Tyrimas: Lietuvoje gali būti daugiau kaip 10 tūkst. švirkščiamųjų narkotikų vartotojų
Mokslas ir sveikata 06 06 2019 872 peržiūros

Tyrimas: Lietuvoje gali būti daugiau kaip 10 tūkst. švirkščiamųjų narkotikų vartotojų

Lietuvoje yra nuo 8 tūkst. iki 10,5 tūkst. švirkščiamųjų narkotikų vartotojų, 85 proc. jų vartoja opioidus, rodo naujausias tyrimas.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian pabrėžia, kad būtent ši grupė susiduria su didžiausia rizika mirti perdozavus.

„2017 metais Lietuvoje mirė 83 narkotikus vartoję asmenys ir skaičiuojama, kad didžioji jų dalis – opioidų vartotojai. 2018 metais mes turime šiek tiek geresnę statistiką – tokių mirčių buvo 59-ios“, – sako G. Belian.  

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungos šalyse kasmet miršta apie 8 tūkstančius švirkščiamuosius narkotikus, dažniausiai opioidus, perdozavusių žmonių.

Pasak G. Belian, Seimo praėjusiais metais patvirtintoje Valstybinėje narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės bei narkomanijos prevencijos programoje užsibrėžta pasiekti, kad 2028 metais mirčių nuo perdozavimo visai nebebūtų. Tai pasiekti esą yra realu.

Respublikinio priklausomybės ligų centro laikinai einantis pareigas direktorius Emilis Subata sako, kad šį siekį padeda įgyvendinti Lietuvoje vykdoma naloksono (opioidų priešnuodžio) dalinimo programa.

„Naloksono išdavimo programa – tai opioidus vartojantiems žmonėms ir jų artimiesiems skirtos konsultacijos, kurių metu gydytojas suteikia informacijos apie opioidų perdozavimo riziką ir išduoda opioidų priešnuodį medikamentą naloksoną. Dažniausiai tai būna rinkinukas, kur būna ne tik medikamentas, bet ir lankstinukas su gaivinimo instrukcija ir kitom priemonėm“, – aiškino E. Subata.

Lietuvoje naloksono išdavimo paslauga prasidėjo 2016 metais Vilniaus priklausomybės ligų centre. Šiuo metu programą įgyvendina visi penki Respublikinio priklausomybės ligų centro filialai.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ataskaitoje pabrėžiama, kad Vakarų šalyse opioidų ir ypač sintetinių opioidų vartojimas kasmet didėja. G. Belian teigimu, Lietuvoje dažniausiai vartojamas šios grupės narkotikas karfentanilis, ir jis maišomas su kitomis psichotropinėmis medžiagomis – metodonu, heroinu ir pan.

Pasak G. Belian, didelis Lietuvos pasiekimas – mūsų šalyje taikoma generinė naujų psichoaktyviųjų medžiagų užkardymo sistema. Jos pagalba pavyko pasiekti stulbinamų rezultatų.

„Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, šiuo metu yra 730 naujų narkotinių psichotropinių medžiagų. Tai Lietuvoje būtent dėka šitos generinės sistemos mes, užbėgdami už akių naujų priemonių atsiradimui, jau kelinti metai iš eilės pastebime tendenciją, kad apie 46 proc. tokių medžiagų pas mus yra a priori kontroliuojama, joms dar neatsiradus rinkoje“, – sako G. Belian.

Tyrimas rodo, kad Lietuvoje dažniausiai paplitęs narkotikas yra kanapės, jas vartoja daugiau kaip 6 proc., antroje vietoje ekstazi – apie 1 proc.  gyventojų.

2017 metais Lietuvoje užfiksuoja daugiau kaip 1600 narkotikų sulaikymo atvejų. Mūsų šalyje tendencija panaši kaip Europoje – sulaikymų daugėja.  

ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта