Sergamumas gripu ir toliau sparčiai auga
Mokslas ir sveikata 04 02 2019 1256 peržiūros

Sergamumas gripu ir toliau sparčiai auga

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis penktąją metų savaitę, sausio 28-vasario 3 dienomis, siekė 179,2 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo nežymiai daugiau - 179,6 atvejo.

Mažiausias sergamumo minėtomis ligomis rodiklis praėjusią savaitę registruotas Utenos apskrityje, didžiausias - Alytaus apskrityje.

Praėjusią savaitę dėl gripo į ligonines paguldyta 470 žmonių, iš kurių - 59 vaikai iki 2 metų amžiaus. Intensyviosios terapijos skyriuje gydomi 33 asmenys.

2018-2019 m. gripo sezono metu registruota 12 mirties nuo gripo atvejų.

Šiuo metu gripo epidemiją yra paskelbusios 19 iš 60 šalies savivaldybių: Panevėžio, Kauno, Alytaus, Šiaulių, Klaipėdos, Vilniaus miestų, Prienų, Ukmergės, Ignalinos, Kėdainių, Jonavos, Trakų, Raseinių, Telšių, Lazdijų, Kaišiadorių, Panevėžio, Šalčininkų rajonų ir Elektrėnų savivaldybės.

Pirmadienį, vasario 4-ąją, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai rekomendavo skelbti gripo epidemiją ir Radviliškio, Joniškio, Mažeikių, Klaipėdos, Kretingos, Šilutės, Rokiškio rajonų ir Palangos miesto savivaldybių teritorijose.

Šio centro duomenimis, praėjusią savaitę, sausio 28-vasario 3 dienomis, sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodikliai minėtose teritorijose viršijo epideminį lygį.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 procentų visų registruotų atvejų. Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

Pajutus pirmuosius gripo simptomus, medikai rekomenduoja neužsiimti savigyda ir nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта