Uteniškiai saugią kaimynystę kuria programėlės „Viber“ dėka
Įdomu žinoti 29 11 2018 1387 peržiūros

Uteniškiai saugią kaimynystę kuria programėlės „Viber“ dėka

2017 m. liepos mėn. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys, darbinės komandiruotės Nyderlandų Karalystėje metu, susipažindamas su EUROPOLO (Hagoje) veikla, bei vietinės policijos darbu, atkreipė dėmesį į gyvenamųjų namų kvartaluose stovinčius ženklus su mobiliosios programėlės „Viber“ logotipu. Pasidomėjus ką jie reiškia, policijos kolegos iš Nyderlandų Karalystės paaiškino, jog šie ženklai simbolizuoja toje vietoje veikiančias saugias kaimynystes ir rodo, kad čia gyvena budrūs ir vieni kitais besirūpinantys gyventojai.

Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys, grįžęs į Uteną, netruko pabandyti šią idėją įgyvendinti Utenoje. Dėka darnaus Utenos aps. VPK bendruomenės pareigūnių Agnės Steponavičienės ir Daivos Maselskienės darbo ir užsispyrimo 2017 m. gruodžio 16 d. Utenoje, Naujasodžio gatvėje įsikūrė saugios kaimynystės grupė, kuri naudojasi „Viber“ programa.

„Viber“ tai viena iš populiariausių susirašinėjimo ir garso/vaizdo pokalbių programėlė išmaniajam telefonui ir kitiems mobiliesiems įrenginiams. Kodėl „Viber“? Nes turint „Viber“ nereikia žinoti ir ieškoti programos vartotojų, nes kiekvienas vartotojo mobiliojo telefono kontaktų knygoje esantis žmogus, kuris įsidiegęs „Viber“, atpažįstamas automatiškai ir priskiriamas į „Viber“ kontaktų sąrašą iš kurio galima sudaryti bendras žmonių bendravimo grupes. Taip pat keliais paspaudimais, vienu metu visai grupei galima perduoti teksto pranešimus, paveikslėlius, vaizdo ir garso įrašus bei bendravimui naudojama didelė bazė animacinių „šypsenų“, teminių lipdukų.

Kaip veikė 2018 metais, ar pasitvirtino, tokia pirmoji Lietuvoje novatoriška idėja, sukurianti saugią kaimynystę su „Viber“ programa?

2018 m. „Viber“ saugios kaimynystės nariai bendravo tarpusavyje „Viber“ programa apsikeisdami įvairiapusiška informacija: apie įtartinus asmenis, praeinančius jų gyvenamųjų namų gatve ar pravažiuojančius automobilius. Perduodavo vieni kitiems aktualią prevencinio pobūdžio informaciją gautą iš bendruomenės pareigūnų - apie padidėjusius sukčiavimo atvejus Utenos krašte, vagystes iš butų, automobilių aikštelių ar kitus pažeidimus, taip pat informaciją, kaip apsaugoti save ir savo turtą nuo nusikalstamų veikų.

Gavus informaciją iš gyventojų, kad per jų kiemus Naujasodžio gatvėje nuolat vaikšto asmenys iš senelių namų esančių Atkotiškių k., kurie įtartinai elgiasi, dažnai atrodo neblaivūs ar turintys sveikatos sutrikimų, baiminasi, kad asmenys nedarytų administracinių nusižengimų, nedaužytų langų. Policijos pareigūnai sureagavo į gyventojų žodinius nusiskundimus, nuvyko į senelių namus, pabendravo su senelių namų administracija, vadovais, kad šie perspėtų senelių namų gyventojus, jog šie nevaikščiotų per privačių gyventojų kiemus, nedarytų administracinių nusižengimų ar nusikalstamų veikų, nedrumstų ramybės, kadangi čia veikia saugios kaimynystės grupė ir gyventojai aktyviai reaguoja ir praneša policijai, apie pastebėtus teisės pažeidimus. Po kurio laiko, pabendravus su gyventojais gauta informacija, kad pašaliniai asmenys per jų kiemus nebevaikšto.

Užfiksuotas atvejis, kai moteriai, kuri priklauso saugios kaimynystės grupei, laidiniu telefonu paskambino sukčius, kuris norėjo išvilioti pinigus. Budri moteris nepasidavė sukčių provokacijai, padėjo telefono ragelį ir apie galimus telefoninių sukčių skambučius informaciją kaimynams perdavė per „Viber“ programą. Informacija greitai pasiekė visus kaimynus, kurie yra prisijungę prie „Viber“ programėlės, todėl niekas nenukentėjo nuo sukčių.

Pasidomėjus, ką mano gyventojai apie šią naujovę, visi sutiko, kad tai puiki priemonė greitai keistis informacija su kaimynais, sutaupomas laikas ir vienu metu visi gauna aktualią informaciją. Esant reikalui gyventojai gali greitai reaguoti ir imtis atitinkamų veiksmų, kad apsaugotų savo turtą. „Viber“ ženklas pastatytas šalia namų gyventojams teikia ir saugumo jausmą, kadangi įspėja pašalinius bei pravažiuojančius asmenis, kad čia gyvena budrūs kaimynai, čia veikia „Viber“ saugi kaimynystės grupė, todėl neverta daryti teisės pažeidimų. Suprantama, kad esant reikalui kaimynai bus vieningi, keisis tarpusavyje informacija ir operatyviai imsis veiksmų bei apie pastebėtus teisės pažeidimus nedelsiant informuos policiją.

Linkime, kad gyventojai nenustotų bendravę ir toliau tai darytų naudodamiesi šiuolaikiniais bendravimo instrumentais, socialiniais tinklais ir programomis, keistųsi informacija, rūpintųsi ne tik savo, bet ir kaimynų saugumu.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato informacija

news.tts.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта