V. Čmilytė-Nielsen apie pirmąjį nuotolinį Seimo posėdį: vyksta pakankamai sklandžiai
Lietuva ir Baltijos šalys 12 01 2021 450 peržiūros

V. Čmilytė-Nielsen apie pirmąjį nuotolinį Seimo posėdį: vyksta pakankamai sklandžiai

Pirmajam nuotoliniam Seimo plenariniam posėdžiui pirmininkavusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad įspūdis yra geras, nes darbas vyksta pakankamai sklandžiai, o jo rezultatas – pirmas nuotoliniu būdu priimtas teisės aktas – Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisos.

„Įspūdis geras, posėdis vyksta pakankamai sklandžiai. Kaip ir galėjome tikėtis, procedūros šiek tiek atskirais atvejais vyksta gerokai lėčiau nei gyvo posėdžio metu. Seimo nariai nori labai replikuoti, pasisakyti kiekvienu klausimu, tai jų teisės. Manyčiau, svarbu, kad sistema veikia pakankamai sklandžiai, ką tik priėmėme pirmą įstatymą nuotoliniu būdu“, – komentuodama nuotolinį posėdį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Beje, du Seimo nariai – Kęstutis Glaveckas ir Valius Ąžuolas atvyko į Seimo posėdžių salę, norėdami gyvai dalyvauti Seimo posėdyje.

„Jei iš 141 Seimo nario „maištauja“ tik du, manau, kad tai labai geras rezultatas. Manau, kad kiekvienas Seimo narys apsisprendžia dėl to, kiek konstruktyviam būti. Posėdį organizuojame nuotoliniu būdu ne todėl, kad mums tai smagu, o dėl to, kad šalyje yra karantinas ir tiek daug yra sergančiųjų. Būtent vertinant šias aplinkybes, pakankamai rimtas aplinkybes, norisi tikėtis, kad Seimo nariai bus konstruktyvūs, pakantūs kažkokioms mažoms galbūt problemoms ar sudėtingesnėms darbo aplinkybėms“, – sakė parlamento vadovė.

Į iškylančiais kartais technines problemas, anot jos, kiekvienu atveju atsižvelgiama. „Kartais pradžioje ne visi Seimo nariai laiku įsijungdavo mikrofoną. Manau, kad tai yra smulkmenos“, – mano V. Čmilytė- Nielsen.

Jei ateityje prireiktų nuotolinių posėdžių, jos nuomone, jie vyks greičiau ir sklandžiau ir mažiau bus problemų.

Seimo pirmininkė neslepia, kad gyvi posėdžiai malonesni, labiau įprasti, bet sąlygos diktuoja naujas taisykles.

„Labai norėtųsi, kad kuo greičiau galėtume gyvai ne tik posėdžiauti, bet ir apskritai grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Labai mums to linkiu, bet, matyt, iki pavasario galime tik svajoti apie tai. Tiesiog tos naujos aplinkybės yra labai įdomus iššūkis“, – sakė posėdžiui pirmininkavusi V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas Eltai sakė, kad techninių problemų, iš darbo kabineto jam jungiantis prie nuotolinio posėdžio, nekilo. „Jei pasaulis sugeba, gal ir Lietuva gali sugebėti...“, – apie nuotolinį posėdį kalbėjo politikas.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Jis taip pat norėtų, kad kai kurie Seimo nariai nepiktnaudžiautų laiku, nes dėl to gali posėdžiai užsitęsti.

„Kai, pavyzdžiui, Seimo narys V. Valkiūnas  užsimano, kad reikia būtinai balsuoti už straipsnį, kuriam nėra jokių prieštaravimų, tai kiekvienas toks prašymas atima iš Seimo maždaug 4 minutes darbo laiko, buvo trys tokie prašymai, kurie atima jau 12 minučių. Norėtųsi, kad kolegos nepiktnaudžiautų, jie turi tokią teisę, bet tai niekur neveda“, – sakė E. Gentvilas.

Opozicinės Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė Eltai teigė, kad pirmasis nuotolinis Seimo posėdis, jos požiūriu, vyksta sklandžiai. Tiesa, politikė apgailestavo, kad Seimas nuotoliniu būdu pradėjo dirbti tik dabar.

„Nuotoliniu būdu Seimas galėjo pradėti posėdžiauti daug anksčiau ir parodyti pavyzdį, kaip sklandžiai galima dirbti per nuotolį. Jei tai būtų padaryta dar pernai, būtų ir mažiau virusu susirgusių Seimo narių, jų patarėjų, kanceliarijos darbuotojų. Tačiau geriau, žinoma, vėliau, negu niekad. O pirmasis nuotolinis posėdis vyksta gerai, jokių nesklandumų, nors prieš tai girdėjome įvairių samprotavimų ir baimių. Tiesa, norint balsuoti už kiekvieną straipsnį, reikia pereiti kelių pakopų identifikacijos procesą, kuris, manau, galėtų būti paprastesnis, dėl to šiek tiek prailgsta procesas“, – komentavo R. Budbergytė.

Šiuo metu pirmininkavimą Seimo plenariniam posėdžiui iš Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen perėmė Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Sušaukti nuotolinį Seimo posėdį nutarė Seimo valdyba, atsižvelgusi į šalies epidemiologinę situaciją.


ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта