V. Šapoka: konkrečios sumos, skirtos viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams, dar tik bus nustatytos
Lietuva ir Baltijos šalys 25 04 2019 670 peržiūros

V. Šapoka: konkrečios sumos, skirtos viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams, dar tik bus nustatytos

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad konkrečios sumos, skirtos viešojo sektoriaus atlyginimų didinimui, bus nustatytos tada, kai bus galutinai patvirtinta strategija. 

„Manau, kad konkrečios sumos bus aiškios tada, kai bus patvirtinta strategija, kolektyvinės šakinės sutartys (...) ir kai bus parengtas biudžeto projektas, tada tos visos sumos detaliai bus žymiai aiškesnės, kaip jos pasiskirstys, ir bus galima detaliai pakomentuoti“, - ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė V. Šapoka.

Jis pridūrė, kad labai svarbu, jog yra numatoma spręsti šias problemas ne prabėgomis, kaip esą daryta anksčiau, o yra sistemiškai įvertinta ir numatytas kelerių metų kelias, iki kokių dydžių turi didėti atlyginimai. 

„(Numatyta. - ELTA), koks turi būti santykis su vidutiniu darbo užmokesčiu, ir tai yra pagrįsta remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, į kurią mes neseniai įstojome“, - teigė ministras. 

Vis dėlto V. Šapoka sakė, kad, jo nuomone, viešasis sektorius Lietuvoje turėtų būti mažesnis. 

„Per pastaruosius tris dešimtmečius gyventojų skaičius Lietuvoje smarkiai susitraukė, o viešasis sektorius tiek nesusitraukė, todėl efektyvumo šaltinių tikrai yra. Įvairūs tyrimai rodo, kad vieni viešojo sektoriaus dalyviai jau susitvarkė, optimizavo pastatus (...). Turime nuolat tobulinti savo viešąjį sektorių, nuolat ieškoti galimybių tam, kad tos paslaugos būtų efektyvios, visuomenė būtų jomis patenkinta, o kad yra nepasitenkinimas viešųjų paslaugų kokybe, yra daugiau nei akivaizdu“, - komentavo finansų ministras. 

ELTA primena, kad Ministrų kabinetas trečiadienį pasitarime pritarė strategijai dėl viešojo sektoriaus darbuotojų algų didinimo. 

Projektas dar bus tvirtinamas Vyriausybės posėdyje, į jį žadamą kviesti socialinius partnerius.

„Pasiūlymas yra padidinti mažiausios pareiginės algos koeficientus, kad jau 2020 metais pareiginė alga nebūtų mažesnė viename sektoriuje kaip 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Šiuo metu yra dar darbuotojų, kurie gauna 44-45 proc. VDU“, - Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis.

Anot jo, taip pat siūloma, kad nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos atlyginimai mokytojams kiltų 10 proc. ir būtų siekiama, kad nuo 2025 mokytojo atlyginimas sudarytų 130 proc. šalies VDU. 

„Kitais metais taip pat yra pasiūlymas padidinti 15 proc. ikimokyklinio ir priešmokyklinio pedagogų atlyginimus ir siekti, kad laipsniškai sumažėtų atotrūkis tarp šių pedagogų ir bendro ugdymo mokytojų darbo užmokesčio“, - sakė D. Matulionis. 

Vicekanclerio teigimu, jau yra pasirašyta kolektyvinė sutartis sveikatos apsaugos srityje, kur įrašyta, kad kitais metais gydytojų atlyginimai turėtų pasiekti 3 vidutinius darbo užmokesčius, kaip bazę imant 2017 metus. Slaugytojų atlyginimai turėtų sudaryti 1,5 VDU, kaip bazę imant 2017 metų VDU. 

Taip pat siūloma 15 proc. didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus ir siekti, kad jų atlyginimas iki 2025 metų didėtų prie vidutinio atlyginimo. Numatytas ir 15 proc. socialinių paslaugų srities darbuotojų atlyginimų didinimas. 

Strategijoje užfiksuotas siūlymas 12 proc. didinti atlyginimus vidaus tarnybos sistemos statutiniams valstybės tarnautojams bei iki 2025 metų vykdyti reformą, kad atlyginimai jiems pakiltų. 

Per dvejus metus siūloma atkurti ir iki krizės buvusį bazinį dydį. 

„Siūlome konkretų dydį kasmet suderėti nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje ir toliau kasmet didinti 2 proc. automatiškai paliekant teisę nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje išsiderėti didesnį augimą“, - sakė D. Matulionis. 

Anot jo, šie pasiūlymai iš valstybės biudžeto pareikalaus 135 mln. eurų, iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto - 150 mln. eurų.

ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта