A.Sekmokas: tęsiamos diskusijos su visais galimais strateginiais investuotojais
Energetika 19 04 2010 1117 peržiūros

A.Sekmokas: tęsiamos diskusijos su visais galimais strateginiais investuotojais

Lietuva ir toliau dirba su penkiomis tarptautinėmis bendrovėmis, parodžiusiomis susidomėjimą investuoti į naują atominę elektrinę (AE) Lietuvoje, tvirtina energetikos ministras Arvydas Sekmokas.::: Dėl vienintelio galimo strateginio investuotojo ketinamo apsispręsti iki šių metų pabaigos.  
Iki ketvirtadienio bendrovės turėjo pateikti neįpareigojančius savo pasiūlymus. Ministras apie pasiūlymų skaičių nekalba, tačiau tvirtina, kad darbas vyksta su visais penkiais kandidatais.
„Gavome atsiliepimus iš visų penkių kompanijų, kurios atitiko išankstinius atrankos kvalifikacinius kriterijus. Toliau vykdoma šių atsakymų analizė, mes dabar prašysime juos patikslinti ir tęsime diskusiją dėl tolesnės projekto plėtros“, — ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Sekmokas.
Ministro teigimu, „visos bendrovės labai giliai analizavo medžiagą“, važiavo apžiūrėti galimos statybų aikštelės ir visos esamos infrastruktūros.
Anot jo, įmonės mato skirtingus tiek techninius, tiek finansinius projekto įgyvendinimo būdus.
„Mes irgi matome namų darbus, kuriuos turime dėliotis toliau. Mes turime daug giliau detalizuoti visą modelį. Vieni (investuotojai — DELFI) mato nuo visiškai laisvos rinkos, kiti mato iki visiškai reguliuojamos rinkos, tai yra visas diapazonas. Mes turime įvertinti visas rizikas ir visas grėsmes, projekto atsipirkimą“, — kalbėjo A. Sekmokas.
Ministro teigimu, Lietuva sieks, kad jos dalis projekte būtų 34 proc., kaip buvo numatyta anksčiau.
„Šios dienos matymu aš siekčiau, kad Lietuva suformuotų savo dalį. Kaip mes tai pajėgsime, tai dar yra klausimas, tai mes turime labai giliai pasižiūrėti. Jeigu nepajėgsime, tada žiūrėsime, kaip elgtis tokioje situacijoje. Aš tai matau, kaip vieną iš būdų pasidalinti riziką“, — sakė ministras.
Galimų investuotojų pavadinimai neskelbiami esą siekiant nepaveikti jų akcijų kurso biržoje ir remiantis pasirašyta konfidencialumo sutartimi. Tarptautiniam strateginiam investuotojui ketinama atiduoti daugiau nei pusę naujos jėgainės akcijų.
„Projektas geopolitiškai yra labai jautrus ir detalesnių komentarų aš tikrai negalėsiu duoti“, — tvirtino A. Sekmokas.
Vasario pradžioje Energetikos ministerija buvo pranešusi, kad po viešo konkurso paskelbimo statybomis susidomėjo 25 bendrovės, iš kurių speciali komisija išrinko penkis galimus investuotojus.
Renkantis galimą investuotoją, anot jo, pagrindiniai kriterijai buvo patirtis branduolinės energetikos srityje ir vykdant didelius energetinius projektus, finansinė įmonės situacija.
Galutinį sprendimą dėl investuotojo parinkimo ir būsimų investicijų turėtų priimti Seimas.
Dar 2008 m. tuometinis bendrovės „Leo LT“, pagal ankstesnės Vyriausybės planus turėjusios statyti naują AE, strateginių projektų direktorius Saulius Spėčius sakė, kad pasaulyje yra keturi branduolinių reaktorių gamintojai, kurių gaminiai atitinka Lietuvos keliamus reikalavimus. Tai — Prancūzijos „Areva“, JAV ir Japonijos bendrovės „Westinghouse“, „General electric“ ir Kanados „Candu“.
Skaičiuojama, kad naujos AE statybos galėtų atsieiti apie 3-5 mlrd. eurų (10,3-17,2 mlrd. Lt). Planuojama, kad naujoji AE turėtų stovėti šalia Ignalinos atominės elektrinės, kurią Lietuva uždarė gruodžio pabaigoje.
Energetikos ministerija prognozuoja, kad nauja AE darbą turėtų pradėti 2018-2020 m. Naują jėgainė su Lietuva ketina kartu statyti ir Lenkijos, Latvijos ir Estijos valstybinės energetikos įmonės.
 
Rasa Lukaitytė
DELFI
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo
Dėl dokumentų iš Baltarusijos Respublikos priėmimo

Visagino savivaldybės administracijos teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

-°С -%

Все авторские имущественные права и смежные права на размещенную на сайте news.tts.lt информацию принадлежат ЗАО "Telekomunikacinių technologijų servisas", если не указано иное.
Подробнее об использовании материалов сайта