V. Blinkevičiūtė: socialdemokratai palaiko profesinių sąjungų siūlymą, kad MMA turi kilti bent ketvirtadaliu
Lietuva ir Baltijos šalys 02 09 2022 289 peržiūros

V. Blinkevičiūtė: socialdemokratai palaiko profesinių sąjungų siūlymą, kad MMA turi kilti bent ketvirtadaliu

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina, kad socialdemokratai remia profesinių sąjungų siūlymą dėl minimalios mėnesinės algos ir ji turėtų būti ne mažesnė, negu anksčiau Lietuvos banko pasiūlytas dydis, 867,67 euro.

„Mes, socialdemokratai, palaikome profesinių sąjungų siūlymą, kad MMA turėtų kilti bent ketvirtadaliu, ir turėtų būti ne mažesnė kaip 867,67 euro, nes pasižiūrėkime, kokia yra infliacija, kokiais šuoliais eina į priekį ir todėl iš tikrųjų, dabar atlyginimai yra per maži“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

Ji tvirtina, kad negali būti taip, jog apie 7 proc. dirbančių žmonių gyventų skurde arba ties skurdo riba, dėl to būtinas atlyginimų kėlimas.

„Atlyginimai yra nepakankami ir tai būtina kaip galima geriau sureguliuoti, atsižvelgiant į esamas kainas, kurios, ko gero, gali dar augti dėl šildymo“, – sakė politikė.

Socialdemokratė kritikuoja ir Vyriausybę, kurios ministrės viešai reiškia skirtingą nuomonę, dėl galimo MMA dydžio. Anot V. Blinkevičiūtės, ministrės prieš skleisdamos savo nuomonę viešai, turėjo tarpusavyje susitarti, dėl bendros Vyriausybės pozicijos MMA klausimu.

„Labiausiai stebina, kad tos pačios Vyriausybės, valdančiosios daugumos atskiri ministrai viešai išstoja su savo siūlymais, kokia turi būti MMA, finansų ministrė kalba vienaip, ekonomikos ir inovacijų ministrė kalba kitaip, socialinės apsaugos ir darbo ministrė dar kitaip“, – tvirtino europarlamentarė.

„Viskas gerai turėti atskiras nuomones, taip ir turi būti, bet ar negali susėsti visos ministrės kartu ir apsitarti ne viešai, susitarti, kokia būtų Vyriausybės pozicija šiuo atveju, nes jos Vyriausybės narės, dėl MMA ir tada išeiti su bendru sprendimu į derybas su profesinėmis sąjungomis ir darbdaviais“, – pridūrė ji.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

ELTA primena, kad iš Vyriausybės, darbuotojų ir verslo atstovų suformuota Trišalė taryba yra apsisprendusi, kad kasmet, siekiant depolitizuoti minimalios algos didinimo procesą, šis dydis nustatomas nuo 45-50 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Pagal sutartą metodiką, MMA dydis 2023 m. turi būti nustatomas atsižvelgiant į kitų metų prognozuojamą vidutinį darbo užmokestį be priedų ir premijų. Šis skaičius dauginamas iš 5 didžiausią MMA ir VDU santykį 2018–2020 m. turėjusių ES šalių MMA ir VDU santykio vidurkio – 48,9 proc.

Remiantis šiais skaičiavimais, birželio mėnesį vykusiame Trišalės tarybos posėdyje Lietuvos bankas (LB) pasiūlė nuo 2023 metų MMA padidinti nuo 730 iki 867,67 euro, o tai sudaro 18,9 proc.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praeitą savaitę tvirtino, kad yra suprantama, jog žmonių pajamos turi didėti, tačiau ji siūlo neapsiriboti diskusijomis tik apie minimalios mėnesinės algos (MMA) kėlimą. Pasak jos, MMA „ant popieriaus“ galėtų kilti 70 eurų, o tuo tarpu neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) 200 eurų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tuo tarpu sako, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.


ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта