G. Landsbergis apie V. Zelenskio ir J. Bideno susitikimą: JAV kartu su Ukraina prisiima atsakomybę už pergalę
Lietuva ir Baltijos šalys 22 12 2022 426 peržiūros

G. Landsbergis apie V. Zelenskio ir J. Bideno susitikimą: JAV kartu su Ukraina prisiima atsakomybę už pergalę

Per vizitą Vašingtone Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vakarų lyderiams ir Europai perdavė aiškią žinią – karą Ukraina gali laimėti tik su didesne ginkluotės parama, mano užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad, vis dėlto, savo kalboje ir viešoje komunikacijoje buvo akcentuojami būtent ginklai. Tai irgi yra daroma atsakingai pagalvojant, kokia yra pagrindinė žinia. Ir šiandien pagrindinė žinia yra laimėti karą, o karo be ginklų laimėti negalima“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras pabrėžia, kad V. Zelenskio pasirinkimas vykti būtent į Vašingtoną yra simbolinis – Ukrainos prezidentas aiškiai parodo, iš kur Kyjivas gauną didžiausią paramą.

„Istorinis vizitas, turbūt labiausiai apibendrinantis istorinius metus. Pirmą kartą po karo pradžios Ukrainos prezidentas nusprendė išvykti, nes, matyt, yra pakankamai saugu jam tai padaryti. Ir būtent pasirinko vykti į Vašingtoną. Tai yra labai reikšmingas simbolis, rodantis, iš kur ateina didžiausia parama, didžiausia pagalba, kurios būtent šiandien reikia“, – sakė G. Landsbergis.

Ministras atkreipia dėmesį, kad vieni svarbiausių vizito metu pasiektų tikslų – JAV Kongreso parama ir prezidento Joe Bideno pažadas teikti beveik 1,8 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą ir pirmą kartą priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“.

„Tai rodo, jog JAV prisiima atsakomybę ir už pergalę kartu su Ukraina. To mes iš tikrųjų, kaip ir paties karo, nematėme. Bet ir JAV įsitraukimo į Europos saugumo architektūrą po Antrojo pasaulinio karo nesame matę“, – nurodė G. Landsbergis.

„Aš nenustebsiu, kad po Ukrainos pergalės šiame kare šalia Ukrainos vėliavų labai daug kabės ir JAV vėliavų Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Ministras svarsto, kad pažadėta JAV parama turėtų paskatinti ir kitas šalis paspartinti ginkluotės tiekimą. Lietuvos diplomatijos vadovas atkreipia dėmesį, kad dauguma ginkluotę tiekiančių valstybių bijo, neva siunčiami ginklai bus traktuojami iš Rusijos pusės kaip eskalacija. Vis tik, ministras viliasi, priešraketinės gynybos sistemas „Patriot“ parodys, kad papildoma ginkluotė nėra eskalacija.

„Svarstykles visada bandoma išlyginti, o JAV žingsnis parodo, kad patriotai nėra eskalacija. Mano lūkestis, kad gali būti, kad tai paragins ir kitas valstybes įvertinti ar pervertinti, kokią ginkluotę jos gali siųsti papildomai Ukrainai, o labiausiai reikia tankų“, – sakė jis.

Taip pat ministras neatmeta, kad vidiniuose pasitarimuose V. Zelenskis ir J. Bidenas aptarė Ukrainos stojimą į NATO.

„Kas buvo viduje kalbėta, mes nežinome. Turbūt vėliau detalių paaiškės. Neatmesčiau, kad buvo kalbama ir apie narystę NATO“, – sakė jis.

V. Zelenskis pirmą kartą nuo Rusijos plataus masto agresijos pradžios išvyko iš Ukrainos ir lankosi Jungtinėse Valstijose su vizitu.


ELTA

„Visagino linija“ kviečia prisijungti
„Visagino linija“ kviečia prisijungti

„Visagino linija“ yra viena didžiausių darbdavių Šiaurės Rytų Lietuvoje

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта