Sprendimą dėl valstybės apmokamų medicinos rezidentūros vietų skaičiaus Vyriausybė priims trečiadienį
Mokslas ir sveikata 08 04 2019 745 peržiūros

Sprendimą dėl valstybės apmokamų medicinos rezidentūros vietų skaičiaus Vyriausybė priims trečiadienį

Vyriausybė trečiadienį turėtų nuspręsti, kiek turi būti valstybės lėšomis finansuojama medicinos rezidentūros vietų. Nuostata šiemet sumažinti jų skaičių jau paskelbta viešai. 

Apie šią mediciną studijuojančiam jaunimui bei visai sveikatos apsaugos sistemai aktualią problemą kalbėjo ir Kaune, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninėje Kauno klinikose, apsilankęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Aptardamas Vyriausybės sveikatos apsaugos srityje nuveiktus darbus, premjeras užsiminė ir apie universitetui itin aktualų sprendimą dėl šiemet ketinamų mažinti medicinos rezidentūros valstybės finansuojamų vietų.

„Žinoma, reikėtų paisyti teisėtų medicinos studentų lūkesčių principo. Kita vertus, privalome užtikrinti, kad šeimos gydytojų, gydytojų kardiologų ir kitų specialistų nepristigtų regionuose“, - , LSMU pranešime cituojamas S.Skvernelis. 

Kauno klinikų miestelyje premjeras susipažino su LSMU ikimokyklinio ir pradinio ugdymo centru bei Ambulatorinio diagnostinio centro statybos eiga, kitais vykdomais projektais. S. Skvernelis aplankė inovatyvią ligoninės virtuvę, apžiūrėjo pastato, kuriame netrukus pradės veikti gama peilis, statybas, taip pat hibridinę operacinę Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikoje. 

„Pasiekėme proveržį medicinos moderniųjų technologijų srityje, tai padeda laiku diagnozuoti ligas. Kauno klinikos įsigijo itin unikalią medicinos įrangą - vadinamąjį gama peilį. Turime siekti, kad šios diagnostikos paslaugos būtų kuo plačiau prieinamos visiems Lietuvos piliečiams“, - pabrėžė premjeras.

Akcentuota, kad Kauno klinikose darbuotojų algos 2018 metais didėjo nuosekliai: gydytojų - vidutiniškai kilo 21,5 proc., slaugytojų ir jiems prilygintam personalui - 23,1 proc. 

Pasak S.Skvernelio, Vyriausybė toliau vykdo savo įsipareigojimus medikams, - 2019 m. rugsėjo 1 d. darbo užmokesčio fondą numatyta padidinti 15 proc., o nuo kitų metų balandžio mėnesio - 12 proc. Atlyginimų kilimas turėtų išspręsti medikų trūkumo problemas, sustabdyti jų išvykimą į kitas šalis. Labai svarbu, kad tiek gydytojams, tiek ir slaugytojams ateityje nebereikės dirbti maksimaliais krūviais.

Susitikime su Klinikų vadovais bei specialistais dar akcentuota, kad sveiko žmogaus ugdymas nuo pat ankstyvosios vaikystės - nauja koncepcija Lietuvoje, kuri turėtų aprėpti įvairiapusį ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą. Tai turi apimti ne tik sveikos gyvensenos, mitybos, judėjimo, emocinio vaikų intelekto aspektus, bet ir ugdyti pagarbą žemei, gamtai, gyvybei. Drauge rengdami inovatyvios pradinės mokyklos ugdymo koncepciją, universitetai susitarė siekti bendrų tikslų kuriant ugdymo turinį, atliekant mokslinius tyrimus ir studentų mokomąsias praktikas, - teigiama LSMU pranešime.

ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта