V. Čmilytė-Nielsen apie Romų genocido atminimo dieną: nusikaltimai žmoniškumui neturi tautybės
Lietuva ir Baltijos šalys 02 08 2023 428 peržiūros

V. Čmilytė-Nielsen apie Romų genocido atminimo dieną: nusikaltimai žmoniškumui neturi tautybės

Trečiadienį minint Romų genocido atminimo dieną, Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad šiandien Europoje, taip pat Lietuvoje, prisimenant ir pagerbiant Romų genocido aukas į šią istorinę tragediją reikėtų žvelgti plačiau. Kaip ji pažymi pranešime žiniasklaidai, reikėtų vertinti, kad šiuo istorijos etapu buvo padaryti nusikaltimai apskritai žmoniškumui, pasikėsinta į asmens teisę į gyvybę ir laisvę, pamintos kitos žmogaus teisės.

„Bendrąja prasme nusikaltimai žmoniškumui neturi tautybės. Žvelgdami per žmogaus teisių prizmę galime giliau suvokti tokias tragedijas kaip šios masinės romų žudynės. Deja, tenka pripažinti, kad neapykantos šleifas šią tautą lydi iki šiol. Daugelyje Europos valstybių romai vis dar laikomi svetimšaliais ir diskriminuojami. Bet tikiu, kad atgaivindami istorinę atmintį sukaupsime valią kuo greičiau ištaisyti ir nekartoti praeities klaidų. Ypač turint omenyje šiandienos kontekstą“, – pažymi V. Čmilytė-Nielsen.

2015 m. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria pripažino romų genocido Antrojo pasaulinio karo metais faktą ir paragino visas valstybes minėti ir paskelbti rugpjūčio 2 d. Romų genocido diena. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai – 1944 m. rugpjūčio 2 d. Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, buvo sunaikintas romų lageris ir nužudyta apie 3 tūkst. čia kalintų žmonių.

Rugpjūčio 2 d. - Romų genocido atminimo diena. 2019 m. Seimas ją įtraukė į atmintinų dienų sąrašą.

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

 

ELTA

„Visagino linija“ kviečia prisijungti
„Visagino linija“ kviečia prisijungti

„Visagino linija“ yra viena didžiausių darbdavių Šiaurės Rytų Lietuvoje

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта