Aktualus komentaras dėl elektros kainų
Energetika 28 06 2013 838 peržiūros

Aktualus komentaras dėl elektros kainų

Energetikos ministerija kreipėsi į Elektros perdavimo sistemos operatorių LITGRID, siekdama išsiaiškinti ar Estijos ekonomikos ir ryšių ministerijos priekaištai Lietuvai ir Latvijai dėl aukštų elektros kainų bendroje rinkoje yra pagrįsti.:::Lietuvos energetikos ekspertų teigimu, pasibaigus šildymo sezonui, dėl sustojusios šiluminių elektrinių generacijos ir ribotų tarpsisteminių pralaidumų auga elektros energijos deficitas ir kainos Baltijos regione.

Pvz. Lietuva vasaros metu importuoja 65-80 proc. elektros energijos. Elektros energijos kainų lygiui Baltijos šalyse ypač lemiamą įtaką turi: Tarpsisteminių elektros perdavimo linijų pralaidumų pokyčiai (dėl planinių ar avarinių atjungimų); Vasaros metu veikiančių generatorių elektros energijos pasiūlos pokyčiai.

Pastarojo laikotarpio elektros energijos kainų kilimą lemia ribotos elektros energijos tiekimo iš trečiųjų šalių galimybės. Birželio 25 dieną elektros perdavimo galios teikimams iš trečiųjų šalių į Baltijos šalis buvo 0 MW. Pastarųjų dienų elektros perdavimo galių ribojimas į Baltijos šalis iš trečiųjų šalių yra lemiamas nepakankamos perdavimo galios Estijos – Latvijos pjūvyje, kuriuo teka dalis iš trečiųjų šalių į Baltijos šalis tiekiamos elektros.

Birželio 25 dieną situaciją rinkoje apsunkino ir prie kainų šuolio prisidėjo dėl planinių elektros generatorių remontų, palyginus su prieš tai buvusiomis darbo dienomis, virš 100 MW sumenkusi elektros energijos generacija Estijoje, kai tuo tarpu InterRAO dėl apribotų perdavimo galių negalėjo patiekti rusiškos elektros energijos į Latviją ir Lietuvą.

Reaguodama į pasikeitusią situaciją rinkoje, siekdama užtikrinti elektros paklausą atitinkanti elektros tiekimą, Lietuvos energija birželio 25 paleido vieną iš Lietuvos elektrinės didžiųjų blokų. Tačiau rytinio piko metu, kuomet formavosi 200 EUR/MWh siekiančios kainos, Lietuvos energija, neturėjo galimybės pasiūlyti pardavimui papildomos elektros dėl leidžiamo bloko technologinių ribojimų didinti gamybą (ribotas generacijos kėlimo greitis siekia 2 – 3 MW/min.)

Krovinių pervežimas Visagine ir visoje Lietuvoje.
Užnešame ir išnešame daiktus, baldus, išvežame statybines ir kitas šiukšles ir t.t.
Tel.+370-628-14441, +370-625-45777
Грузовые перевозки по Висагинасу и всей Литве.
Заносим и выносим крупногабаритные вещи, вывозим строительный мусор и т.д. Тел. +370-628-14441, +370-625-45777

Подробнее

Prie objektyviai ribotos pasiūlos Lietuvoje problemos birželio 25 dienai prisidėjo tai, kad dėl ribotų elektros tiekimų pralaidumų iš trečiųjų šalių Kruonio HAE baseinas nebuvo užpildytas, ir Lietuvos energija neturėjo laisvių šios elektrinės galių pardavimui biržoje. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad realia kaina elektros biržoje istoriškai yra nuperkama apie 10 proc. biržoje suprekiaujamo kiekio.

Likęs kiekis biržoje nedalyvauja kainų formavime, tačiau formaliai atsispindi biržos apyvartoje, kadangi tam kiekiui dažniausiai yra sudaromi finansiniai kontraktai, apsidraudžiant nuo kainų svyravimo.

enmin.lt

Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA
Geri pasiūlymai parduotuvėje BOHEMIA

Balandžio mėnesio pasiūlymai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта