V. Čmilytė-Nielsen: karas atvėrė europiečiams akis, ką reiškia energetinė priklausomybė nuo Rusijos
Pasaulyje 25 04 2023 363 peržiūros

V. Čmilytė-Nielsen: karas atvėrė europiečiams akis, ką reiškia energetinė priklausomybė nuo Rusijos

Prieš Ukrainą pradėtas karas skaudžiai primena, kad Europos Sąjunga laiku nepažabojo autoritarinių tendencijų Rusijoje ir Baltarusijoje, sako Prahoje viešinti Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, iš to reikėtų pasimokyti ir imtis strateginių veiksmų, kad liberalios demokratijos pergalė būtų negrįžtama ir nekartoti santykių su nedemokratinėmis valstybėmis klaidų, ekonominius klausimus iškeliant aukščiau demokratinių principų ir vertybių.

„Viena iš vertybių apsaugos ir kolektyvinio saugumo stiprinimo priemonių – plėtra. Plačiąja prasme tai yra svarbus geopolitinis įrankis. Tačiau juo pasinaudoti reikia čia ir dabar, kad Europos Sąjunga būtų pajėgesnė veikti išorėje, reaguotų į įprastas, hibridines ir naujai kylančias grėsmes“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkės teigimu, tam reikia atitinkamų pajėgumų, aiškios politinės valios, tvirtos partnerystės su bendraminčiais, pirmiausia NATO, ir strateginio veikimo. Karas, anot jos, atvėrė europiečiams akis, ką reiškia energetinė priklausomybė nuo Rusijos.Todėl, pasak parlamento vadovės, Europos Sąjunga turėtų glaudžiau bendradarbiauti su JAV, stiprinti dvišalę prekybą ir investicijas, skatinti technologijų lyderystę ir kartu spręsti pasaulinius ekonomikos, aplinkos ir saugumo iššūkius.

„Labai svarbu, kad perorientuodami energetikos sektorių, ypač investuodami į atsinaujinančios energijos plėtrą, kuri taip pat atitinka klimato kaitos tikslus, nešoktume nuo lokio ant drakono. Atsisakyti priklausomybės nuo Rusijos bei iškastinio kuro ir pereiti prie žaliosios energijos privalome be papildomos geopolitinės rizikos“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

Toldama nuo Rusijos dujų, naftos ir elektros Europa, Seimo Pirmininkės nuomone, turėtų atsikratyti ir priklausomybės nuo Kremliaus naratyvo apie XX amžiaus Europos istoriją, ypač Antrojo pasaulinio karo priežastis ir pasekmes.

„Šiuo naratyvu, kupinu nepagrįstų kaltinimų, ciniško ir arogantiško požiūrio, begėdiškai klijuojamų etikečių Rusija vėl naudojasi agresijai prieš kaimynines šalis pateisinti. Todėl svarbu, kad totalitarinio komunistinio režimo nusikaltimų vertinimas būtų neatsiejamas nuo Vakarų politinės darbotvarkės ir kovos su dezinformacija ir hibridiniu karu“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, antradienį parlamento vadovė baigia darbo vizitą Prahoje, kurioje tris dienas vyko Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencija. Jos metu Seimo Pirmininkė taip pat dalyvavo keturšaliame Baltijos valstybių ir Lenkijos, taip dvišaliuose susitikimuose su Danijos, Švedijos ir Ukrainos parlamentų pirmininkais.


ELTA

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта