Apšlubusią energetiką jau ramsto ir senoliai
Energetika 21 03 2011 1035 peržiūros

Apšlubusią energetiką jau ramsto ir senoliai

Atleidi ilgametį darbuotoją iš darbo, atseikėji solidžią išeitinę kompensaciją, o netrukus jį vėl priimi dirbti į tą pačią valstybinę įmonę. Tokie nacionalinės energetikos kadrų politikos ypatumai.:::Vienas Lietuvos elektrinės buvusių vadovų 82 metų Viktoras Mekas, dirbęs čia apie pusšimtį metų, pernai rudenį pasitraukė į pensiją. Bet garbusis veteranas vėl darbuojasi elektrinėje. „O ką daryti? Juk svarbiausiose šalies energetikos įmonėse greitai iš viso nebeliks tikrų specialistų“, – supratingai linkčioja energetiką į partijos rankas sugriebusių konservatorių kritikai.
 
Kompensacija – paslaptis
V. Mekas turi Lietuvos garbės energetiko titulą ir, ko gero, yra darbo vienoje įmonėje rekordininkas. Lietuvos elektrinės vyriausiuoju inžinieriumi jis dirbo nuo 1962-ųjų. Prieš aštuonerius metus tapo direktoriaus pavaduotoju. Į užtarnautą poilsį energetikos veteranas pagaliau nusprendė pasitraukti pernai rudenį. Jis buvo atleistas iš darbo šalių susitarimu, jam buvo išmokėta išeitinė kompensacija.
Kokio dydžio buvo ši suma, nei elektrinę valdančios „Lietuvos energijos“ atstovai, nei pats V. Mekas nepanoro atskleisti. Įvairiais duomenimis, kompensacijos dydis galėjo siekti nuo keliasdešimt iki daugiau nei šimto tūkstančių litų. „Nenorėčiau konkrečiai pasakyti. Ne, gavau mažiau“, – tik tiek V. Mekas tepasakė „Lietuvos rytui“, paklaustas, ar tiesa, kad kompensacija galėjo siekti net 200 tūkst. litų.
 
Elektrinę krėtė skandalas
Tuo metu, kai vyko tokie kadrų pertvarkymai, Lietuvos elektrinei vadovavo Laimonas Lukočius – vieno įtakingų konservatorių Arvydo Vidžiūno pusbrolis. Energetikos ūkį pasikinkyti užsimojusių dešiniųjų statytinis į šį postą atkeliavo iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) vadovo kėdės. Tačiau sėkmingą L. Lukočiaus karjerą nutraukė šalies vadovams ir teisėsaugai išsiuntinėti Kruonio HAE darbuotojų skundai, kuriuose buvo atskleisti elektrinės vadovo ir jo pavaldinių nusižengimai.
L. Lukočius kaltintas tuo, kad studijuoja ir remontuoja savo asmeninį katerį už elektrinės lėšas, neteisėtai naudojasi įmonei priklausančiu transportu. Kruonio HAE darbuotojai taip pat tvirtino, kad L.Lukočius ir jo pavaldinys bei įpėdinis Gintaris Mekas – V. Meko sūnus – vykdė neskaidrius viešuosius pirkimus, remontus, statybas.
 
Sugrįžo kritus vadovams
Kruonio HAE darbuotojų skundo tyrimą pradėjo Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tuo tarpu Energetikos ministerija, ilgokai patylėjusi, paties ministro Arvydo Sekmoko lūpomis pareikalavo ne tik L. Lukočiaus, bet ir kito dešiniesiems artimo veikėjo – „Lietuvos energijos“ generalinio direktoriaus Aloyzo Koryznos galvos. L. Lukočius atsistatydino pernai rudenį, o A. Koryzna patyliukais pasitraukė šių metų pradžioje. Tuo tarpu G. Mekas liko vadovauti Kruonio HAE, o jo tėvas staiga grįžo į darbą Lietuvos elektrinėje. Tiesa, šįkart su veteranu buvo sudaryta terminuotoji darbo sutartis ir jis buvo priimtas dirbti konsultantu.
 
Naujokai nesiorientuoja situacijoje
Kęstutis Daukšys, Seimo Ekonomikos komiteto narys: „Jeigu žmogų išleidi į pensiją, pagal įstatymą jam reikia mokėti kompensaciją. Kitas dalykas – tą pati asmenį vėl įdarbinti. Tokie atvejai rodo, kad mūsų energetikos sistemoje – visai prastai dėl kadrų.
Akivaizdu, kad tie, kurie į šią sritį atėjo neseniai – nors ir į labai aukštas pareigas, dažnai visai nesiorientuoja, ką daryti. Dėl to kyla įvairių skandalų. Taigi norima bent išlaikyti tokius senus darbuotojus.“
 
„Lietuvos rytas“ Lrt.lt
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba
Sudaryta nauja VĮ IAE valdyba

Valdybos narių kadencijos laikotarpis - 4 metai

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта