Vyriausybė pritarė siūlymams didinti nemokamo bakalauro vietų skaičių
Lietuva ir Baltijos šalys 11 09 2019 851 peržiūros

Vyriausybė pritarė siūlymams didinti nemokamo bakalauro vietų skaičių

Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) siūlymams dėl Mokslo ir studijų įstatymo pataisų, kuriomis būtų įvedama daugiau nemokamų bakalauro studijų vietų, o aukštosios mokyklos būtų skatinamos pagal veiklos rezultatus.

„Seimus priėmus mūsų teikiamus Mokslo ir studijų įstatymo keitimus pagerės studijų prieinamumas – daugiau stojančiųjų gaus valstybės finansavimą studijoms. Tai taip pat leis pertvarkyti aukštųjų mokyklų finansavimą, kad jis ne tik dengtų būtinąsias studijų išlaidas, bet ir skatintų aukštųjų mokyklų veiklos pažangą ir kokybės augimą“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Valstybės finansavimą studijoms siūloma skirti visiems stojantiesiems, kurių rezultatai atitinka nustatytą kokybės kartelę. Išimtis būtų daroma tik tais atvejais, kai dėl riboto specialistų poreikio, aukštos studijų kainos ar kitų aplinkybių visų įstojusiųjų studijas finansuoti valstybės lėšomis būtų neracionalu.

Planuojama, kad, įgyvendinus šias nuostatas, priimtųjų į valstybės finansuojamas vietas skaičius padvigubėtų nuo dabartinio 40 iki 80 proc.

Siekiant sukurti finansines paskatas valstybinių aukštųjų mokyklų veiklos kokybei gerinti, siūloma valstybinių aukštųjų mokyklų finansavimo sistemą papildyti nauju elementu – finansavimu veiklos pažangai skatinti. Jis būtų skiriamas atsižvelgiant į veiklos rezultatus ir sudarytų iki 5 proc. bazinio finansavimo.

Norint sumažinti pavienio studento įtaką studijų finansavimui, siūloma lėšas studijoms skaičiuoti pagal priėmimo metais užfiksuotą valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių. Studijų laikotarpiu finansavimas išliktų nepakitęs, jei studentų „nubyrėjimas“ neviršytų 25 procentų. Stabilesnis studijų finansavimas sudarytų prielaidas nuosekliau organizuoti veiklą, padidėtų lėšos, tenkančios vienam studentui.

Šis pokytis, pasak ŠMSM, leistų aukštosioms mokykloms pastangas sutelkti ne studentų skaičiui išsaugoti, bet studijų kokybei. Be to, tai sudarytų prielaidas, kad dėstytojų atlyginimas nesikeistų sumažėjus studentų skaičiui. Šiuo metu aukštųjų mokyklų finansavimas priklauso nuo studentų skaičiaus. Pašalinus studentą, prarandamas ir jam skirtas finansavimas. Tai skatina aukštąsias mokyklas išlaikyti studentų skaičių studijų kokybės sąskaita.

Įstatymo projektui įgyvendinti 2020 m. reikėtų 6 mln. eurų, reikiamos lėšos numatytos kitų metų valstybės biudžeto projekte.

Vyriausybei pritarus, dėl šių ir kitų Mokslo ir studijų įstatymo keitimų turės apsispręsti Seimas.


ELTA

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena
Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena

Ši sukaktis yra puiki proga atsigręžti ir įvertinti, kokį kelią nuėjo mūsų valstybė ir visuomenė per šiuos metus.

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта