Siūloma nauja PVM lengvata – buitinės technikos, avalynės, laikrodžių, dviračių remontui
Lietuva ir Baltijos šalys 04 10 2022 436 peržiūros

Siūloma nauja PVM lengvata – buitinės technikos, avalynės, laikrodžių, dviračių remontui

Siūloma taikyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą buitinės technikos ir elektronikos prietaisų, avalynės, galanterijos, laikrodžių, drabužių ir buitinės tekstilės gaminių, baldų, vaikų žaislų, dviračių, elektrinių paspirtukų remontui.

Šiuo metu šių daiktų taisymui taikomas standartinis 21 procento PVM tarifas.

Seimo narys L. Jonauskas pastebi, kad daugelį gyventojų taisyti sugedusius, suplyšusius daiktus atbaido taisymo kaina.

„2020 metais atlikta „Eurobarometro“ apklausa parodė, kad 77 proc. Europos Sąjungos piliečių verčiau taisytų savo prietaisus, nei juos keistų kitais. Visgi daiktų taisymo kainos, kurios dažnai sudaro 30 proc. daikto vertės, neskatina žmonių tai daryti. Batų, laikrodžių taisytojai tampa nykstančių profesijų atstovais, nes žmonės sugedus daiktui tiesiog jį išmeta ir perka naują. Taip kaupiasi atliekos. Sparčiai didėja elektronikos atliekų kiekis. Visgi sunkmečiu žmonės, norėdami sutaupyti, dažniau taiso daiktus, nei perka naujus, todėl PVM lengvata šiuo laikotarpiu tikrai būtų naudinga gyventojams“, – sako L. Jonauskas.

Pasak L. Jonausko, PVM lengvata ne tik skatins tvarų daiktų naudojimą, bet ir leis žmonėms sutaupyti, skatins smulkųjį verslą

„Daug kalbame apie žaliąją ekonomiką, tačiau vis dar trūksta aktyvių veiksmų šia linkme. Lengvata daiktų taisymui – vienas geriausių žaliosios ekonomikos pavyzdžių. Įteisinus lengvatinį PVM tarimą daiktu taisymui atsiras palankesnės sąlygos ilgesniam daiktų naudojimui, jų taisymui, kas padės ne tik sumažinti išmetamų atliekų kiekį, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, išskiriamą gaminant naujus ir perdirbant senus daiktus, bet taip pat leis kurti darbo vietas, išsaugoti senuosius amatus, o Lietuvos gyventojams – sutaupyti išlaidas, pigiau taisant buitinės technikos ir elektronikos prietaisus, avalynę, galanteriją, laikrodžius, drabužius ir buitinės tekstilės gaminius, baldus, vaikų žaislus, dviračius, elektrinius paspirtukus“, – teigia L. Jonauskas.  

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Parlamentaro duomenimis, PVM lengvata, skirta dviračių, batų, odos dirbinių, drabužių, namų apyvokos audinių ir kitų daiktų  taisymui jau ne vienerius metus yra taikoma Airijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Lenkijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Slovėnijoje, Švedijoje, Portugalijoje.

Siūloma, kad PVM įstatymo pataisa įsigaliotų 2023 m.liepos 1 d. Kartu su L.Jonausku ją teikia Seimo nariai Ligita Girskienė, Eugenijus Sabutis, Tomas Tomilinas,  Monika Ošmianskienė.

Šiuo metu  Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme numatyta, kad lengvatinis 5 procentų pridėtinės vertės mokesčio tarifas taikomas tik neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта