V. Pranckietis dėl PVM tarifo sumažinimo: tai nėra numatyta Vyriausybės programoje
Lietuva ir Baltijos šalys 24 04 2019 594 peržiūros

V. Pranckietis dėl PVM tarifo sumažinimo: tai nėra numatyta Vyriausybės programoje

Komentuodamas liberalų siūlymą nuo 2020 m. 3 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė, kad tai nėra numatyta Vyriausybės programoje. 

„Visada yra labai lengva sumažinti mokesčius, bet sugrąžinti, papildyti biudžetą visada yra sudėtinga (...). Skubėti sumažinti visada galima, bet to nėra Vyriausybės programoje ir kol kas tai nesvarstoma“, - „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ trečiadienį sakė Seimo pirmininkas.

ELTA primena, kad atskiri Seimo nariai ne kartą siūlė sumažinti PVM iki 18 proc. - tarifo, kuris galiojo iki krizės. Liberalai tokį siūlymą buvo registravę 2017 m.

Antradienį tokį siūlymą registravo ir parlamentarai liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas. 

Jų teigimu, projekto rengimą paskatino tai, kad Lietuva 2009 m., spręsdama biudžeto deficito problemas, padidino PVM nuo 18 iki 21 proc., tačiau, praėjus sunkmečiui ir Lietuvos ekonomikai nuolat augant, nesiimama jokių veiksmų dėl PVM tarifo dydžio grąžinimo į ikikrizinį lygį. 

„PVM padidinimas 2009 m. buvo suprantamas kaip laikinas žingsnis, siekiant subalansuoti valstybės biudžetą ir mažinti jo deficitą“, - teigia projekto autoriai.

Pasak jų, PVM tarifo sumažinimas vertintinas kaip vienas iš pačių efektyviausių būdų ekonomikai ir investicijoms skatinti bei kainoms mažinti. 

„Didesnis PVM tarifas skatina gyventojus vengti mokesčių ir tokiu būdu didina šešėlinę ekonomiką (Linco Johano Keplerio universiteto Austrijoje profesorius Friedrichas Schneideris - Europos Komisijos, Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo konsultantas yra paskaičiavęs, kad šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudaro 25,8 proc. bendrojo vidaus produkto), todėl PVM tarifo sumažinimas ne tik padėtų generuoti ekonomikos augimą, bet ir būtų efektyvi priemonė šešėliui mažinti. Be to, sumažėjus prekių ir paslaugų kainai, gyventojams liktų daugiau pajamų, kurias jie išleistų vartojimui, o tai reiškia, kad per išaugusį vartojimą grįžtų į biudžetą ir tie pinigai, kurie sąlyginai būtų prarasti sumažinus PVM tarifą“, - argumentuoja parlamentarai.

Finansų ministras Vilius Šapoka yra sakęs, kad neapgalvotas mokesčių mažinimas gali sukelti dar vieną krizę. Tokią poziciją jis pernai spalį išdėstė klausiamas dėl galimybės mažinti PVM tarifą.

„Jeigu smarkiai sumažintume PVM tarifą, tai dalies valstybės funkcijų šiuo metu finansuoti jau negalėtume ir šylant ekonomikai mažindami mokesčius galime prišaukti dar vieną krizę. Reikia elgtis labai atsakingai, laikytis finansinės drausmės“, - rudenį Seime pristatydamas 2019 metų biudžeto ir lydimųjų įstatymų projektus, kalbėjo V. Šapoka.

Pasak jo, mokesčių keitimo klausimas priklauso ir nuo šalyje išsikeltų prioritetų. 

„Kalbant apie mokesčių mažinimą ar didinimą, viskas priklauso nuo to, kokioje situacijoje esame. Šiuo atveju esame nusiteikę mažinti skurdą, didinti pensijas, tam finansiniai ištekliai yra reikalingi“, - aiškino ministras.

ELTA

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта