Valdantieji pritaria sutarties su „Belaruskalij“ nutraukimui: realių veiksmų ragina palaukti iki vasario 1 d.
Lietuva ir Baltijos šalys 13 01 2022 473 peržiūros

Valdantieji pritaria sutarties su „Belaruskalij“ nutraukimui: realių veiksmų ragina palaukti iki vasario 1 d.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Raimundas Lopata pritaria trečiadienį priimtam Vyriausybės sprendimui pripažinti „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartį keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir ją anuliuoti nuo vasario 1 d.

„Manau, kad Vyriausybės sprendimas yra teisingas“, – Eltai sakė R. Lopata.

Sprendimą teisingu laiko ir Seimo Ekonomikos komiteto narys Andrius Kupčinskas.

„Jeigu komisija priėmė sprendimą ir tai neatitinka mūsų nacionalinio saugumo interesų, tai natūraliai ir vertinu“, – tikino A. Kupčinskas.

Galimybių nutraukti tranzitą yra, bet reikia laukti, kaip seksis iki vasario 1 d.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys R. Lopata akcentavo, kad yra tiek teorinių, tiek praktinių galimybių sustabdyti trąšų tranzitą per Lietuvą iki vasario 1 d.

„Teoriškai iš tikrųjų tokia galimybė yra. Yra ir praktinių galimybių tą atlikti, bet amerikietiškos sankcijos yra amerikietiškos sankcijos. Abejoju, kad atsiras tokių, kurie išdrįs patekti į antrajį sankcijų paketą, kuris vykstant tokiam procesui gali atsirasti. Abejoju, ar privatūs vežėjai ryšis tokiam veiksmui“, – aiškino NSGK komiteto narys.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys A.Kupčinskas nebuvo linkęs prognozuoti, ar trąšų tranzitą iki vasario 1 d. sustabdyti pavyks, bet tiki, kad kontroliuojančios institucijos dėl to padarys viską.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

„Palaukime vasario 1 d. ir pamatysime. Aš dabar neprognozuosiu, valstybė imasi veiksmų, komisija įvertino visus niuansus, kurie svarbūs nacionaliniam saugumui ir tada aš tikiu, kad kontroliuojančios institucijos padarys viską, kas reikalinga“, – tvirtino A. Kupčinskas.

Lietuva gali toliau vykdyti vertybinę politiką

A. Kupčinskas mano, kad ši istorija buvo pamokanti ir valstybė toliau vykdys vertybinę politiką.

„Žiūrima, daromi visi veiksmai, ateis vasario 1-oji ir pamatysime. Aš manau, kad iš šitos istorijos yra pakankamai pasimokyta ir sprendžiama, kad valstybei būtų kuo mažesni nuostoliai ir aišku, kad valstybė galėtų ir toliau vykdyti savo vertybinę politiką, pagrįstą demokratijos pagrindais ir šioje vietoje bus padaryta viskas su kuo minimaliausia žala Lietuvai“, – tikino EK narys.

Tuo tarpu R. Lopata pabrėžė amerikietiškų sankcijų rimtumą, kas gali padėti nutraukiant tranzitą. „Sankcijos iš Europos Sąjungos „Belaruskalij“ ir dabar yra, kalba yra apie tam tikras trąšų, konkrečiai kalio, kategorijas. Šiuo atveju amerikietiškos sankcijos numato visai produkcijai, turiu omeny ir 40-uką, ir 60-uką, kalbant apie kalio sodrumą. 40-uką Europos Sąjunga yra taip pat uždraudusi, bet 60-ukas kadangi yra paklausus, tai dėl šių interesų Europos Sąjunga netaiko sankcijų būtent šiai kategorijai kalio trąšų. Manau, kad trinčių gali būti, bet dar kartą pasikartosiu, amerikietiškos sankcijos yra labai rimtas dalykas, net pirmųjų sankcijų užteko tam, kad bankai praktiškai nesiryžtų aptarnauti šito sandorio“, – pabrėžė NSGK narys.

ELTA primena, kad trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo nutarta, jog „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartis kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir sutartis bus anuliuota nuo vasario 1 d.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта