į EK, niekas jų neklaus, tiesiogiai bus domimasi ne tik, ką dabar deklaruoja, bet kaip jis visą laiką veikė būdamas sąmoningas politikas, kokią poziciją jis užėmė Ministrų Kabineto posėdžiuose.

Pretendentui deklaruojant, kad jis yra centro kairės, įsitikinome, kad pažiūrų jis neturi arba jos tokios plaukiojančios, kaip frakcija. Tai nėra geras bruožas Reikia savarankiškai turėti įsitikinimus ir juos ginti. Nepakanka išmokti tam tikras frazes ir jas kartoti, bet reikia į viską gilintis. Mūsų frakcijos pozicija nepritarti V. Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisaro pareigas“, – sakė J. Sabatauskas.

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Aušrinė Armonaitė teigė palaikanti V. Sinkevičiaus kandidatūrą.

„Palaikysiu V. Sinkevičiaus kandidatūrą, manau, kad jis yra vertas pasitikėjimo atstovauti Lietuvai ir Europai sprendžiant europinius klausimus“, – Seime sakė A. Armonaitė.

Pats kandidatas V. Sinkevičius Seime prieš balsavimą tikino siekiąs tapti visos Lietuvos kandidatu.

„Dėkoju kiekvienam, kuris klausėte, labiau patyrusiems, kurie palaikė, ir tiems, kurie nediskutavo apie vizijas ir idėją, bet labiau apie žodžius. Dėkoju ir tiems, kurie palaikys nebalsuodami. Šiomis dienomis, diskutuojant apie Europos ateitį ir Lietuvos ateitį Europoje, nėra skirtumų, yra tik sąlyčio taškai. (...) Niekada neslėpiau, kad siekiu būti visos Lietuvos kandidatu, tai svarbu man, kaip politikui, žmogui, o svarbiausia – nepriklausomos Lietuvos kartos atstovui“, – Seime sakė V. Sinkevičius.

V. Sinkevičius liepą buvo susitikęs su EK pirmininke Ursula von der Leyen. Susitikimas, anot prezidento Gitano Nausėdos, buvo planuotas ir vyko sėkmingai. Šalies vadovo teigimu, susitikime buvo kalbama apie labai reikšmingą portfelį, bet kol kas, pasak G. Nausėdos, dar negalima jo atskleisti.

„Susitikimas, ką aš žinau iš pasišnekėjimo su U. von der Leyen, buvo labai sėkmingas. Virginijus prisistatė labai gerai. Kalbama apie labai reikšmingą eurokomisaro postą, tačiau negaliu šiandien jo skelbti, nes tai galėtų pakenkti procesui, kuris gali gerokai ilgiau tęstis. Nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių, nei kitokius dalykus, apie kuriuos mes kartais Lietuvoje labai daug kalbame“, – kiek anksčiau teigė G. Nausėda.

Pats ministras po susitikimo su prezidentu taip pat tvirtino, kad konkretus portfelis Lietuvai bus aiškus tik rugsėjo mėnesį.
V.Sinkevičių į eurokomisarus pasiūlė Seimo „valstiečių“ frakcija. Opozicija kritikavo siūlymą teigdama, kad V. Sinkevičius neturi pakankamai politinės patirties. Tuo metu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad frakcijos sprendimas jam buvo naujiena.

Tai bus ketvirtasis šias pareigas einantis pareigūnas nuo Lietuvos – iki šiol eurokomisarais yra buvę Algirdas Šemeta, Dalia Grybauskaitė ir dabartinę kadenciją baigiantis Vytenis Povilas Andriukaitis.

Šiuo metu V. Sinkevičiaus yra laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras. Jam – 28 metai.

ELTA primena, kad eurokomisaras renkamas penkerių metų kadencijai. EK nariai gauna bazinį darbo užmokestį, lygų sumai, kuri gaunama 16 lygio trečios pakopos Sąjungos pareigūno baziniam darbo užmokesčiui pritaikius procentinius dydžius, kurie priklauso pagal pareigybes. EK narys gauna 112,5 proc. Tai maždaug 20 tūkst. eurų.

Eurokomisarą skiria Vyriausybė, poziciją suderinusi su prezidentu ir Seimu.

EK liepos viduryje išsirinko naują pirmininkę, kuria tapo buvusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen.

Dabartinės EK įgaliojimai baigsis 2019 m. spalio 31 d. ir nuo 2019 m. lapkričio 1 d. pradės darbą nauja EK.

ELTA



Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта