Viena iš pirmųjų neteisėto praturtėjimo bylų nagrinėjama teisme
Įvykiai ir kriminalas 31 01 2013 652 peržiūros

Viena iš pirmųjų neteisėto praturtėjimo bylų nagrinėjama teisme

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai, tyrimui vadovaujant ir jį organizuojant Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui, dar 2011 m. spalio mėnesyje baigė vieną iš pirmųjų ikiteisminių tyrimų dėl ypatingai daug diskusijų (vertinimų) sukėlusių pakeitimų baudžiamajame įstatyme - t. y. tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.:::Kaip žinoma, Lietuvos Respublikos 2010 m. gruodžio 11 d. įstatymu Nr. XI-1199, numatyta baudžiamoji atsakomybė dėl neteisėto praturtėjimo ( LR BK 1891 str.) t.y. tas, kas turėjo nuosavybės teise didesnės negu 500 MGL vertės turtą, žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Atsižvelgiant į tai, jog praktikos dėl šios nusikalstamos veikos tyrimo nebuvo, ir iki šiol jos praktiškai nėra, Lietuvos kriminalinės policijos biurui ir LR generalinei prokuratūrai buvo duoda užduotis ikiteisminiuose tyrimuose, atliekant kriminalinį nusikalstamos veikos tyrimą, tuo pačiu analizuoti galimybes atlikti įtariamųjų ir su jais susijusių asmenų finansų tyrimus bei formuoti tyrimo praktiką, pradedant ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto praturtėjimo, pinigų plovimo, o galimam turto konfiskavimui arba išplėstiniam turto konfiskavimui prokuroro nutarimu įtariamajam ar pagal įstatymus materialiai atsakingam už įtariamojo veiksmus fiziniam asmeniui arba fiziniams asmenims, kurie turi nusikalstamu būdu gautą ar įgytą arba Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 72, 723 straipsnyje nurodytus požymius atitinkantį konfiskuotiną turtą, skirti laikiną nuosavybės teisės apribojimą.

Ši misija teko dar ir todėl, jog 2009 m. Vyriausybės nutarimu „Dėl Tarybos sprendimo 2007/845/TVR dėl valstybių narių turto susigrąžinimo tarnybų bendradarbiavimo nusikalstamu būdu įgytų pajamų bei kito susijusio turto paieškos ir nustatymo srityje įgyvendinimo" Lietuvos kriminalinės policijos biuras yra paskirtas nacionaline turto susigrąžinimo tarnyba.

Be to, biure jau nuo 2003 m. buvo susiklosčiusi teigiama praktika, kuomet tyrėjai dar kriminalinės žvalgybos, o vėliau ikiteisminio tyrimo metu, kartu su VMI atliko bendrus organizuotų grupių, nusikalstamų susivienijimų narių, jų artimųjų finansų tyrimus, kurio metu buvo tikrinamas jų ekonominis potencialas, finansinė, turtinė padėtis, po ko sekdavo teismo verdiktai tikrinamųjų nenaudai ir taip išieškotas į valstybės biudžetą ne vienas milijonas litų mokesčių arba konfiskuojamas turtas.

Vienas svarbiausių Lietuvos kriminalinės policijos biuro uždavinių yra labai sunkių ir sunkių nusikaltimų, taip pat nusikalstamų veikų, sukeliančių platų atgarsį ar darančių didelę žalą valstybei bei asmenims, taip pat organizuotų nusikalstamų grupuočių, susivienijimų ir jų narių daromų ir padarytų nusikalstamų veikų užkardymas, atskleidimas ir tyrimas.

Reaguojant į tai, jog romų tautybės asmenys linkę prekiauti kvaišalais ir iš to neteisėtai praturtėti, Lietuvos kriminalinės policijos biure dar 2010 m. balandžio 14 d. nustačius nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 260 str. 3 d. požymius, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl narkotinių, psichotropinių medžiagų platinimo ir realizavimo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo sulaikytos kaunietės T. M. ir jos dukra R. P. ir dar vienas asmuo, prekiaujantys heroinu. 2010 m. liepos mėnesyje ikiteisminis tyrimas šioje dalyje buvo pabaigtas, Kauno apygardos teismui buvo perduoti du įtariamieji, padarę šią nusikalstamą veiką, tačiau T. M. dukros R. P. atžvilgiu tyrimas buvo nutrauktas, kadangi nebuvo įrodyta jos nusikalstama veika.

Tačiau atsižvelgiant į tai, jog pilietė R.P. niekur nedirbdama turėjo brangaus turto, tyrėjai ikiteisminio tyrimo metu surinko duomenis apie tai, jog ji 2008 m. gruodžio mėnesyje įsigijo butą Kauno mieste, Ožeškienės gatvėje. Vidutinė šio buto rinkos kaina 450 000 litų. Minėta pilietė niekur nedirbo ir negalėjo gauti teisėtų pajamų šio buto pirkimui.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Dar 2010 m. gegužės mėnesyje ( kuomet nebuvo įsigaliojęs BK 1891 str.) Lietuvos kriminalinės policijos biuras iniciavo minėtų asmenų mokestinį patikrinimą, pavedė VMI atlikti su tuo susijusias kontrolės procedūras, nurodyti asmenims pateikti paaiškinimus apie turto įsigijimo ir (ar) pajamų gavimo šaltinius ir juos pagrįsti bei gautas išvadas pateikti Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad teisėtomis R. P. pajamomis šis turtas negalėjo būti įgytas. Tyrimo metu atlikti visi įmanomi proceso veiksmai, apklausti liudytojai paneigė R.P. nurodytus piniginių lėšų nekilnojamam turtui įgyti šaltinius.

Tokiu būdu R.P. kaltinama tuo, jog žinodama, turėdama ir galėdama žinoti, kad turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, po 2010-12-11 įstatymo XI-1199 įsigaliojimo, turėjo nuosavybės teise didesnį negu 500 MGL vertės turtą - 450 000 litų vertės butą su rūsiu Kauno mieste, Ožeškienės gatvėje, kurį neturėdama teisėtų pajamų įgijo 2008 metais. Įtariamoji R.P. pateikė įvairias versijas dėl galimų pajamų kilmės.

Tikrinant vieną iš jos versijų buvo kreiptasi į Austrijos mokesčių administratorių, tačiau ikiteisminio tyrimo metu visos paskolų, santaupų versijos buvo paneigtos. Šiuo metu šioje baudžiamojoje byloje vyksta teisminis nagrinėjimas Kauno apygardos teisme.

Tikimąsi, jog viena iš pirmųjų neteisėto praturtėjimo baudžiamųjų bylų, bus greitai išnagrinėta bei paskelbtas teismo nuosprendis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro informacija

Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта