Teigiami pokyčiai: lietuviai piratauja mažiau
IT naujenos 26 04 2018 1412 peržiūros

Teigiami pokyčiai: lietuviai piratauja mažiau

Pusė Lietuvos gyventojų teigia, kad jų kompiuteriuose visa programinė įranga (PĮ) yra legali, ir tik dešimtadalis pripažino, kad vis dar ją piratauja. Tuo tarpu prieš trejus metus savo įrenginiuose visą nelicencijuotą įrangą naudojo kas penktas, rodo „Microsoft“ ir „Infobalt“ gyventojų nuomonės tyrimas. 

Įmonių pranešime teigiama, kad, remiantis statistika, naudojantys nelicencijuotą PĮ labai rizikuoja: vienas iš trijų jos įdiegimo failų kompiuterį užkrečia kenkėjiška įranga.

„Iš vienos pusės galime pasidžiaugti gerėjančia situacija, tačiau tuo pačiu vis dar matome ir nemažai neigiamų ženklų. Pavyzdžiui, kas penktas Lietuvos gyventojas nesutinka, kad autoriams už programinę įrangą, muziką, filmus ar kitą autorinį turinį reikia mokėti. 

Tai ženklas mums, kad turime stipriai šviesti ir edukuoti mūsų šalies gyventojus bei supažindinti, su kokiomis rizikomis jie susiduria“, - pranešime žiniasklaidai cituojamas asociacijos „Infobalt“ vadovas Paulius Vertelka.

„Microsoft“ ir „Infobalt“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų nuomonės apklausa rodo, kad pusė apklaustųjų, turinčių kompiuterį, teigia, jog naudoja visą legalią PĮ (2015 m. tokių buvo 42 proc.), dar pas trečdalį didžioji PĮ dalis - legali (2015 m. - penktadalis), o kas dešimtas pripažino, kad visa jų naudojama PĮ - nelegali (2015 m. - kas penktas). 

Tas pats tyrimas parodė, kad per trejus metus nepakito šalies gyventojų nuomonė, ar autoriams reikia mokėti už jų sukurtą PĮ, filmus, muziką ir kitą turinį, rašoma pranešime. Su šiuo teiginiu sutinka du iš trijų apklaustųjų, kas penktas mokėti nelinkęs, o likę šiuo klausimu neturi nuomonės.

„Microsoft Lietuva“ vadovas sako, kad matoma vis daugiau ženklų ir įrodymų, kad naudojantys nelicencijuotą PĮ kur kas labiau rizikuoja sulaukti programišių dėmesio. 

„Tokia rizika kyla, nes nemaža dalis nelicencijuotos PĮ failų jau atkeliauja su kenkėjiškomis programomis, arba tokie vartotojai negauna saugumo atnaujinimų ir taip palieka atviras duris prie savo asmeninės informacijos ar kitų jautrių duomenų“, - cituojamas „Microsoft Lietuva“ vadovas.

„Microsoft“ užsakymu tarptautinės tyrimų bendrovės IDC atliktas tyrimas atskleidė, kad nelicencijuotos PĮ naudojimas ir nukentėjimas nuo kenkėjiškų programų stipriai susiję. 

Pasak bendrovės pranešimo, tokį stiprų ryšį lemia tai, kad kenkėjai būna iškart paslepiami kompiuteriuose su nelicencijuota PĮ ar jos įdiegimo failuose, parsisiųstuose iš neoficialių internetinių šaltinių ar gautuose neoficialiose laikmenose. 

IDC skaičiuoja, kad Centrinės ir Rytų Europos gyventojų dėl kenkėjų patirta žala siekia 900 mln. eurų (finansinės, laiko sąnaudos atstatant duomenis ir pan.), o šio regiono bendrovių - net 14 mlrd. eurų.

Įmonių pranešime patariama, kad išvengti „paslėptų“ kenkėjų galima įsigyjant kompiuterius ir PĮ tik iš patikimų šaltinių, taip pat reikalaujant įrodymų, ar PĮ tinkamai licencijuota. Patariama visada įdiegti naujausius saugumo atnaujinimus, naudoti patikimus apsaugos sprendimus, nenaudoti senos, nepalaikomos PĮ, kuri nebegauna saugumo atnaujinimų. Taip pat patariama daryti atsargines kopijas, kad ištikus nelaimei nebūtų prarasta svarbi informacija ir būtų galima greitai atkurti visus duomenis.

ELTA

Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita
Ilona Nekrošienė, Nikolajus Lebedevičius. Pirmieji Metai darbo Taryboje. Ataskaita

Pagal reglamentą kiekvienas savivaldybės Tarybos narys kartą per metus turi atsiskaityti apie savo nuveiktą darbą gyventojams

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта