Seimas svarstys narkotikų dekriminalizavimo projektą
Lietuva ir Baltijos šalys 14 10 2021 363 peržiūros

Seimas svarstys narkotikų dekriminalizavimo projektą

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje svarstymo stadiją turėtų pasiekti vienas iš valdančiosios Laisvės frakcijos prioritetinių klausimų – mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektas. Tačiau panašu, kad šių pataisų nepalaikys tiek kai kurių koalicijos partnerių atstovai, tiek daugelis opozicinių frakcijų parlamentarų.

Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės inicijuotos pataisos, kuriomis siekiama perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK), jau yra įveikusios pateikimo stadiją ir po diskusijų su ekspertais buvo apsvarstytos visuose šio klausimo svarstymui paskirtuose komitetuose.

Pirminiame projekto variante buvo numatytos baudos nuo 20 iki 100 eurų už pirmąjį nusižengimą, o už pakartotinį – iki 200 eurų maksimalus baudos dydis. Tačiau pagrindiniu šiame klausime paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) pritarė siūlymui baudas už pirmą nusižengimą didinti ir numatyti dydžius nuo 100 iki 200 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 300 iki 400 eurų.

Pasak iniciatorės, TTK buvo nuspręsta siūlyti didesnes, nei numatyta pirminiame pakeitimo projekte, baudas už disponavimą narkotinėmis medžiagomis. Taip pat komitete nuspręsta, kad yra reikalingi ir narkotikų kontrabandą reglamentuojančių teisės aktų pakeitimai, tačiau Seimo narė pabrėžia, kad pastarieji pakeitimai bus pateikti atskirai, o dėl dekriminalizavimo parlamentarai apsispręs jau dabar.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas suformavo tą galutinį vaizdą, išdiskutavus visus pasiūlymus. Buvo padidintos baudos, jos išlieka proporcingos, tik ne tokios mažos, kokios buvo numatytos pirminiame projekte. Taip pat pateiktas susijęs projektas dėl BK 199 straipsnio, tai kontrabandos straipsnio ketvirtos dalies, kur taip pat minimos narkotinės medžiagos. Šio lydinčio projekto reikėjo, jis yra užregistruotas, tik jo pateikimas dar neįvyko, bet jis atskirai keliaus savo kelią“, –  Eltai projekto situaciją pristatė M. Danielė.

Laisvės frakcijos parlamentarė mano, kad projektas sėkmingai įveiks ir svarstymo stadiją.

„Manau, kad pavyks. Matau, kad daug Seimo narių tikrai dėjo pastangas, gilinosi į tą klausimą, konstruktyviai diskutavo ir daug dalykų sužinojo. Tai labai juntama šitoje Seimo salėje, tai manau, kad tikrai viskas gerai su tuo balsavimu ir kad mes pakreipsime sistemą į sveikatą ir pagalbą“, –  tikino ji.

P. Saudargas: projekto šioje stadijoje nepalaikysiu

Tačiau „laisviečių“ iniciatyvos neparems ne tik opozicinių frakcijų, bet ir kai kurių koalicijos partnerių atstovai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas tikina, kad šiuo metu svarstymo stadijoje esančiame projekte mato nemažai spragų, kurias, jo vertinimu, būtina taisyti.

„Šioje stadijoje nepalaikysiu. Dabar bus svarstymas, esame parengę labai nedidelį pasiūlymą, kuriam Teisės ir teisėtvarkos komitetas paskui pritarė dėl baudų padidinimo, bet ten simboliškai. Tačiau norint paremti, reikės rimtesnių pasiūlymų“, –  Eltai savo poziciją dėstė P. Saudargas.

„Reikalinga pataisa – tai didinti baudą. Negali būti administracinės baudos, kaip už ne vietoje pastatytą automobilį ir panašiai. 30 ar 50 eurų yra ne tos baudos, kurios ką nors atgrasytų nuo veiksmo, kurį tikriausiai mes norime atgrasyti“, –  pridūrė jis.

Taip pat konservatoriui klausimų sukėlė ir tai, kad Laisvės frakcija prieš teikiant projektą akcentavo tai, kad būtina atsisakyti baudžiamosios atsakomybės už disponavimą kanapėmis, tačiau šiame projekte yra numatytas visų narkotinių medžiagų dekriminalizavimas.

„Mes kalbėjome apie marihuanos dekriminalizavimą. Šiuo atveju projekte yra nurodyti kiekiai, bet teoriškai kalbama apie galimybę turėti visų rūšių narkotikų, heroino, kokaino ir neturėti baudžiamosios atsakomybės“, –  pastebi Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Politikas taip pat įžvelgia spragų ir dėl pačios projekto esmės. Jo nuomone, panaikinus baudžiamąją atsakomybę už narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo platinti, vis tiek būtų atvertos galimybės šių nelegalių medžiagų prekeiviams.

„Visi sako, kad aš neplatinau ir turėjau sau. Žinome tas istorijas. Ne vienas nuskambėjęs atvejis žiniasklaidoje, pas kažką rado, tai jis dievagojasi, kad jis sau turėjo, ar tik pavaišinti draugus. Nereikia būti pareigūnu, kad plika akimi matytum, kaip tai vyksta ir kokia retorika tada būna, kaip žmonės bando išvengti tos atsakomybės. Žinoma, niekas nepasakys, kad aš platinu“, –  mano TS-LKD frakcijos narys.

A. Širinskienė: šis projektas tenkina nebent narkotikų prekeivių lūkesčius

Narkotikų dekriminalizavimo projektui kritikos negailėjo ir didžiausios opozicinės frakcijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentarė Agnė Širinskienė. Ji taip pat neabejoja, kad šiuo projektu būtų sudaromos palankesnės sąlygos narkotikų prekybai.

„Pateikimo metu mes nepritarėme, tai panašu, kad greičiausiai mes nepritarsime ir svarstymo metu. Juo labiau, kad mūsų pasiūlymams, kurie tikrai būtų užtikrinę priklausomų asmenų nukreipimą gydymui, buvo tiesiog nepritarta. Šiuo atveju tas projektas, kuris bus posėdžių salėje, jis tikrai netenkina lūkesčių. Aš suprantu, kad jis gal tenkina narkotikų prekeivių lūkesčius, bet visuomenės lūkesčių, aš tikrai manyčiau, kad netenkina, nes paskatų gydytis iš esmės nebelieka“, –  tvirtino A. Širinskienė.

Kaip aiškina „valstietė“, priėmus Laisvės frakcijos siūlomus pakeitimus, būtų apsunkintas ir teisėsaugos institucijų darbas siekiant sukontroliuoti narkotinių medžiagų patekimą į valstybės teritoriją.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

„Autorė (M. Danielė – ELTA) teikia dar vieną lydintį projektą, kuris iš Baudžiamojo kodekso straipsnio, kuris kriminalizuoja kontrabandą, išima narkotines medžiagas. Tokiu atveju narkotinių medžiagų kontrabanda, kaip mes dabar ją vadiname, būtų nelaikoma kontrabanda. Nebūtų persekiojama pagal kontrabandos straipsnį, bet patektų į neteisėtą disponavimą. Tai iš esmės reiškia, kad sankcija kontrabandos atveju viršija 3 metus, ir yra galima kriminalinė žvalgyba, kai kažkas BK sankcijos prasme tuos 3 metus viršija. Tuo tarpu, kai yra disponavimas narkotinėmis medžiagomis, tų 3 metų nėra, ten negali taikyti žvalgybos veiksmų. Tai natūralu, kad kai dalis veikų taptų išimtos iš žvalgybos galimybių, tai narkotikų prekeiviams nuo to būtų tik lengviau“, –  įsitikinusi ji.

Politikei abejonių kelia ir baudų, numatytų Administracinių pažeidimų kodekse, dydžiai. Tokios sumos, jos vertinimu, neprisidės prie atgrasymo vartoti narkotikus.

„Baudų dydžiai ten pasirinkti tokie, kad samagono virimas kažkur kaime yra baudžiamas daugiau, negu bus baudžiamas mažo kiekio narkotinių medžiagų gaminimas. Be abejo, yra akivaizdu, kad neproporcinga bauda. Argumentas buvo labai keistas, kad narkomanai neturi iš ko susimokėti. Tai paprastai sprendžiant dėl baudų Administracinių nusižengimų kodekse, tokie argumentai kitais atvejais irgi neveikia, niekas nevertina samagono virėjo, ar turi iš ko susimokėti“, –  mano A. Širinskienė.

Kitos opozicinės frakcijos „laisviečių“ iniciatyvą taip pat vertina skeptiškai

Panašias abejones kaip A. Širinskienė išsakė ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis. Pasak jo, frakcijoje sutarta dėl principinės pozicijos, kad dekriminalizavimo projekto šios politinės jėgos parlamentarai palaikyti neturėtų.

„Tai yra didžiulė rizika ir grėsmė, kad tokiu būdu bandoma legalizuoti mažmeninę prekybą, nelegalią lengvųjų narkotikų rinką. Perėjus į administracinę atsakomybę, pareigūnams nebelieka jokių galimybių naudotis tuo, kas numatyta kriminalinės žvalgybos įstatyme“, –  tvirtino S. Skvernelis, kartu pridurdamas, kad įrodyti, jog asmuo disponavo narkotinėmis medžiagomis turėdamas tikslą jas parduoti, taip pat yra sudėtinga.

„Bet kokiu atveju, administracinėje byloje įrodyti, kad asmuo turėjo tikslą sau laikyti, be tikslo platinti ar parduoti, yra be galo sudėtinga“, –  pridūrė jis.

Tuo metu kitos opozicinės frakcijos, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) seniūnas Algirdas Sysas pabrėžė, kad pačią narkotikų dekriminalizavimo iniciatyvą jis iš pradžių palaikė, tačiau jo atstovaujamos frakcijos paramos šiuo metu parengtas projektas nesulauks dėl jame paliktų spragų.

„Diskutavome, netgi darėme keletą papildomų konferencijų partiniu lygiu. Kadangi apie tai kalba prokurorai, teisininkai, advokatai, tai paprasčiausiai reikėtų pataisyti ir tada būtų galima kalbėti. Dabar tokiam projektui tikrai nepritariame“, –  sakė socialdemokratas.

Parlamentaro teigimu, baudas už narkotikų kontrabandą ir disponavimą šalies viduje reikėtų suvienodinti.

„Mes gyvename Europos Sąjungos erdvėje. Jeigu aš vežu suktinę iš Vilniaus į Naująją Vilnią, tai viena bauda, bet jeigu vežu per Latvijos sieną, tai kitokia bauda. Manau, kad yra visas pluoštas pastabų iš teisininkų, ir tai reikėtų ištaisyti“, –  vieną iš projekto spragų įvardijo A. Sysas.

M. Danielė: pakeitimai dėl kontrabandos gąsdina tuos, kurie neįsigilino į projektą

Tačiau pati projekto iniciatorė M. Danielė atmeta išsakytą kritiką. Pasak jos, pirmiausiai reikėtų pažymėti, kad narkotinių medžiagų perkėlimas iš Baudžiamojo į Administracinių nusižengimų kodeksą ir šių medžiagų kontrabandos išbraukimas iš BK 199 straipsnio yra du visiškai atskiri projektai.

„Verta akcentuoti, kad šiame projekte nėra kontrabandos straipsnio, jis yra užregistruotas kaip atskiras punktas, bus atskiras pateikimas, balsavimas ir tada jam bus galima nepritarti, jeigu yra žmonių, kurie konkrečiai nepritaria dėl kontrabandos arba turi kažkokių baimių. Taip yra todėl, kad kontrabandos klausimas, pats žodis yra gąsdinantis, vėl neįsigilinus, visiškai nesuprantant, apie ką yra tas pakeitimas. Labai gerai, kad šie du dalykai yra atskirti“, –  tvirtino politikė.

Kaip aiškina Laisvės frakcijos narė, šio straipsnio pakeitimas niekaip nepakeis narkotinių medžiagų kontrabandos reglamentavimo.

„Visa ketvirta dalis yra perteklinė, ten yra ne tik narkotikai, ten yra ginklai, šaudmenys, kiti dalykai. Teisės departamentas pritarė mano pasiūlymui išbraukti narkotikus ir pasiūlė išbraukti visą ketvirtą dalį, nes ji visa yra perteklinė. Tai reiškia, kad kitų įstatymų straipsniai, nesvarbu, ar susiję su narkotikais, šaudmenimis, apima tuos klausimus. Tai persidengiantis punktas, kuris visiškai nereikalingas ir jį tiesiog reikia visą išbraukti“, –  teigė M. Danielė.


ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта