V. Blinkevičiūtė kritikuoja A. Anušauską: stebina, kai apie šauktinius skelbiama feisbuke, nors pozicija nėra suderinta su Vyriausybe
Lietuva ir Baltijos šalys 20 01 2023 282 peržiūros

V. Blinkevičiūtė kritikuoja A. Anušauską: stebina, kai apie šauktinius skelbiama feisbuke, nors pozicija nėra suderinta su Vyriausybe

Nors Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė linkusi pritarti iniciatyvai trumpinti privalomą karo tarnybą iki pusmečio ir didinti šauktinių skaičių, vis tik, pabrėžia ji, vis dar išlieka labai daug neatsakytų klausimų. Politikę dar labiau stebina ir siūlymą parengusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko komunikacija, mat, pasak jos, tokia svarbi žinia pranešama feisbuke, nors pozicija dar nėra suderinta su Vyriausybe.

„Mes (socialdemokratai – ELTA) puikiai suprantame ir pritariame tam, kad, vertinant visą geopolitinę situaciją, mes turime didinti ribinį šauktinių skaičių, tai tikrai yra sveikintina. Tačiau yra kai kurie niuansai, į kuriuos dar turime sulaukti atsakymų“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

Svarstydama apie siūlymą tarnybą trumpinti nuo 9 mėnesių iki pusmečio, V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad šiuo klausimu būtina sulaukti ekspertų atsakymų.

„Čia yra klausimai, kuriuos turi atsakyti specialistai dirbantys šioje srityje – ar tai pakankamas laikas, kad jaunuolis įgytų tinkamus įgūdžius, kad būtų tinkamas atlikti bet kokiu atveju karinę tarnybą, kad jam užtektų to laiko, kad nebūtų per mažai ir taip toliau“, – svarstė politikė.

Taip pat V. Blinkevičiūtė kelia klausimą ir dėl jaunuolių, negalinčių atlikti karo tarnybos dėl sveikatos sutrikimų. Pasak jos, arba reikėtų susirūpinti jaunuolių sveikata, arba persvarstyti sveikatos kriterijus.

„Jei kas antras jaunas vyras turi kažkokių sveikatos problemų, dėl ko jis negali atlikti karinės tarnybos, tai, klausykit, mes turime labai rimtai susirūpinti, kas yra ne taip, ko nepadaroma nuo jaunų, mažų dienų dėl jaunimo sveikatos... Arba tie kriterijai yra keisti. Tai viską linkėčiau įvertinti daug giliau“, – pabrėžė ji.

V. Blinkevičiūtė apskritai stebisi, kad šiuo metu krašto apsaugos ministro komunikacija dėl šauktinių tarnybos reformos yra skelbiama feisbuke, nors dar nėra suderinta pozicija su Vyriausybe.

„Kaip visada mane stebina kai kurių ministrų veiksmai, kai tokia svarbi žinia apie šauktinius, kaip jie bus šaukiami, kaip bus atliekama privaloma karo tarnyba, kažkodėl paskelbiama savo feisbuke, kai dar net nesvarstė Vyriausybė ir nėra bendros pozicijos“, – pridūrė ji.

Перевозка + грузчики
Перевозка мебели, бытовой техники, стройматериалов, вещей и т.д.
Вывоз старой мебели, строительного мусора.
Вывоз мусора из квартир, дач, гаражей и подвалов.
Перевозка грузов длиной до 6 м, грузоподъемность до 2,5 т.
+370-622-31044.

Подробнее

ELTA primena, kad sausio pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.

Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.

A. Anušauskas sako, šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Visgi praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras A. Anušauskas susilaukė kritikos iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S. Skvernelio. Jis akcentavo, kad valdančiųjų sprendimas pristatyti inicijuojamą šaukimo į karinę tarnybą pertvarką yra keistas, nes šis klausimas dar nėra suderintas pačioje Vyriausybėje. Politikas pabrėžė, kad prieš pranešant tokius sprendimus, pirmiausiai reikėtų padiskutuoti ir su sutarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusiomis partijomis.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad krašto apsaugos ministro pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarnybos pertvarką Ministrų kabinetas dar tik ketina svarstyti.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта