Visagino tapatybė – tema diskusijai ir fotografijos parodai
Visagine 05 11 2021 1136 peržiūros

Visagino tapatybė – tema diskusijai ir fotografijos parodai

Kas yra Visagino miesto herojai? Kaip keičiasi miesto identitetas ir kokios temos aktualios jo gyventojams? Ieškoti atsakymų į šiuos ir kitus klausimus kvies lapkričio 5 d. Visagine rengiama diskusija bei atveriama fotografijų paroda „Visagino herojų portretas: O, nesustok, akimirksni žavingas“, kurioje pristatoma virš 200 fotografijų. Goethe‘s instituto Vilniuje inicijuota paroda Visagino kultūros centre „Draugystė“ veiks visą lapkričio mėnesį.

Fotografijos tyrimo rezultatai

Fotomenininkas Arturas Valiauga, kuris buvo pakviestas sukurti fotografijų ciklo, šiam darbui skyrė beveik metus. Kūrėjas atliko antropologinį meno tyrimą, kurio idėja – visaginiečių portretuose užfiksuoti Visagino kaitos procesus.

„Pačiame parodos pavadinime slypi ironiška žymiosios Goethe‘s Fausto frazės interpretacija. Visaginiečiai šiandien vis dar įsikibę į žavingas praeities akimirkas. Tai suprantama – jos susijusios su daugelio žmonių jaunyste, meile, darbu, geriausiais įspūdžiais. Tačiau atominės elektrinės blokas buvo sustabdytas ir visaginiečiai neteko svarbios gyvenimo dalies, atsirado troškimas sustabdyti praeities akimirkas. Visagino gyventojams svarbu paleisti praeitį ir žvelgti į priekį: nesustoti kurti, siekti, tobulinti savo gyvenimo ar kurti naujo,“ – apie parodą ir po pavadinimu slypinčią mintį pasakoja A. Valiauga.

Pradėjęs pažintį su Visaginu fotomenininkas ištyrinėjo mėgstamas miestiečių veiklas, susipažino su aktyviomis įvairių amžiaus grupių bendruomenėmis, atskleidė įdomių archyvinių šaltinių vaizdinę medžiagą. Šios pažintys ir archyvų fragmentai tapo pagrindu rengiant parodą. „Žmonės, kurie imasi skirtingų, kartais net kraštutinių veiklų, iniciatyvų ir yra kasdienybės herojai. Jie bando rasti save, kurti aplinką sau ir ateinančiai kartai,“ – sako A. Valiauga

 

Prisijungė ir Visagino fotografai

Parodoje bus galima išvysti ne tik Arturo Valiaugos fotografijas – visaginiečių portretus pristato ir grupė vietinių fotografų. Šios vasaros pradžioje Goethe‘s institutas Vilniuje drauge su Visagino kūrybos ir menų akademijos fotostudija „Fotofabrikas“ surengė fotografijos dirbtuves, kurias vedė Arturas Valiauga.

Greta Arturo Valiaugos savo sukurtus fotografinius portretus eksponuoja šie visaginiečiai: Kristina Gedžiūnaitė, Nadežda Kapusta, Aistė Mickevič, Rimantė Mikulovičiūtė, Jelizaveta Novikova, Natalja Osokina, Ksenija Salimdžanova, Irina Šapkaitė, Simona Vaikutytė, Marina Vološčik, Algirdas Zinkevičius.

 

„Išplėstinė Lietuva“ – Lietuvos regionus įtraukiantis projektas

Fotografinis tyrimas Visagine yra projekto „Išplėstinė Lietuva” (www.goethe.de/isplestinelietuva) dalis. Dar pernai startavęs Goethe‘s instituto Vilniuje projektas „Išplėstinė Lietuva“ siekia įtraukti ir aktyvinti Lietuvos regionų bendruomenes ir nevyriausybines organizacijas (NVO). Goethe‘s institutui siekiant užmegzti glaudesnį bendradarbiavimą su Lietuvos regionų kultūrinėmis įstaigomis svarbu ne tik išsiaiškinti ten egzistuojančią infrastruktūrą, susipažinti su personalu, bet ir patyrinėti gyventojų poreikius. „Nenorime pateikti jau paruošto kultūros paslaugų paketo, siekiame drauge sukurti vietos poreikius atitinkantį turinį“ – sako Goethe‘s instituto Vilniuje vadovas Michael Müller-Verweyen. Kviesdami vietos gyventojus analizuoti savo kultūrinę aplinką projekto rengėjai nori paskatinti dialogą tarp skirtingų bendruomenių ir skatinti pasididžiavimą savo gyvenama vieta.

Lapkričio 5 d. 16 val. prieš parodos atidarymą Goethe‘s institutas Vilniuje kviečia tiek oficialių miesto institucijų (savivaldybės, kultūros centro, sportinės akrobatikos mokyklos ir kt.), tiek kitų organizacijų (menų rezidencija „Taškas“ ir kt.) atstovus bei aktyvius miestiečius diskusijai. Pokalbyje numatoma aptarti Visagino kultūros pasiūlą, gyvenimo šalia ES išorinės sienos ypatumus ir įvardinti išskirtinius miesto bruožus.


2021 m. lapkričio 5 d. Visagino kultūros centre „Draugystė“ (Parko g. 7)

16:00 Diskusija apie Visagino kultūrinį profilį

18:00 fotografijų parodos atidarymas.

Paroda veiks iki lapkričio 30 d.

 

Visagino kultūros centro informacija

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта