Teatro svaigulio kupinos dienos
Kultūros ir sporto renginiai 09 10 2013 936 peržiūros

Teatro svaigulio kupinos dienos

Praėjusį savaitgalį Trakuose karaliavo teatralai. Į rudeniu kvepiantį miestą vėjai atpūtė mėgėjų teatrų šventę „Kanapė 2013“.:::

Šventė, kurią organizuoja Trakų karališkasis teatras ir Trakų rajono kultūros rūmai, vyksta kas dveji metai. Vienuoliktą kartą į Trakus atvyko geriausi Lietuvos mėgėjų teatrai su savo naujausiais ir originaliausiais spektakliais. Pasirodymai buvo skirtingi tiek stilistika, režisūriniais sprendimais, tiek dramaturgija ir aktoriniais darbais.

Pirmąją šventės dieną, spalio 5-ąją, žiūrovams buvo parodyti keturi spektakliai. Visagino kūrybos namų teatras – studija „Mėlynoji paukštė“ parodė J. V. Gėtės „Faustąs“, režisierė Marina Šiškina. Šis kolektyvas vaidino rusų kalba, bet buvo suprantamas visiems. Scenoje vaidino beveik keturios dešimtys atlikėjų. Režisierė bendram darbui sutelkė įvairaus amžiaus moksleivius ir suaugusiuosius. Spektaklis žavėjo savo kostiumais, kurie keitėsi ne vieną kartą, judesio technika, apšvietimo originalumu, subtilia ir nepriekaištinga scenografija.

Žinoma, ir aktorių vaidyba. Žiūrovai, stebėję šį spektaklį, tikrai liko maloniai nustebę ir sužavėti. Birštono kultūros centro teatras pradžiugino žiūrovus D. Psafo komedija „Reikia melagio“, režisierius Rimantas Jacunskas. Šis kolektyvas trakiečiams puikiai žinomas, nes dalyvavo ne vienoje mūsų šventėje.

Birštoniečiai ir šį kartą nenuvylė. Linksmos situacijos ir puiki vaidyba vertė šypsotis ne vieną kartą. Juolab, kad veiksmas labai gyvenimiškas – politiko ir rinkėjų santykis. Visai kitoks Vilniaus kurčiųjų reabilitacijos centro teatras „Mimika“. Čia spektakliai kuriami be žodžių, o iš raiškai pasitelkiama muzika, judesys, šokis, alegorijos. „Apkabink kylantį“– tokiu pavadinimu spektaklį pagal G. G. Markeso „Senas žmogus dideliausiais sparnais“, režisierė Janina Mažeikienė, pateikė žiūrovų vertinimui.

Spektaklis išsiskyrė savo subtilia judesio plastika, scenografija, kostiumais. Teatro specifika sudėtinga, tuo labiau kurčiųjų kolektyvo. „Mimika“ tai ne žodžio, o judesio, gesto, abstrakcijos - simbolio teatras. Gestų kalba ne tokia „greita“ kaip sakytinė. Rankos nesugeba siųsti signalų taip greitai kaip lūpos, o akys fiksuoja ir suvokia ne taip greitai kaip ausys. Judesių kalba gali būti taip pat išraiškinga, kaip ir tekstas. Šis kūrybinis darbas pasižymėjo giliomis įžvalgomis ir vizualumu.

Teatras ,,Mimika“ taip pat senas Karališkojo teatro draugas, tad visuomet laukiamas ir savas. Pirmąją šventės dieną užbaigė šeimininkai. Trakų karališkasis teatras parodė savo naujausią, premjerinį spektaklį – S. Mrožeko „Našles“, režisierius Robertas Čiuta. Apie savo kolektyvą geriausiai pasako žiūrovų reakcija ir kolegų atsiliepimai, o jie išties džiugino.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Antrąją šventės dieną spalio 6-ąją buvo suvaidinti du spektakliai. Pirmieji į spektaklį pakvietė Kretingos rajono kultūros centro Egidijaus Radžiaus teatras. Jie parodė D. Lipskerovo ,,Upė ant asfalto“, režisierius Nerijus Gedminas. Šis spektaklis sukėlė bene daugiausiai diskusijų. Žiūrovai buvo pakviesti į sceną stebėti spektaklį betarpiškai šalia aktorių, kartu išgyventi jiems pasakojamą istoriją. Novatoriški režisieriaus sprendimai, puikios dekoracijos, sudėtingi techniniai posūkiai ir puikus, profesionalus dviejų aktorių duetas nepaliko abejingų. Spektaklio pabaigoje ne vienas ir ašarą nubraukė.

„Kanapės“ šventę vainikavo puikus jaunimo kolektyvas – Vilniaus V. Kačialovo gimnazijos teatro studija „Arlekinas“ su spektakliu „Spalvota pasaka“ (pagal A. Puškino „Pasaka apie popą ir jo berną Baldą“), režisierė Tatjana Timko. Šis spektaklis buvo skirtas ne tik vaikams, juo džiaugėsi ir suaugę. Šios režisierės nepriekaištingi, klounados principu statomi spektakliai užkariavo ne vieną žiūrovo širdį ir yra pelnę geriausius įvertinimus įvairiausiosiose apžiūrose ir konkursuose.

Naujausiais režisierės darbas sužavėjo savo atlikimo technika, paprastais ir kartų įspūdingais kostiumais (kartais užtenka tik spalvotų kasų iš siūlų ir spalvotų sportinių batelių). Žavėjo jaunų atlikėjų vokaliniai sugebėjimai – gyvai ir profesionaliai atliekamos rusų liaudies dainos, sinchroniškas judesys ir kalba bei aktorių gausa – vaidino 32 atlikėjai.

Taigi baigėsi dar viena graži mėgėjų teatrų šventė. Už galimybę ją organizuoti esame dėkingi LR Kultūros ministerijai, Trakų rajono savivaldybei, informaciniams rėmėjams laikraščiams ,,Trakų žemė“ ir ,,Galvė“ bei r Karališkojo teatro draugams: Zinaidai ir Vladui Juškiams, Vidai ir Vytautui Markevičiams, restoranui ,,Kybynlar“, asmeniškai Trakų seniūnui Kęstučiui Vilkauskui. Po dviejų metų tikimės vėl pakviesti visus į gražią šventę.

Gaila, kad mūsų Trakų žiūrovasvangokas ir gal būt persisotinęs renginių gausa, tad ir rūmų salė toli gražu nebuvo pilna. Belieka tikėtis, kad ateityje gyvenimo veidrodis – teatras, sudomins platesnį ratą trakiečių, nes kaip sakė Konstantinas Stanislavskis, „jei žemėje yra stebuklų, tai jie vyksta teatre“. Irena Jocienė Trakų karališkojo teatro režisierė

www.trakai.lt

Muziejų naktis – astronomijos diena
Muziejų naktis – astronomijos diena

Visagino miesto muziejus ir Visagino astronomijos klubas kviečia visus smalsuolius į nemokamą renginį

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта