Seimas linkęs įteisinti Vadovybės apsaugos tarnybos rezervą
Lietuva ir Baltijos šalys 18 04 2023 463 peržiūros

Seimas linkęs įteisinti Vadovybės apsaugos tarnybos rezervą

Seimas po svarstymo pritarė Vadovybės apsaugos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma numatyti galimybę formuoti rezervą iš buvusių Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnų.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto  (NSGK) pirmininkas Laurynas  Kasčiūnas ragino parlamentarus palaikyti įstatymo pataisas, nes Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo  įkūrimas yra, anot jo, labai svarbus žingsnis.

„Karo padėties įstatyme įtvirtinta, kad, įvedus karo padėtį, Vadovybės apsaugos tarnyba tampa ginkluotųjų pajėgų dalimi. Svarstomi pakeitimai sudarytų galimybę siekti iš karto kelių svarbių tikslų: įtrauktų į rengimą ginkluotam pasipriešinimui buvusius tarnybos pareigūnus, turėjusius specialių žinių ir įgūdžių; sudarytų jiems galimybę susipažinti su bendraisiais ginkluotosios gynybos principais, galimoms jų užduotimis su Lietuvos kariuomene, leistų karo padėties metu sklandžiai integruotis į ginkluotąsias pajėgas. Taip pat stiprintų tarnybos ir įstaigų, Karo padėties įstatyme nustatyta tvarka priskirtų ginkluotosioms pajėgoms, sąveiką. Kartu tai galėtų paskatinti buvusius pareigūnus, palaikančius ryšius su tarnyba ir išsaugojusius savo kvalifikaciją, atkurti pareigūno statusą, tai yra grįžti į tarnybą – tai gali būti aktualu, turint omenyje, kad tarnybai trūksta pareigūnų“, – sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Seimo posėdyje apie įstatymo atsiradimo  būtinybę kalbėjo ir Seimo NSGK narys Arvydas Pocius. „Esant ekstremalioms situacijoms, galimų riaušių atvejais yra reikalingos papildomos pastiprinimo pajėgos. Iš Vadovybės  apsaugos tarnybos į užtarnautą poilsį išėję pareigūnai yra gerai parengti, bet nėra panaudojami, nes nėra įstatyminio pagrindo, kaip juos būtų galimai pašaukti esant būtinybei. Įstatymo pataisos  suteiktų galimybę pašaukti juos vykdyti tam tikrų papildomų užduočių“,- sakė A. Pocius.

Jo nuomone, buvę Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai galėtų būti pasitelkti pvz. per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

„Artėja NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, būtent Vadovybės apsaugos tarnybai bus didžiulis  krūvis ir atsakomybė apsaugoti ne tik tai mūsų pareigūnus, bet ir iš užsienio atvykusius pareigūnus“,- sakė A. Pocius.

Аренда автомобилей от 1 суток. Честный прокат авто.
Автомат/Механика.
Аренда авто без залога, лимита и ограничений.
Простое и быстрое оформление.
Tel.+370-633-88700, autovsgnuoma@gmail.com

Подробнее

Jo nuomone, įstatymas yra savalaikis, Vadovybės apsaugos tarnyba turi turėti rezervą, nes pareigūnai yra parengti toms užduotimis vykdyti ir sukaupę patirtį.

Vadovybės apsaugos tarnybos rezervas būtų sudaromas savanoriškais pagrindais. Jei Seimas pritartų, Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariais galėtų būti buvę Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai, atitinkantys įstatyme nustatytus reikalavimus, ne vyresni kaip 65 metų amžiaus, savanoriškais pagrindais jų rašytiniu prašymu Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka įtraukti į Vadovybės apsaugos tarnybos rezervą.

Planuojama, kad Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariai galėtų būti laikinai pasitelkiami Vadovybės apsaugos tarnybos funkcijoms atlikti, atsižvelgiant į jų kvalifikaciją ir Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatytų reikalavimų atitiktį. Tokiais atvejais jie galėtų būti laikinai skiriami į pareigūno pareigas, sudarant su jais terminuotas pareigūnų tarnybos sutartis, arba su jais gali būti sudaromos terminuotos darbo sutartys.

Antradienį Vadovybės apsaugos įstatymo pataisoms po svarstymo pritarė 100 Seimo narių, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė trys Seimo nariai. Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo kitų metų.


ELTA

„Visagino linija“ kviečia prisijungti
„Visagino linija“ kviečia prisijungti

„Visagino linija“ yra viena didžiausių darbdavių Šiaurės Rytų Lietuvoje

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта