A. Sekmokas: „Lietuvos dujų“ vadovai turi trauktis
Energetika 08 02 2011 814 peržiūros

A. Sekmokas: „Lietuvos dujų“ vadovai turi trauktis

„Lietuvos dujos“ [...] praktiškai tapo „Gazprom“ filialu“, – konstatuoja energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Jo vadovaujama ministerija antradienį pateikė reikalavimą bendrovės vadovams nutraukti netinkamus veiksmus bei pašalinti jų pasekmes.:::Tokių žingsnių reikalaujama dėl to, kad „Lietuvos dujos“ nesiderėjo dėl dujų tiekimo kainos ir tuo pažeidė įmonės ir Lietuvos vartotojų interesus.
Antradienį įteiktame reikalavime nurodyta, kad „Lietuvos dujų“ vadovybė nesiderėjo dėl dujų tiekimo kainos ir tuo pažeidė įmonės bei Lietuvos vartotojų interesus. Dėl to „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius turi atsistatydinti. „Lietuvos dujų“ valdybos nariai Valerijus Golubevas ir Kirilas Seleznevas kartu yra ir „Gazprom“ valdybos nariai, atstovaujantys „Gazprom“ interesams.
V. Golubevas įvardijo, kad „Gazprom“ Lietuvai nustatė aukštesnes dujų kainas nei Latvijai ir Estijai. Tai yra akivaizdus interesų konfliktas, kuris lėmė, kad „Lietuvos dujos“ pakluso „Gazprom“ vienašališkai primestoms dujų kainoms ir tiekimo sąlygoms. Todėl Energetikos ministerijos pretenzijoje „Lietuvos dujoms“ reikalaujama, kad V. Golubevas ir K. Seleznevas dėl interesų konflikto atsistatydintų iš „Lietuvos dujų“ valdybos.
Energetikos ministerija atkreipia dėmesį, kad „Lietuvos dujų“ finansinėse ataskaitose nebuvo teikiama informacija apie gamtinių dujų tranzito į Kaliningrado sritį paslaugos kainą. Ministerija reikalauja, kad tokia informacija būtų pateikta. Tuo siekiama išsiaiškinti, ar dalis šios paslaugos teikimo sąnaudų faktiškai nėra perkeliamos ant Lietuvos gamtinių dujų vartotojų. „Mes turime aiškiai įvardyti, kokia padėtis susidarė dujų sektoriuje.
Bendrovė „Lietuvos dujos“ nepaiso Lietuvos valstybės kaip akcininko bei gamtinių dujų vartotojų interesų ir praktiškai tapo „Gazprom“ filialu. Energetikos ministerija ir toliau imsis visų teisinių priemonių, kad apgintų Lietuvos dujų vartotojus nuo monopolininkų diktato“, – pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. „Lietuvos dujoms“ nepašalinus netinkamų veiksmų, Energetikos ministerija ketina kreiptis į teismą dėl „Lietuvos dujų“ veiklos tyrimo.
Kiek anksčiau, 2011 m. sausio 25 d., Energetikos ministerija ėmėsi ginti Lietuvos vartotojų interesus pateikdama Europos Komisijai skundą, kuriuo prašoma ištirti galimą „Gazprom“ piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi. Lietuvos Respublikai nuosavybės teise priklauso 17,70 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų.
Bendrovę po 2003-2004 metais įvykusio privatizavimo pradėjo kontroliuoti „Gazprom“ ( šiuo metu valdo 37,06 proc. akcijų) ir „E.ON Ruhrgas International“ (38,9 proc. akcijų). 2003 m. „E.ON Ruhrgas International“ iš Lietuvos Vyriausybės 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų įsigijo už 116 mln. litų. Šiuo metu jų turimų 38,9 proc. akcijų rinkoje vertinami apie 460 mln. litų.
2004 m. „Gazprom“ iš Lietuvos Vyriausybės 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų įsigijo už 100 mln. litų. Šiuo metu jų turimi 37,06 proc. akcijų rinkoje vertinami apie 440 mln. litų.
 
Lrt.lt

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта