Vaiko teisių gynėja: tik suprantantis vaikas bus drąsus veikti, kai prireiks pagalbos
Visagine 08 09 2020 505 peržiūros

Vaiko teisių gynėja: tik suprantantis vaikas bus drąsus veikti, kai prireiks pagalbos

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistai pradėjo susitikimus su moksleiviais, per kuriuos supažindina su vaiko teisėmis, jų gynimo sistema ir kviečia moksleivius tapti socialiniais partneriais.

„Vaiko teisių gynėjai be savo tiesioginių pareigų atlieka ir šviečiamąjį darbą. Lankomės darželiuose, mokyklose, susitinkam su vaikais neformalioje aplinkoje. Mūsų tikslas – suprantamai papasakoti vaikams kaip ir kada ginamos jų teisės, kaip veikia sistema, kokie jos prioritetai. Tik suprantantis vaikas, bus drąsus veikti, kai pagalbos prireiks jam ar draugui“, – sako Utenos apskrities VTAS vedėja Irena Gaigalienė, kviečianti moksleivius tapti socialiniais partneriais ir nelikti abejingais šalia esančiam.

Pasak I. Gaigalienės, vaikai yra žingeidūs, o suprasdami kaip veikia jų teises ginanti sistema, kokios pagalbos sulaukia vaikas ir šeima, tampa atviresni, nepakantūs negerovėms. 

„Vyresnius moksleivius kviečiame tapti mūsų socialiniais partneriais. Suprasdami vaiko teisių gynėjų darbą, jie tampa atviresni ir pasiruošę ne tik patys priimti pagalbą, bet ir pasirūpinti draugu. Vaikai savo draugus ir bendramokslius pažįsta geriausiai, žino jų emocijas ir išgyvenimus, todėl labai svarbu, kad prireikus – laiku patys ištiestų pagalbos ranką ar drąsiai kreiptųsi pagalbos į suaugusiuosius, kuriais pasitiki“, – sako Utenos VTAS vedėja, primindama, kad vaikui visada pasiruošę padėti mokyklos psichologai, socialiniai darbuotojai, klasės auklėtojas ir, žinoma, vaiko teisių gynėjai.Pirmasis susitikimas naujais mokslo metais vyko Visagine, kur prie apskrito stalo su Utenos apskrities VTAS vedėja I. Gaigaliene, patarėja Visagino mieste Jūrate Mieželyte diskutavo visų Visagino miesto mokyklų lyderiai – moksleivių sąjungos nariai. Būtent šie moksleiviai dažniausiai būna pavyzdžiu mažesniems ir patarėju suaugusiems.

Kartais tereikia draugo peties, kad liūdno ir nusivylusio vaiko veidą vėl puoštų šypsena. Tačiau labai svarbu, atpažinti ir visas smurto formas, suprasti kokios jos pavojingos ir visiškai netoleruotinos. O pastebėjus jas, iškart kreiptis pagalbos“, – primindama moksleiviams visas smurto formas: fizinį, psichologinį, seksualinį ir nepriežiūrą, sakė I. Gaigalienė. Ji pabrėžė, kad suaugusiojo dėmesys ir profesionalus rūpestis kartais yra neišvengiamas ir labai reikalingas, kai reikia spręsti rimtas problemas ar dar didesnėms užkirsti kelią.

Su mokyklų lyderiais kalbėta ir apie vaiko nuomonės svarbą bei reikšmę. Utenos VTAS vedėja pabrėžė, kad teisė išsakyti savo nuomonę ir būti išklausytam, kartu suteikia teisę sulaukti pagalbos ir ginti savo interesus.

Susitikimai su moksleiviais, mokinių tarybų nariais bus tęsiami ir kituose Utenos apskrities miestuose, rajonų mokyklose.


Rūta Karčiauskienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus
Vyriausioji specialistė
(Panevėžio ir Utenos apskričių klausimai)
Mob. tel. 8 614 71038
El.p. ruta.karciauskiene@vaikoteises.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта