Kova su kainomis įgauna pagreitį
Lietuva ir Baltijos šalys 19 09 2018 960 peržiūros

Kova su kainomis įgauna pagreitį

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį Vyriausybėje susitiko su prekybos centrų atstovais ir aptarė, kaip didinti gyventojų perkamąją galią ir pažaboti kainų augimą.

„Viešojoje erdvėje jau buvo kalbama apie visokias priemones. Tai nėra susiję su rinkimų dalykais, tai nieko bendro su politika neturi. Tai - konkrečios priemonės, susijusios su rimtomis struktūrinėmis reformomis didinant gyventojų pajamas. Ta pati kalba bus su šilumos, elektros tiekimu ir kitomis gyventojams būtinomis paslaugomis. Netikiu pozicija, kad viskas pas mus tvarkoje su kainomis, kad esame viena mažiausių kainų šalis. 

Faktai parodo, kad per paskutinius 5-7 metus maisto kainos augo vartotojui perpus spartesniu tempu nei žaliavinių kainų augimas. Mes esame tarp didžiausių 5 Europos valstybių, kuriems augo kainos sparčiausiai, o 21 proc. lietuvio biudžeto skiriama maistui, tik Rumunija mus lenkia“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Pasak S. Skvernelio, kitą trečiadienį Vyriausybė rinkis į posėdį spręsti, kaip didinti konkurenciją, stiprinti smulkųjį ir vidutinį verslą. 

„Mes privalėsime grįžti prie koncentracijos tiek šalies mastu, tiek atskiruose regionuose. Turėsime ieškoti, kaip skatinti alternatyvių prekybos taškų atsiradimą. Šią savaitę pasirašysiu siūlymą atvykti 12 investuotojų investuoti Lietuvoje. Taip pat turėsime priimti sprendimus dėl priežiūros ir kontrolės institucijų. 

Šiuo metu nematau, kad būtų ginamos vartotojų teisės. Viešųjų pirkimų dalyje turėtų atsirasti geresnės sąlygos smulkesniam ir vidutiniam verslui. Privalėsime užtikrinti mūsų gyventojų ir vartotojų apsaugą, kalbant apie kitas administracines struktūras. Turėsime kurti platformą ir parodyti pirkėjui, kokią kainą sudaro gamintojo, tiekėjo ir prekybos centro kainos. Ministrų Kabinetas pasiryžęs padaryti viską, kad vartotojų našta būtų sumažinta“, - teigė S. Skvernelis.

Taip pat ministras pirmininkas sakė, kad buvo kalbėta apie nedarbo dienas Kalėdų, Velykų, galbūt ir Naujųjų metų dienomis. 

„Esu dėkinga už dialogą su verslu. Suprantu, kad kainų tema yra jautri Lietuvos žmonėms ir kad ministras pirmininkas tikrai susirūpinęs. Eurostato duomenimis, maisto produktų kainos 4 metų perspektyvoje išaugo 5,3 proc. „Maximoje“ per 4 metus kainos maistų produktų pasikeitė 4,2 proc., bet didelė dalis šeimos biudžeto išleidžiama maistui. Tai turbūt pats didžiausias pažadas, ką galiu duoti, tai užtikrinti, kad kainų pokyčiai būtų minimalūs, ir daryti viską, kad pirkėjas rastų geras kainas parduotuvėse“, - kalbėjo „Maximos“ vadovė Kristina Meidė.

Prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ generalinis direktorius Gerardas Rogas mano, kad konkurencijos mažmeninės prekybos rinkoje Lietuvoje užtenka, o situacija dėl kainų galėtų pasikeisti sumažinus PVM dydį maisto produktams.

„Lietuvoje konkurencija mažmeninės prekybos rinkoje yra milžiniška. Mes kiekvieną dieną stengiamės savo pirkėjams užtikrinti geriausias maisto produktų kainas, o savo darbuotojams - konkurencingus atlyginimus. Norėdami pasiekti efektyviausių pokyčių, visų pirma, turime sumažinti PVM dydį būtiniausiems maisto produktams. Žinoma, turime užtikrinti, kad visą PVM sumažinimo naudą pajaustų tiesioginis pirkėjas per mažesnes maisto produktų kainas“, - komentavo G. Rogas.

ELTA primena, kad anksčiau naujienų portalas Delfi.lt paviešino Vyriausybės planą, kuriame įvertinta daugiau nei dvidešimt priemonių siekiant stabilizuoti kainas - kalbama apie prekybos tinklų užimamos rinkos dalies matavimą savivaldybėse, sutarčių tarp prekybos tinklų ir tiekėjų reglamentavimą ir pan. 

Portalo duomenimis, planuojama iš prekybininkų reikalauti skaidresnės apskaitos, kuri leistų lengviau nustatyti, kiek jie uždirba, bausti už per didelę rinkos koncentraciją ir skatinti smulkųjį verslą.

Pats S. Skvernelis patvirtino, kad dokumentas yra tikras, tačiau dar neužbaigtas. 

Rugpjūtį premjeras socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat samprotavo, kodėl brangstant žaliavoms maisto produktų kainos gyventojams kyla, tačiau žaliavoms pingant kainų kreivė žemyn netraukia. 

Pirmadienį S. Skvernelis susitiko su Smulkaus ir vidutinio verslo asociacijos atstovais. Po susitikimo su premjeru smulkieji šalies verslininkai sakė pritariantys didžiajai daliai paviešinto Vyriausybės plano priemonių, orientuotų į didžiuosius prekybos tinklus.

ELTA

Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu
Vairuotojų dėmesiui! Eismo ribojimai ralio metu

Gegužės 4 dieną Visagine bei apylinkėse vyks ralis

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта