Teismas Sausio 13-osios byloje sugriežtino bausmes J. Meliui ir G. Ivanovui (papildyta)
Lietuva ir Baltijos šalys 31 03 2021 468 peržiūros

Teismas Sausio 13-osios byloje sugriežtino bausmes J. Meliui ir G. Ivanovui (papildyta)

Trečiadienį Lietuvos apeliacinis teismas skelbia nuosprendį didžiausio šalies istorijoje visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukusioje baudžiamojoje byloje dėl 1991-ųjų sausio įvykių. Teismas nusprendė sugriežtinti bausmes nuteistajam Rusijos piliečiui Jurijui Meliui ir nuteistajam buvusiam sovietų karininkui Genadijui Ivanovui.

J. Meliui teismas skirtą 7 metų laisvės atėmimo bausmę padidino ir skyrė subendrintą 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teismas nusprendė sugriežtinti bausmę ir G. Ivanovui, kuriam paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvai priteista beveik 11 mln. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas taip pat nusprendė, kad Lietuvai neturtinės žalos atlyginimui iš visų nuteistųjų priteisti 10,8 mln. eurų.

„Solidariai iš visų nuteistųjų priteisti R. Povilaičiui 50 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimui, Onai Povilaitienei 75 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimui, Lietuvos valstybei 10,8 mln. eurų“, – paskelbė bylą nagrinėjusių teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Ernestas Rimšelis.

Teisėjas teigė, kad visi byloje kaltinti ir nuteisti asmenys dideliu mastu sistemingai užpuldinėjo civilius, persekiojo juos dėl politinių ir nacionalinių motyvų, juos žudė, sunkiai sutrikdė jų sveikatą.

„Teismas nustatė, kad visi 67 byloje kaltinti asmenys, vykdę aukščiausių TSRS valdžios ir TSKP komunistų partijos politiką, siekį sugrąžinti Lietuvą į TSRS sudėtį ir tuo tikslu vykdė karinę operaciją, kurios metu beatodairiškai naudojo jėgą prieš Lietuvos žmones, civilius, juos žudė ir kitaip žalojo“, – atkreipė dėmesį E. Rimšelis.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Bylą Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti 2020 m. rugsėjo 15 d., įvyko dvylika visą dieną trukusių teismo posėdžių.

Bylą nagrinėjo teisėjų kolegija, susidedanti iš Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų Ernesto Rimšelio (kolegijos pirmininko ir pranešėjo), Ernestos Montvidienės, Justo Namavičiaus ir Egidijos Tamošiūnienės. Byla savo apimtimi, nukentėjusiųjų ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų, nagrinėtų šalies teismuose. Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinta daugiau kaip 700 asmenų.

Sausio 13-osios byloje baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys yra kaltinami dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, kankinimo ar kitokio nežmoniško elgesio su jais ar jų turto apsaugos pažeidimo, draudžiamos karo atakos, uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 m. sovietų kariniams daliniams mėginant užimti Televizijos bokštą, Spaudos rūmus ir Lietuvos radijo bei televizijos pastatą, iš viso žuvo 14 žmonių.

ELTA primena, kad baudžiamojoje byloje dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Vilniaus apygardos teismo 2019 m. kovo 27 d. nuosprendžiu 67 kaltinamieji buvo pripažinti kaltais ir nubausti laisvės atėmimo bausmėmis nuo 4 iki 14 metų. Byloje gautas 61 apeliacinis skundas. Pirmosios instancijos teismo nuosprendį ginčija nukentėjusieji ir civiliniai ieškovai, nuteistieji ir jų gynėjai, prokurorai.

Prieš teismą tuomet stojo tik du buvę Sovietų Sąjungos karininkai Rusijos piliečiai – nuo 2014 m. pavasario Lietuvoje suimtas J. Melis ir Vilniuje gyvenantis G. Ivanovas. Tuomet J. Meliui buvo skirta 7 metų, G. Ivanovui – 4 metų laisvės atėmimo bausmės.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта