A. Stončaitis: Vyriausybė galėtų svarstyti kitais metais įsigaliojančius alkoholio prekybos ribojimus
Lietuva ir Baltijos šalys 03 09 2019 790 peržiūros

A. Stončaitis: Vyriausybė galėtų svarstyti kitais metais įsigaliojančius alkoholio prekybos ribojimus

Vyriausybė galėtų svarstyti nuo 2020-ųjų sausio 1 dienos numatytus įsigalioti ribojimus prekyba alkoholiu, sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

„Mes šiandien siūlytume svarstyti nuomonę Ministrų Kabineto, kad ir neformaliame (pasitarime. - ELTA). Turime girdėti, verslo, viešbučių siūlymus, bet iš kitos pusės, reikia vertinti visą tą informaciją, koks yra prognozuojamas poveikis“, – po antradienį vykusio pasitarimo dėl Alkoholio kontrolės įstatyme nuo 2020 metų numatytų taikyti priemonių žurnalistams sakė Vyriausybės kancleris A. Stončaitis.

Pasak jo, diskusijoje dalyvavę Vyriausybės, verslo ir mokslininkų atstovai sutiko, kad šiuo metu taikomos alkoholio prieinamumo ir vartojimo priemonės davė realius rezultatus.

„2018 metais, palyginti su 2017 metais, sergamumas alkoholio sukeltomis psichozėmis sumažėjo 10,8 proc., alkoholio toksinio poveikio – 5,4 proc., o alkoholio sukeltų priklausomybių skaičius – beveik 4 proc.“, – sakė A. Stončaitis.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad draudimas prekiauti alkoholiu nestacionariose kavinėse (pavyzdžiui, esančiose paplūdimiuose) galėtų sumažinti skenduolių skaičių.

„Turime problemą žmonių, kurie neblaivūs nuskęsta. Tokių yra 61 proc. (...) Apie paplūdimius kalbant, niekas neturi minties kovoti su verslu, kavinėmis. Jūs turbūt sutiksite, kad žmogus, pirmą kartą išgėręs toje kavinėje, gali ir nuskęsti. Mes kalbame apie tam tikras rizikos vietas: automobiliai, darbo vieta. Čia nėra ta vieta, kur galime skatinti alkoholio vartojimą“, – sakė A. Veryga.

Tam pritarė ir Vyriausybės kancleris.

„Paviešinta statistika, kad Lietuvoje iš ES daugiausia skęsta žmonių ir dauguma jų yra neblaivūs asmenys. Alkoholis ir vanduo neturėtų būti asocijuojami vienas su kitu“, – teigė A. Stončaitis.

Eltai paklausus, ar Vyriausybei žinomi verslo atstovų argumentai, kad dėl draudimo nestacionarioms kavinėms prekiauti alkoholiu galėtų užsidaryti 150 tokių vietų, A. Stončaitis sakė, kad šiuo atveju svarbesnis yra visuomeninis, o ne ekonominis interesas.

„Mūsų nuomone, ekonominius dalykus reikia skaičiuoti, bet pirmiausia tai nauda visuomenei, sveikata, prevencija. Kad būtų užtikrinta tiek sveikatos prevencija, tiek viešosios tvarkos prevencija. Svarbiausia visuomeninis interesas. Jis nusveria daugiau nei ekonominiai dalykai. Ekonominiai praradimai verslui nebūtų dideli“, – sakė A. Stončaitis.

ELTA primena, kad nuo 2020 metų šalyje nebeliks nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu. Nuo tų pačių metų alkoholis nebegalės būti parduodamas paviljonuose. Jie bus išbraukiami iš prekybos alkoholiniais gėrimais vietų sąrašo.

Seimas 2017 metais taip pat pritarė Ramūno Karbauskio ir Andriaus Palionio siūlymui nustatyti, kad neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteiktų teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose.

Seimo narė Aušrinė Armonaitė siūlo atsisakyti draudimo alkoholiu neleisti prekiauti nestacionarioms kavinėms.

Tuo metu Seimo valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos seniūnas R. Karbauskis sako, kad įstatyme dėl prekybos alkoholiu draudimo lauko kavinėse būtų galima nebent peržiūrėti atstumus, tačiau paties draudimo atšaukti neketinama. 

ELTA

Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas
Maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslaugos teikimas

Visagino mieste gyventojams pradedama teikti maisto/virtuvės atliekų surinkimo paslauga

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта