Vyriausybė patvirtino: kai kuriems „Perlas Energija“ klientams nuo rugsėjo elektros kaina bus kompensuojama
Lietuva ir Baltijos šalys 31 08 2022 521 peržiūros

Vyriausybė patvirtino: kai kuriems „Perlas Energija“ klientams nuo rugsėjo elektros kaina bus kompensuojama

Vyriausybė nusprendė, kad dalis  „Perlas Energija“ klientų nuo ketvirtadienio gaus kompensacijas iš valstybės ir už elektrą mokės panašią į visuomeninio tiekimo kainą.

Tai aktualu šį veiklą nutraukiantį nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusiems I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapų vartotojams, kurie dar nesudarė sutarties su kita elektrą tiekiančia bendrove, todėl nuo rugsėjo bus perkelti į garantinį tiekimą.

„Šiuo nutarimu norime pasirūpinti I ir II etapų „Perlas Energija“ buitiniais vartotojais, kurie ne dėl savo kaltės pateko į garantinį tiekimą, nes jų laiku pasirinktas tiekėjas nevykdo prisiimtų įsipareigojimų tiekti elektrą“, – Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak jo, kadangi dabar įstatymu leidžiama kompensuoti iki 60 proc. galutinės tiekimo kainos, galutinė kaina sieks apie 33 ct/kWh.

„Suskaičiavus galutinę kainą turime 32,8 ct/kWh. Noriu pabrėžti, kad šiai dienai garantinio tiekimo kaina, kurią skaičiuoja ESO (Energijos skirstymo operatorius – ELTA), yra 82 ct/kWh, biržoje kaina kurį laikosi labai aukšta – virš 600 Eur/MWh, tai atsispindi ir garantinio tiekimo kainoje“, – tikino D. Kreivys.

Preliinariai skaičiuojama, kad kompensacijoms prireiks apie 4 mln. eurų.

Ministras pabrėžė, kad kompensacijas savo klientams yra pažadėjusi ir pati „Perlas Energija“, todėl, jo teigimu,  veiklą nutraukiančio tiekėjo klientai mokės „labai artimą visuomeniniam tiekimui kainą“. Tokių vartotojų, ESO duomenimis yra apie 38 tūkst.

Kompensacija bus išmokama iki spalio – tikimasi, kad tuomet Seimas jau bus priėmęs atitinkamus įstatymo pakeitimus, leisiančius kito tiekėjo neturintiems „Perlas Energija“ pirmųjų dviejų liberalizavimo etapų klientams iki Naujųjų likti visuomeniniame tiekime.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Visi sutarties su kitu tiekėju dar neturintys „Perlas Energija“ klientai nuo ketvirtadienio pateks į garantinį elektros tiekimą, kuris yra 25 proc. brangesnis nei „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje susiformavusi elektros kaina. Ministerijos parengtame nutarimo projekte pažymima, kad rugpjūčio 1-23 d. biržos kainomis, garantinis tiekimas be kompensacijų siektų 0,76 Eur/kWh.

Tuo metu žiniasklaidoje antradienį pasirodė skaičiavimų, kad šis tarifas, be valstybės kompensacijos, galėtų būti iki 82 ct/kWh.

Argumentuojama, kad be tokių pakeitimų, I ir II etapų buvę „Perlas Energija“ klientai atsidurtų blogesnėje padėtyje, nei kiti kompensaciją gaunantys buitiniai vartotojai, kadangi dėl pačios įmonės veiksmų už elektrą mokės brangiau.

„Perlas Energija“ taip pat yra įsipareigojusi kompensuoti nuostolius savo klientams – įmonė ketina padengti skirtumą tarp su kitu tiekėju sudarytoje sutartyje pasiūlytos kainos ir tos kainos, už kurią elektrą tiekė pati, tačiau ne daugiau kaip 6,31 ct/kWh.

D. Kreivys yra minėjęs, kad „Perlas Energija“ pasirinkę I ir II elektros rinkos liberalizavimo etapų klientai nuo rugsėjo mėnesiui būtų perkelti į garantinį tiekimą, o iki naujųjų – visuomeninį, jei per rugpjūtį nepasirinks kito tiekėjo. Iki naujųjų visuomeninio tiekimo tarifas siekia 33 ct/kWh, tačiau vartotojai, pritaikius kompensaciją, moka 24 ct/kWh.


ELTA

Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje
Kviečiame dalyvauti klientų apklausoje

UAB „Visagino energija“ atlieka gyventojų apklausą

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта