U. von der Leyen: ES yra atvira unikaliam prekybos susitarimui su JK
Pasaulyje 11 02 2020 582 peržiūros

U. von der Leyen: ES yra atvira unikaliam prekybos susitarimui su JK

Derybose dėl prekybinių santykių po „Brexito“ ES yra pasirengusi pasiūlyti iš Bendrijos pasitraukusiai Jungtinei Karalystei (JK) „kai ką, ko nesame siūlę anksčiau“, tačiau tokie unikalūs pasiūlymai nebus pateikti be griežtų reikalavimų, pareiškė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen, rašo „Deutsche Welle“.

Kalbėdama Europos Parlamente (EP) Strasbūre, U. von der Leyen pasveikino britų premjero Boriso Johnsono neseniai išsakytą raginimą JK tapti „pasauline laisvosios prekybos lydere“ ir pabrėžė, kad ES taip pat džiaugiasi „teisingesne ir stipresne“ pasaulinės prekybos sistema.

„Prekybos sistema, kuri, viena vertus, yra atvira, kita vertus – teisinga“, – sakė ji.

U. von der Leyen taip pat paminėjo sėkmingas ES laisvosios prekybos sutartis su Japonija ir Kanada ir pareiškė, kad Briuselis yra pasirengęs JK pasiūlyti „kai ką, ko niekada nesiūlėme niekam kitam“.

Pasak jos, ES siekia prekybos sutarties, kuri visiškai panaikintų muitus ir prekybos kvotas.

„Unikali prieiga“

„Naujas prekybos unikali prieiga. Vis dėlto, žinoma, tam būtinos atitinkamos garantijos dėl sąžiningos konkurencijos ir socialinių, aplinkos bei vartotojų apsaugos standartų“, – tęsė EK pirmininkė.

Visose prekybos sutartyse įtvirtinamos „ne tik teises, bet ir abiejų pusių pareigos“, teigė ji.

U. von der Leyen taip pat sakė esanti nustebusi dėl B. Johnsono paminėto „Australijos modelio“, nes ES šiuo metu nėra pasirašiusi laisvosios prekybos susitarimo su Australija, tačiau siekia tai pakeisti.

„Dabar sutarėme su Australija, kad ši padėtis turi keistis, dirbame ties prekybos susitarimu su jais“, – sakė U. von der Leyen. Pasak jos, JK „gali pasitenkinti ir smulkesniu rezultatu, bet asmeniškai manau, kad jie turėtų būti kur kas ambicingesni“.

Abipusės ambicijos ir tinkamas susitarimas gali „sukelti teigiamą dinaminę konkurenciją“ derybose, o tai duotų naudos abiem pusėms, pareiškė U. von der Leyen.

ES pareigūnai anksčiau ne kartą sakė, kad ekonominiai Briuselio ir Londono santykiai priklauso nuo to, kokių Bendrijos taisyklių nuspręs laikytis JK.



ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта