Socialiniuose tinkluose – moterims „makaronus brūžinantys“ kaliniai
Įvykiai ir kriminalas 28 03 2013 1516 peržiūros

Socialiniuose tinkluose – moterims „makaronus brūžinantys“ kaliniai

Iki praėjusių metų pabaigos visose šalies laisvės atėmimo vietose turėjo būti sumontuota mobiliojo ryšio blokavimo įranga.:::Tačiau kaliniai iki šiol naudojasi mobiliaisiais telefonais, prie interneto prijungtais kompiuteriais. Socialiniai tinklai pilni kalinčių nusikaltėlių puslapių. Nuteistieji mobilųjį ryšį naudoja ne tik telefoniniam sukčiavimui, bet ir bendrauja su kitose įkalinimo įstaigose esančiais bendrininkais ir draugais, mezga pažintis su vienišomis moterimis ir t.t.

„Smauglių“ vadeiva pramogauja internete

Štai Vilniaus kriminalinio pasaulio garsenybė Vaclovas Keturka, pravarde Griša, turi savo paskyras „Facebook'e“ ir rusiškame jo analoge „Odnoklasniki“. Pastarajame Griša lankosi dažniau – beveik kasdien, čia jis turi 84 draugus. „Facebook'e“ - 45 draugai (beveik vien merginos). Mėgstama citata: „Puikus gyvenimas vagims, ožiams MIRTIS:)“.

V.Keturka daug metų gerai žinomas Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai. Pareigūnai jį įvardija, kaip vieną iš trijų „Smauglių“ gaujos vadeivų. Ši gauja vertėsi turto prievartavimu, skolų išmušinėjimu, narkotikų bei padirbtų pinigų platinimu, vagystėmis, sukčiavimu, plėšimais ir t.t. Paskutinįkart Griša su kitais gaujos nariais buvo suimtas 2009-ųjų rugsėjį.

Jis vis dar atlieka laisvės atėmimo bausmę. Pernai V. Keturka iš Vilniaus pataisos namų perkeltas į kitus pataisos namus. Kalėjimų departamentas neatskleidžia, kuriuose pataisos namuose jis yra dabar, tačiau socialiniuose tinkluose jį ir dabar galima aptikti vos ne kiekvieną dieną.

Socialiniame tinkle „Odnoklasniki“, priešingai, nei „Facebook“, tarp Grišos draugų ne vien moterys. Tarp draugų yra ir gerai policijai žinomų asmenų: Vasilijų Mitrochiną (šiuo metu irgi kalinamą garsų sukčių), Vytą Lukšį, pravarde Bugor, Maksimą Bagdasarianą ir kt. Vieni kaliniai socialiniuose tinkluose neafišuoja, kad šiuo metu yra už grotų, kiti to neslepia. Pavyzdžiui, V. Mitrochinas „Odnoklasniki“ įdėjęs tik tokias nuotraukas, kur jis užfiksuotas kelionių į egzotiškus kraštus metu, prabangiuose interjeruose. O V. Keturka neslepia, kad jis kalinys – beveik visos nuotraukos, kurias jis sudėjęs į savo paskyrą „Odnoklasniki“, darytos pataisos namuose, galima netgi pasižiūrėti, kokias vaišes kaliniai buvo surengę pasitikdami 2013-uosius.

Kaliniai trukdo įrangos montavimui

Kalėjimų departamentas, DELFI pasiteiravus, kodėl ryšio blokavimo įranga iki šiol neveikia, atsakė, kad ryšio blokavimo įranga diegiama nuo 2007 metų, bet šiuo metu ji veikia tik kai kuriose Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos, Alytaus ir Marijampolės pataisos namų teritorijose, t. y. ir čia kaliniai gali naudotis mobiliuoju ryšiu.

Pagal sudarytą sutartį su viešąjį pirkimą 2012 m. birželio mėn. laimėjusia kompanija, tiekėjas įsipareigojo sumontuoti, įdiegti ir perduoti eksploatacijai ryšio blokavimo įrangą likusiose Alytaus pataisos namuose (PN), Pravieniškių PN-AK teritorijose, Kybartų PN, Šiaulių tardymo izoliatoriuje (TI), Lukiškių TI-K, Kauno TI iki 2012 m. gruodžio mėn..

Kalėjimų departamento atsakyme DELFI rašoma: „Šiuo metu darbai yra pradėti visose įkalinimo įstaigose ir pasiekę tam tikrą stadiją. Kybartų PN, Kauno TI, Šiaulių TI įranga baigiama montuoti. Dėl tam tikrų tiekėjo aplinkybių ryšio blokavimo įrangos darbai stringa. Reikėtų pasakyti, kad nėra taip paprasta diegti ryšio blokavimo įrangą. Tiekėjui kyla tam tikrų techninių problemų susijusių su tuo, kad mūsų įkalinimo įstaigos yra miestų teritorijose, senuose pastatuose, mūsų nuteistieji laisvai juda po lokalinius sektorius, kas apsunkina montavimo darbus. Dėl tokios įrangos diegimo patirties stokos ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulinėje praktikoje gal buvo nustatytas per daug optimistinis sutarties įvykdymo terminas“.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad įrangą bus galima pradėti eksploatuoti tik suderinus su Ryšio reguliavimo tarnyba, Visuomenės sveikatos centru. Tik po to Kalėjimų departamentui pavaldžios įkalinimo įstaigos pasirašys priėmimo-perdavimo aktus. Kalėjimų departamentas nėra sumokėjęs tiekėjui už paslaugas. Pagal sutartyje numatytas sutarties užtikrinimo sąlygas, imtasi priemonių dėl sutarties vykdymo“ - rašoma departamento atsakyme.

Kalėjimų departamentas teigia, kad šią problemą sprendžia nuolat. Laisvės atėmimo vietų pareigūnai nuolat vykdo prevencines priemones siekiant užkardyti mobilių telefonų patekimą į įkalinimo įstaigų teritoriją:

draudžiamų daiktų patekimo užkardymui kai kuriose įstaigose yra įsteigtos operatyvaus patruliavimo grupės, kurios patruliuoja už įstaigos teritorijos ribų, tačiau patruliavimas pėsčiomis tapo mažiau efektyvus, kadangi asmenys, permetantys draudžiamus daiktus, daugiausiai naudojasi automobiliais;

vykdomi įeinančių ir išeinančių asmenų (taip pat ir pačių pareigūnų) daiktų patikrinimai ir asmens apžiūros;

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

asmenų, atvykusių į laisvės atėmimo vietas, daiktų patikrai naudojami introskopai, atliekamos bendrosios kratos laisvės atėmimo vietų įstaigose, įvažiuojančio transporto patikros.

„Susirandi paną ir brūžini jai makaronus“

Neseniai į laisvę išėjęs buvęs kalinys DELFI pasakojo, kad pataisos namuose jis ir jo bičiuliai kompiuteriais naudodavosi taip, kad juose neliktų lankymosi internete pėdsakų (kompiuterius kaliniams leidžiama turėti, draudžiama tik jungtis prie interneto).

„Jei nesėdi užsisvajojęs prie kompo, kai įeina prižiūrėtojai, neužlėksi“, - pasakojo buvęs kalinys. Pasak jo, visi kaliniai, kurie turi kompiuterius, naudojasi internetu. O pareigūnai neturi nei laiko, nei galimybių ieškoti savo prižiūrimųjų socialiniuose tinkluose.

Pasak pašnekovo, dažniausiai kaliniai dėl naudojimosi internetu įkliūna įskųsti (tai daroma siekiant administracijos malonių – nuobaudos išvengimo, išankstinio paleidimo ir pan.).

Jei neturi kompiuterio, kaliniai į internetą patenka naudodamiesi telefonais. Jų pataisos namuose – daugybė. Didžioji jų dalis į pataisos namus patenka permetus per tvorą. Bet, pašnekovo teigimu, už pinigus įneša ir darbuotojai.

Pataisos namuose telefono kortelė kainuoja 25-30 litų, visiškai primityvus telefono aparatas – apie 250 litų, „normalus“ - apie 400 litų, „blatnesnis“ - apie 1 tūkst. litų.

Kainos skirtinguose pataisos namuose skiriasi, tai priklauso nuo kontrolės lygio – kuo labiau apsunkintas draudžiamų daiktų patekimas, tuo didesnės jų kainos.

„Telefoną prižiūrėtojai atima, eini iškart naujo pirkt. Zonoje visko pilna, tik pinigų turėk“, - pasakojo daug metų už grotų praleidęs vyras. Pagrindiniai daugybę laisvo laiko turinčių kalinių užsiėmimai – sportavimas ir moterų ieškojimas socialiniuose tinkluose.

„Susirandi paną ir brūžini jai makaronus, veikt daugiau tai nėr ką“, - pasakojo buvęs kalinys. Be to, kaliniams socialiniai tinklai ne tik padeda stumti laiką, jie čia gauna realios naudos – internetinės draugės atsiunčia pinigų parduotuvei, drabužių, atvažiuoja į pasimatymus.

Didžioji dalis santuokų nelaisvėje – internetinių ir sms pažinčių rezultatas. Santuoka – vienintelis būdas gauti ilgalaikius pasimatymus. „Vienišų moterų daugybė. Veža maistą, pinigus. Paskui skiriasi“, - pasakojo pašnekovas.

Delfi.lt

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта