U. von der Leyen abejoja, ar 2020-aisiais pavyks pasirašyti „Brexito“ prekybos susitarimą
Pasaulyje 27 12 2019 616 peržiūros

U. von der Leyen abejoja, ar 2020-aisiais pavyks pasirašyti „Brexito“ prekybos susitarimą

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen išreiškė „rimtą nerimą“ dėl to, ar 2020 m. ES pavyks po „Brexito“ pasirašyti prekybos susitarimą su Jungtine Karalyste (JK).

JK iš ES turėtų išstoti sausio 31 d., tačiau iki 2020 m. pabaigos galios pereinamasis laikotarpis, kol derybininkai sutars dėl prekybinių santykių.

„Nerimauju, kad turėsime labai mažai laiko“, – interviu Prancūzijos laikraščiui „Les Echos“ sakė U. von der Leyen.

„Turime susitarti ne tik dėl laisvosios prekybos susitarimo, bet ir daugelio kitų dalykų. Man atrodo, kad abiejose pusėse turime savęs rimtai pasiklausti, ar tokios derybos yra įmanomos per tokį trumpą laiko tarpą, – tvirtino U. von der Leyen. – Manau, kad metų viduryje reikėtų peržvelgti dalykus ir, jei bus būtina, svarstyti termino pratęsimą.“

Pagal britų premjero Boriso Johnsono suderėtą išstojimą sutartį, JK gali prašyti vienerių arba dvejų metų trukmės pereinamojo laikotarpio pratęsimo. Vis dėlto B. Johnsonas tvirtina neprašysiąs daugiau laiko ir rengia įstatymo projektą, kuris uždraustų pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

Tokiu atveju ES ir JK deryboms dėl prekybos sutarties liktų vos 11 mėnesių, o, tiek Briuselio, tiek Londono pareigūnų teigimu, užbaigti tokio masto derybas per mažiau nei metus yra labai ambicingas tikslas.

Jei 2020 m. baigsis be pasirašytos prekybos sutarties, JK su Europos Sąjunga nutrauks ryšius be jokio susitarimo, kuris apsaugotų darbuotojus ir darbo vietas abiejose pusėse.

Anksčiau šią savaitę ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier patikino, kad tokios didžiulės prekybos sutarties parengimas ir ratifikavimas iki kitų metų pabaigos yra „didžiulis iššūkis, bet mes padarysime viską“.



ELTA

Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта