Seime po svarstymo pritarta Prezidentūros siūlymui didinti pensijas
Lietuva ir Baltijos šalys 26 11 2019 768 peržiūros

Seime po svarstymo pritarta Prezidentūros siūlymui didinti pensijas

Seime antradienį po svarstymo pritarta Prezidentūros siūlymui didinti pensijų bazinį dydį. Siūlomos įstatymo pataisos užtikrintų, kad jau kitais metais bazinė pensija per mėnesį augtų apie 3,5 euro.

Už Prezidentūros pateiktą projektą balsavo 97 Seimo nariai, prieštaraujančių nebuvo, o susilaikė 2 parlamentarai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkė, „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė pristatydama projektą teigė, kad jos vadovaujamas komitetas Prezidentūros siūlymams pritarė. Kartu „socialdarbietė“ pateikė ir savo papildymų, siūlančių didinti ir kintamąją pensijos dalį.

SRDK pirmininkė R. Šalaševičiūtė, pristatydama prezidento projektą paaiškino, kaip buvo nustatyti numatomi pensijų indeksavimo pakeitimai.

„Numatomi pensijų indeksavimo pakeitimai atlikti įvertinus vidutinės senatvės pensijos ir vidutinio šalies darbo užmokesčio neto dydžių santykį, indeksavimo koeficiento ir vidutinio šalies darbo užmokesčio metinio augimo tempų skirtumą, socialinio draudimo pensijų gavėjų skurdo rizikos rodiklių pokyčius ir kitus socialinio draudimo pensijų adekvatumo kriterijus“, – pristatydama projektą kalbėjo SRDK pirmininkė.

Prezidentūra siūlo nustatyti, kad nuo kitų metų indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas būtų didinamas 1,83 procentinio punkto, o tuo tarpu nuo 2021 m. sausio 1 d. indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas didinamas 1,91 procentinio punkto.

ELTA primena, kad Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) Prezidentūros siūlymams nuo kitų metų didinti pensijas buvo nepritaręs. BFK argumentavo, kad tam tiesiog nėra pinigų. Netrukus po to prezidentas G. Nausėda LRT televizijai duotame interviu tvirtino, kad, nepaisant nepalankaus Seimo komiteto sprendimo, jis ketina siekti, jog Prezidentūros siūlymai dėl pensijų didinimo sulauktų parlamento pritarimo.

„Be jokios abejonės, mes ketiname siekti, kad šitas sprendimas būtų įgyvendintas. Toli gražu čia dar niekas nėra prarasta, kadangi sprendimai keliasi ir į Socialinių reikalų ir darbo komitetą, kuris, beje, yra pirminis šiuo požiūriu“, – LRT laidai „Dienos tema“ kalbėjo G. Nausėda.


ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта